«

»

jul 01 2014

Skriv ut detta Inlägg

Liten räka – häftiga reaktioner

På gröna listan. Vid seminariet serverade Unga Ekokockar kanapéer med räkor – MSC-märkta, förstås.

På gröna listan. Vid seminariet serverade Unga Ekokockar kanapéer med räkor – MSC-märkta, förstås.

Liten räka – häftiga reaktioner

ALMEDALEN När Världsnaturfonden nyligen i sin Fiskguide gav rött ljus för nordhavsräkan, fick detta debattens vågor att gå höga. Vad var det egentligen som hände, i butiker, medier – och bland konsumenterna? Och hur ser framtiden ut för denna ”svenskarnas favorit”?

Detta diskuterades under måndagseftermiddagen vid MSC:s (Marine Stewardship Council) seminarium.

50 procent på fem år

Peter Westman, naturvårdschef vid Världsnaturfonden (WWF) förklarade varför man beslutat sig att i Fiskguiden avråda från att köpa Nordhavsräkan.

– Bestånden har minskat kraftigt, 50 procent på bara fem år, och vi anser att fiskerinäringen inte tagit tillräckligt ansvar för räkfisket, förklarade Peter Westman, och beskrev vidare hur det regelverk som finns idag inte efterlevs. Bland annat slängs omkring 30 procent av räkorna tillbaka i havet.

”Skadat svenska räkfisket”

Peter Westman fick emellertid inte stå oemotsagd. Peter Olsson, fiskare som genom sitt engagemang i Fiskareföreningen Norden under flera år arbetat med frågor kring räkfisket, hävdade att fiskerinäringen tvärtom lägger ner mycket arbete för ett hållbart räkfiske.

– Rödlistningen har skadat det svenska räkfisket. Inte minst med tanke på att rekommendationen inte kommit vid samma tidpunkt i Sverige, Norge och Danmark, framhöll Peter Westman.

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/nyhet/liten-raka-haftiga-reaktioner