En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
hearing protection industrial ear muffs on yellow background. top view of yellow protective ear muffs with copy space
Webbinarium 12 april 2021

Ta fighten mot bullret

Hem > Ta fighten mot bullret

I landets offentliga kök och måltidsmiljöer är buller inte bara en störande faktor, utan en av de främsta – och mest komplexa – arbetsmiljöutmaningarna.

Helt bullerfritt kan ett storkök aldrig bli. Att det susar, pyser, rasslar och slamrar är en ofrånkomlig konsekvens i kök som lagar mat till många.

Men med rätt kunskap och rätt åtgärder, i rätt tid, kan mycket göras för att förbättra ljudmiljön – och därmed arbetsmiljön för kökspersonal och matgäster.

3 snabba om buller
  • Bra undertak ger mest bullerdämpning för pengarna
  • Ladda ner bullerappen (t.ex. Arbetsmiljöverkets) finns där appar finns
  • 80 dB är åtgärdsgräns i arbetsmiljön

För mer information om buller – och om hur det kan förebyggas! – besök Arbetsmiljöverkets hemsida.

Vad har måltidsverksamheterna att vinna på en förbättrad ljudmiljö? Vilka är de typiska ”bullerfällorna” i kök och restauranger? Och hur kan ett målmedvetet arbete för minskat buller – anpassat till förutsättningarna i den egna verksamheten – se ut i praktiken?

Den 12 april 2021 bjöd Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Utrustning och lokaler in till webbinariet Ta fighten mot bullret. Under ledning av representanter från fokusgruppen delade Mathias Barbagallo, akustikforskare vid Lunds Tekniska Högskola, och Fredrix Haux, expert på inomhusmiljöer vid Arbetsmiljöverket, med sig av sina kunskaper på området.

Det 90 minuter långa webbinariet vände sig till kostchefer, måltidschefer och andra med ansvar för offentliga köks- och måltidsmiljöer.

Under drygt 90 fullspäckade minuter riktades ljuset mot effektiva, konkreta åtgärder för en bättre ljudmiljö. Från råd om förebyggande planlösningar, upphandlingskriterier och smarta materialval – hela vägen till handfasta tips för mätning och bekämpning av buller i befintliga miljöer att sätta in i måltidsverksamheten redan i dag.