Så blev äldremåltiderna valfråga i Norge
2015 var året då norska Kost- og ernaeringsforbundet fick stort genomslag i arbetet för att lyfta fram äldremåltiderna. En äldrematsrapport, ett upprop och samarbeten med regeringen och flera organisationer gav medieuppmärksamhet – och gjorde äldremåltiderna till en valfråga i höstens kommunalval.
Tidigt förra året bestämde sig Kost- og ernaeringsforbundet, Kost & Närings systerförening i Norge, för att 2015 fokusera på äldremåltiderna. Redan under årets början bjöds föreningen in av lantbruks- och matminister Sylvi Listhaug att sitta med regeringens nya arbetsgrupp för äldremat. Ungefär samtidigt kom en fråga från Forbrukerrådet, Norges motsvarighet till Konsumentverket), om förbundet tillsammans med myndigheten ville skriva en rapport om äldremåltiderna. Bakgrunden: siffror från Helsedirektoratet (motsvarande svenska Socialstyrelsen) om att 60 procent av de äldre som omfattas av kommunala måltidstjänster i Norge är undernärda, eller löper risk för undernäring.
– Vi hade arbetat hårt för att vara synliga i medierna de senaste åren och jag tror det bidrog till att de ville ha oss med i de olika arbetsgrupperna, säger Arnt Steffensen, Kost- og ernaeringsforbundets ordförande.
Enormt gensvar
Tillsammans med Forbrukerrådet tog Kost- og Ernaeringsforbundet fram en rapport med goda exempel på äldremåltider i norska kommuner. När rapporten släpptes fick den stort genomslag i medierna.
– Det skrevs ungefär lika många artiklar om offentlig mat på två veckor som vi hade fått under de tidigare två åren. Forbrukerrådet var som ett lokomotiv som väckte enorm uppmärksamhet. Till oss ringde journalisterna inte lika mycket, men det kan jag leva med. Det viktiga var ju att vara med och påverka debatten och politiken, säger Arnt Steffensen.
Den uppmaning som de båda organisationerna förde fram i rapporten var att alla Norges kommuner borde ha politiska mål för äldremåltiderna, liksom att kompetensen behöver höjas.
– Vi tog inte upp frågor om vad som är bäst, så som tillagningskök kontra cook chill. Vår uppmaning var istället att Norge bör satsa mer på den offentliga maten och att varje kommun ska skapa en egen politik för äldremat, säger Arnt Steffensen.
Äldremåltiderna en valfråga
Uppmärksamheten gav ringar på vattnet i form av debatt och diskussioner och under ”Arendalsuka” i augusti, Norges svar på Almedalsveckan, lyftes frågan stort. Tillsammans med Forbrukarrådet och 18 andra hälso- och äldreaktörer i landet gick Kost- og ernaeringsforbundet ut med ett upprop om att höja kvaliteten inom äldremåltiderna. Till slut fanns äldrematen med som en valfråga inför det norska kommunalvalet i september.
– Det var rätt häftigt faktiskt, att det blev ett sådant tryck och att frågan om äldremat diskuterades så brett. Precis det som var vårt mål, säger Arnt Steffensen.
Ökad medvetenhet
Han menar att det ännu är för tidigt att säga vad som konkret kommer att bli resultatet av de gångna månadernas debatt och diskussioner. Men en sak är klar: medvetenheten om de norska äldremåltiderna har ökat.
– Men det har krävts ett långt och envetet arbete. Politik handlar ju om att lägga sten på sten, och till slut slog det igenom. Samtidigt får vi absolut inte slå oss till ro och tro att vi är färdiga nu. Det här är ett arbete som ständigt måste fortsätta, framhåller Arnt Steffensen.
Kost- og ernaeringsforbundet driver fortfarande frågan om höjd kompetens – och mer tid för dem som serverar måltiderna.
– Idag är det ofta sjuksköterskor eller städerskor som serverar maten, och som har väldigt lite tid till att göra det. Med kompetent personal som har mer tid skulle måltidsupplevelsen för de äldre kunna bli mycket bättre, säger Arnt Steffensen.
Vilka frågor som ska stå i fokus för Kost- og ernaeringsforbundets arbete under 2016 är fortfarande inte beslutat.
– Men vi har ett stort landsmöte nu i vår och då kommer vi bland annat titta på hur ni i Kost & Näring arbetar med era fokusgrupper. Kanske kan det vara något för oss också, säger Arnt Steffensen.
Malin Ottosson
Fotnot: Denna artikel är hämtad från en större äldremåltidsspecial i Kost & Närings medlemssidor i kommande nummer av Magasin Måltid, med utgivning den 19 februari.