«

»

sep 18 2019

Skriv ut detta Inlägg

Lokalavdelning Skåne: referat från höstmöte

Referat: höstmöte
lokalavdelning Skåne

Omkring 40 deltagare, både medlemmar och andra intresserade, deltog i lokalavdelning Skånes höstmöte den 5 september, som i år ägde rum i Orklas lokaler i Västra hamnen i Malmö. Lokalavdelningens Lise-Lotte Lundin Petersson rapporterar.

Efter samling med fika inleddes eftermiddagens program med en intressant föreläsning av etnologen och journalisten Malin Haawind som bland annat skrivit flera böcker med utmanande innehåll och titlar, nu senast Ät din jävel! Vi fick höra en underhållande föreläsning med blandning av matglädje och frustration över vart mathetsen håller på att driva oss. Enligt Malin tar den oss allt längre från middagsbordet och det sociala samspelet, vilket vi behöver värna om och hitta tillbaks till. Tillåta oss att njuta av en god måltid utan dåligt samvete för det exakta näringsinnehållet och vad det gör med oss och våra kroppar.

Kost eller måltid?

Malin menar att ordet ”kost” är ett skällsord för henne, då det tar bort de mjuka värdena för att istället strikt handla om nutrition, avhållsamhet respektive påvisande vad som är rätt och fel. Något att fundera på för oss som lyssnade från Kost & Näring och där många av oss är kostchefer, kostekonomer mm. Malin driver även det populära Instagramkontot Att välja vrede.

Nästa punkt på programmet var projektet Nollvision för undernäring hos äldre där Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin, lotsade oss igenom bakgrund och syfte med projektet som engagerar såväl företag som kommuner.

Så många som sex av tio patienter inom äldrevården kan vara undernärda. Förutom det personliga lidandet orsakar det höga samhällskostnader. För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal. Livsmedelsakademin har nu, tillsammans med Kävlinge Kommun, Orkla, Fazer Food Service, Oatly och Högskolan Kristianstad med flera fått 1 480 000 kr för att utveckla en strategi för hur vi kan få en nationell nollvision för undernäring hos äldre.

Next is Now för mer vegetariskt

Slutligen fick vi höra från Orkla kring deras nya klimatprojekt Next is Now. Man tror på en ökad livsstil som Flexitarian med en balanserad kost med vegetarisk bas och en del animaliska tillägg, vilket man ser kommer gynna såväl jordklot som den egna hälsan. 10 % av jordens befolkning står för 40% av klimatpåverkan. Det är den rika delen av jordens befolkning som slösar mest med jordens resurser.

Orkla kommer att ha ett event för Next is Now den 25 september på Slagthuset i Malmö och hälsar oss välkomna att delta. Efter detta bjöd Orkla på en god vegetarisk måltid från temat Next is Now.

Arbetsgruppen tackade föreläsarna samt Orkla med blommor och tackade för en intressant och trevlig eftermiddag/kväll.

Lise-Lotte Lundin Petersson

Kost & Närings arbetsgrupp i lokalavdelning Skåne

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/nyhet/referat-fran-hostmote-kost-narings-lokalavdelning-skane-5-sept-2019