En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Maria Wetterstrand klar för Kostdagarna
2012-12-18

Ett ögonblick, Maria Wetterstrand …

MariaW_hemsidan

samhällsdebattör, skribent, ledamot i bolagsstyrelser, fram till i fjol språkrör för Miljöpartiet – och en av föreläsarna vid Kostdagarna 2013, den 21-22 mars i Stockholm.

Roligt att du medverkar under Kostdagarna! Vilka perspektiv och erfarenheter kommer du dela med dig av?

– Jag kommer att berätta om min tid inom politiken och mina erfarenheter av politiskt styrda organisationer. Om de tuffa förhandlingarna mellan olika intressen men också om hur otroligt tillfredsställande det är att som ledare bygga en organisation där man hjälps åt och bygger vidare på varandras goda idéer.

Just det där med tuffa förhandlingar är vardagsmat för många kostchefer. Kraven på måltiderna ökar i betydligt snabbare takt än resurstilldelningen. Kost & Närings ordförande Karin Lidén har talat om ”Duktiga flickor”, som gör sitt bästa utifrån förutsättningarna och inte är tydliga nog med att kvalitet kostar. Ligger det något i det, tror du?

– Att kvinnor inte står på sig och hävdar sin ställning lika mycket som en del män har jag sett mycket av i politiskt styrda organisationer. Men långtifrån allt har med kvinnligt och manligt att göra. Framför allt tror jag att det handlar om att stärka självförtroendet inom yrkesgruppen, att höja områdets status generellt. Där kan jag dra paralleller till miljöfrågorna, som ofta haft låg prioritet inom andra partier. Jag vet en hel del om att kämpa utifrån en svagare position.

Slutligen, vilka är dina personliga erfarenheter av offentliga måltider?

– Som språkrör i Grön Ungdom har jag ätit mig igenom många gymnasieskolor, i samband med debatter och föreläsningar. Jag tycker maten håller en väldigt bra nivå. Sedan klagar eleverna alltid på maten. Ibland har de rätt förstås, med på det hela taget tycker jag de har väldigt lite att gnälla över!

Foto: Fredrik Hjerling.

Maria Wetterstrand är en av föreläsarna under 2013 års Kostdagar. Mer information om programpunkter, övriga talare och anmälan hittar du här.