«

»

jan 29 2014

Skriv ut detta Inlägg

Ett ögonblick, Fredrik Fernqvist …

 

Ett ögonblick, Fredrik Fernqvist …

… doktorand och lärare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Alnarp och en av föreläsarna under Kostdagarna, den 20-21 mars i Stockholm. Fokus i din forskning ligger på ”konsumenters kvalitetsupplevelser av livsmedel”. Vad betyder det mer specifikt?

Fredrik_F_©Foto_Elisabeth von Essen_55

– En central del i mitt arbete är att undersöka den stora påverkan som olika typer av information och märkningar har på oss människor, både i valet av livsmedel och hur vi bedömer kvalitet. Exempelvis visar en studie vi gjort att tomater, helt identiska sånär som på just märkningen, i smaktester upplevs som mer eller mindre goda beroende på vad som står på etiketten.

Vad är din förklaring till att märkningarna har så stor betydelse?
– I grunden handlar det om behovet att känna förtroende för livsmedel. I det moderna livsmedelssystemet är distributionskedjorna långa och det finns inte längre någon direktkoppling mellan producent och konsument. Då förskjuts förtroendet från en länk i kedjan till en annan. Gamla tiders personliga kontakt med exempelvis odlaren ersätts av märkningar och annat som signalerar kvalitet och blir en garant för att livsmedlet lever upp till förväntningarna.

Hur har förtroendet påverkats av de senaste årens alla livsmedelsskandaler?
– Människor har fortsatt stort förtroende för de märkningar som funnits med länge och som är väl inarbetade. Ett tydligt mönster vi kan se är däremot hur konsumenter ’kompletterar’ en viss märkning med ytterligare parametrar. Om det till exempel blir en situation där avslöjanden gör att det allmänna förtroendet för ekologiskt faller, kan ekologiskt plus svenskt kännas fortsatt tryggt för oss konsumenter. Det vill säga för oss svenska konsumenter. Oavsett land är tendensen nämligen att förtroendet är som högst just för det egna landets livsmedel – trots att det kanske inte alltid är helt motiverat.

Slutligen, i dagens djungel av märkningar: vem, och vad, tycker du att man ska lita på?
– Det finns flera etablerade märkningar med rigorösa, bakomliggande system för kvalitetssäkring, och de tycker jag att man kan lita på. Med det sagt, helt säker kan man aldrig vara på att det inte det fuskats eller skett misstag någonstans i kedjan, oavsett hur förfinade kvalitetssytemen är. Man får nog ändå tro på att märkningen är korrekt, om inte motsatsen är bevisad.

 

Kostdagarna hålls på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm, den 20-21 mars 2014.
Klicka här för att komma direkt till inbjudan, med anmälan och mer information!

Foto: Elisabeth von Essen

 

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/nyhet/8415