En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Kost & Näring besöker Ditte Sandström …
2014-10-13
Ditte Sandström tillsammans med en av kockarna vid centralköket Ripan, Martin Möller.

Kost & Näring besöker Ditte Sandström …

 … Kostchef i Åstorps kommun i Skåne, med ansvar för närmare 3 000 portioner en vanlig vardag. För ett par år sedan, när diskussionen tog fart om att ersätta kommunens slitna och underdimensionerade centralkök, var den givna frågan: ”med vad?!”.

Ditte_portrDitte Sandström

Titel: Kostchef vid kostenheten, Åstorps kommun
Medlem i Kost & Näring sedan: 1999
Gästkategorier: förskola, skola, äldreomsorg
Antal portioner/vardag: 2 830
Antal kök: ett centralkök, 30 mottagningskök
Dagens rätt vid besöket: Fiskpanetter, kokt potatis, kall gräddfilsbaserad ”Karl-Alfred-sås” med spenat, serverad i Björnekullaskolan.

För Ditte Sandström var det naturligt att driva på för en måltidsverksamhet med fler tillagningskök, där maten lagades närmare barnen i förskolan, skoleleverna och de äldre. Ändå landade kommunen i beslutet att ersätta det gamla centralköket i Björnekullaskolan med ett helt nytt, en bit därifrån.

– Framför allt var det de relativt stora kostnaderna för att rusta upp och bemanna ett flertal tillagningskök som avgjorde kommunledningens beslut, förklarar Ditte Sandström, som samtidigt betonar att hon är nöjd med den lösning som nu finns på plats.

Flera måltidsalternativ

I juni i år stod Centralköket Ripan klart. Generöst tilltagna ytor och skinande ny utrustning möter besökaren – liksom en av kockarna, nyligen anställde Martin Möller.

– Martin är ett riktigt ’fynd’, vi är glada att ha honom och hans kompetens i verksamheten. Jobbet hos oss gör det dessutom möjligt för honom att kombinera kockyrket med livet som småbarnsförälder, konstaterar Ditte Sandström.

Nästa stora utmaning för kostenheten i Åstorps kommun är att börja erbjuda alternativa rätter. Exempelvis krävs i nuläget intyg om specialkost för de skolungdomar som föredrar att äta vegetariskt. Med det nya köket är tillagningskapaciteten inte längre något problem, men fortfarande krävs vissa investeringar ute i mottagningsköken.

– Framför allt handlar det om möjligheterna för mottagningsköken att hålla maten nedkyld, för att sedan värma upp allt eftersom. Annars blir svinnet alldeles för stort. Att kunna erbjuda fler alternativ är ett viktigt mål för oss, eftersom vi vet att många av våra gäster efterfrågar det, säger Ditte Sandström.

Apropå just gästerna: märker de redan idag någon skillnad jämfört med tidigare?

– Absolut är det så. I våra utvärderingar ser vi tydligt hur betygen på maten blivit högre, vilket förstås är jätteroligt och ger oss ännu mer energi att utveckla verksamheten vidare, avslutar Ditte Sandström.

Om ”Kost & Näring besöker …”

Under den helt nya vinjetten Kost & Näring besöker gör föreningen – med ojämna mellanrum – nedslag hos några av medlemmarna runt om i landet. Vilka frågor och utmaningar är hetast just nu? Vad är man särskilt stolt över? Och hur kan verksamheten göras ännu bättre? Håll utkik efter nya besök på kostochnaring.se!