«

»

jun 07 2017

Skriv ut detta Inlägg

Så tar du kommandot i kompetenskampen

GYMNASIESKOLANS LOKALA PROGRAMRÅD

5 steg: Så tar du kommandot i kompetenskampen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuds för närvarande i 111 svenska kommuner. Funderar du på hur du ska gå tillväga för att framgångsrikt ta plats i programrådet för utbildningen närmast dig och din verksamhet? Kost & Närings guide i fem steg hjälper dig att komma igång!

Var finns ditt närmaste Restaurang- och livsmedelsprogram – och hur många läser det just nu? På Skolverkets hemsida hittar du svaret.

1. Ta kontakt

Rektorn på det gymnasium som erbjuder restaurang- och livsmedelsprogrammet på din ort är rätt kontaktperson. Berätta vem du är och vad du ansvarar för i din verksamhet.

2. Meddela ditt intresse

Gör klart att du och/eller någon av dina kollegor gärna vill delta i det lokala programrådet. Här finns stora möjligheter att påverka – från vilka lärare som anställs till vilka de och specialinriktningar skolan erbjuder.

3. Var aktiv i mötena

Antal mötestillfällen ligger i regel mellan två och fyra per år. Lyft tydligt fram din verksamhets behov, så att utbildningen bättre kan matchas mot dem.

4. Erbjud praktikplatser i dina kök

… och se dessutom till att gymnasieskolan bjuder in dina medarbetare till en handledarkurs, för att säkerställa att praktiktiden blir givande och positiv upplevelse för båda parter.

5. Planera praktiktiden

Se till att dina praktikanter får meningsfulla och ansvarsfulla uppgifter, snarare än monotona – eller i värsta fall långtråkiga – sysslor. Ge alla en chans; kanske är det några av dina blivande medarbetare du precis fått kontakt med?

_

FOTNOT Detta är en av flera artiklar i Kost & Närings special om framtidens kökskompetens, som du kan ta del av från och med slutet av maj, här på kostochnaring.se och på föreningens medlemssidor i Magasin Måltid. Här nedanför hittar du övriga publicerade artiklar i ämnet:Flera vägar in i köken

FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Det är inte bara i gymnasieskolan som framtidens kökskompetens finns. Många blivande medarbetare utbildas inom vuxenskolan – och även här har de offentliga måltidsverksamheterna stora möjligheter att påverka både utbildning och praktik.
Kampen om kompetensen
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Trots ett skriande behov av utbildade kockar i både offentlig och privat sektor är söktrycket på gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram lågt. För landets kost- och måltidschefer är det hög tid att bli aktiva i kampen om framtidens kompetens.
Så tar du kommandot i kompetenskampen
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Funderar du på hur du ska gå tillväga för att framgångsrikt ta plats i programrådet för Restaurang- och livsmedelsprogrammet närmast dig och din verksamhet? Kost & Närings guide i fem steg hjälper dig att komma igång!
"En win-win för alla"
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Ett ögonblick, Marie-Louise Nydahl, måltids- och lokalvårdschef i Mjölby, som via gymnasieskolans lokala programråd bygger broar mellan Restaurang- och livsmedelsprogrammet och sin egen verksamhet. Vilken är din roll i det lokala programrådet?

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/nyhet/sa-tar-du-kommandot-kompetenskampen