«

»

maj 29 2017

Skriv ut detta Inlägg

”En win-win för alla”

MORGONDAGENS KÖKSKOMPETENS

Ett ögonblick, Marie-Louise Nydahl …

… måltids- och lokalvårdschef i Mjölby, som via gymnasieskolans lokala programråd bygger broar mellan Restaurang- och livsmedelsprogrammet och sin egen verksamhet. Hur ser ert behov av kockkompetens ut i Mjölby?

Var finns ditt närmaste Restaurang- och livsmedelsprogram – och hur många läser det just nu? På Skolverkets hemsida hittar du svaret.

– Jag ansvarar för 32 kök där vi lagar det mesta från grunden och vi fullständigt skriker efter kockar och har flera vakanta tjänster som behöver fyllas.

Så hur löser du det?

– Bland annat genom att jag engagerat mig i det lokala programrådet och aktivt börjat erbjuda praktikplatser i våra kök. Vi tar emot praktikanter från både den ettåriga vuxenutbildningen, där 70 procent av utbildningen är förlagd i kök, och från gymnasieskolans restaurangprogram. För att kunna ta emot dem på bästa sätt har ett antal av mina medarbetare fått en halv dags handledarutbildning som skolan arrangerar.

Vilken är din roll i det lokala programrådet?

– Jag bidrar med ett annorlunda tänk. De flesta av lärarna har bakgrund inom den privata delen av restaurangbranschen och vet inte så mycket om hur vår verklighet ser ut. Bilden av den offentliga maten har ju länge varit att vi inte lagat mat från grunden utan bara använder hel- och halvfabrikat. Tack vare praktiken i våra kök får eleverna veta hur det faktiskt förhåller sig.

Ditt bästa tips till dina kollegor runt om i landet?

– Om du har en restaurangutbildning i din kommun, tveka inte att kontakta den! Prata med rektorn, säg att du vill vara med i programrådet – och erbjud praktikplatser i dina kök. Vi har haft praktikanter i våra kök som lär våra medarbetare nya saker. Det är verkligen win-win för alla!

Agneta Renmark

_

FOTNOT Detta är en av flera artiklar i Kost & Närings special om framtidens kökskompetens, som du kan ta del av från och med slutet av maj, här på kostochnaring.se och på föreningens medlemssidor i Magasin Måltid. Här nedanför hittar du övriga publicerade artiklar i ämnet:Flera vägar in i köken

FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Det är inte bara i gymnasieskolan som framtidens kökskompetens finns. Många blivande medarbetare utbildas inom vuxenskolan – och även här har de offentliga måltidsverksamheterna stora möjligheter att påverka både utbildning och praktik.
Kampen om kompetensen
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Trots ett skriande behov av utbildade kockar i både offentlig och privat sektor är söktrycket på gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram lågt. För landets kost- och måltidschefer är det hög tid att bli aktiva i kampen om framtidens kompetens.
Så tar du kommandot i kompetenskampen
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Funderar du på hur du ska gå tillväga för att framgångsrikt ta plats i programrådet för Restaurang- och livsmedelsprogrammet närmast dig och din verksamhet? Kost & Närings guide i fem steg hjälper dig att komma igång!
"En win-win för alla"
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Ett ögonblick, Marie-Louise Nydahl, måltids- och lokalvårdschef i Mjölby, som via gymnasieskolans lokala programråd bygger broar mellan Restaurang- och livsmedelsprogrammet och sin egen verksamhet. Vilken är din roll i det lokala programrådet?

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/nyhet/en-win-win-alla