En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Bordets njutningar det sista som lämnar oss”
2015-01-19

Ett ögonblick,
Edward Blom …

… kulturhistoriker, gastronom, gourmet, gourmand, kokboksförfattare – och en av de medverkande vid Kostdagarna 2015, den 19-20 mars i Stockholm.

Edward Blom med böcker halvfigur
Edward Blom. Foto: Eva Hildén Smith

Du är en av de främsta experterna på svensk måltidshistoria. Vilken betydelse har den offentliga måltiden för Sverige som matland?

– De offentligfinansierade måltiderna har stor betydelse för det vi äter och uppskattar, eller vad man kanske väljer att avstå från att äta. Ett historiskt exempel är företeelsen att äta ärtor och fläsk på torsdagar, en sed som växte sig stark sedan den fångats upp och ’institutionaliserats’ av offentliga kök i det militära, på skolor och ålderdomshem. Idag ser vi hur inte minst skolor inspireras och påverkas av snabbmat som pizza och tacos, medan rätter som stångkorv, pölsa och lappskojs mer eller mindre försvunnit. Vilket är lite synd, tycker jag.

Kostdagarnas deltagare ansvarar för en betydande del av de miljontals offentliga måltider som serveras runtom i landet, varje dag. Utöver att mätta hungriga magar, vilken roll anser du att de offentliga måltiderna kan och bör spela?

– Det ser förstås olika ut beroende på verksamhet. Skolrestaurangerna har ett stort ansvar om att undervisa om vad som är bra mat och måltider, samtidigt som man givetvis inte har budget för att servera de allra finaste rätterna. Skolmåltiden ska också fungera som en chans att uppleva mat som man annars inte hade provat. Själv åt jag broccoli för första gången i skolan, det var inget vi hade ätit hemma.

Sedan är njutningen är otroligt viktig. Tack och lov måste man ju nu inte välja mellan njutning och näringsinnehåll, men om jag var tvungen så skulle jag sätta njutningen före näringsinnehåll. Och vad gäller de äldre är det alldeles självklart. ’Bordets njutningar är det sista som lämnar oss när vi blir gamla’, för att citera den berömda franska gastronomen Brillant-Savarin.

Det sägs ofta att för att sia om framtiden behöver man känna det förflutna. Vart ser du att vi är på väg i vårt förhållande till måltider? Vilka är de tydligaste trenderna?

– Intresset är mycket större jämfört med för några år sedan, avancerad matlagning har nått allt bredare grupper. Och det finns också en större acceptans för njutning idag. Att njuta ses inte längre som något fult. På samma gång har mathållningen till vardags blivit sämre jämfört med under 1970-talet till exempel. Vi lagar fantastiskt till helgerna, men dåligt i veckorna.

Framöver tror jag vi kommer få se hur kraven ökar ännu mer på kvalitet, smak och minskade tillsatser, också vad gäller hel- och halvfabrikaten, och det alltför artificiella kommer att förlora ytterligare i popularitet  Det viktigaste blir inte hur eller av vem som maten lagats, utan att den håller bra kvalitet. Oavsett om det är en fryst färdigrätt eller mat lagad hemma, från grunden. Sedan ska vi komma ihåg att ekonomin alltid sätter gränser. Inte heller i framtiden kommer alla ha råd att äta den finaste maten.

Under hösten har du synts bland annat i Nyhetsmorgon och i frågeprogrammet Vem vet mest?. Utöver Kostdagarna i mars, hur kommer vi att märka av Edward Blom under 2015?

– Jag har massvis på gång! Utöver flera olika TV-produktioner och lansering av ett nytt, franskt rött vin, så jobbar vi hårt med en ny kokbok som släpps kommande höst. Sedan en tid tillbaka har jag en egen Youtubekanal också, där vi lägger upp matberättelser. Bland annat från en resa i Korea, full av spännande mat och drycker.

Kostdagarna 2015

Edward Blom är en av de medverkande vid Kost & Närings Kostdagar, den 19-20 mars i Stockholm. Är du nyfiken på mer om Kostdagarna, och på de övriga medverkande?

Klicka här för att komma till Kostdagarna-sidan, med presentationer av alla medverkande! 
Klicka här för att komma till inbjudan, med anmälan och praktisk information!