«

»

mar 08 2016

Skriv ut detta Inlägg

”Tid tänka klimatsmart”

Hallbarhet1_2016

Britta Florén, SP Food and Bioscience (bilden t.v.) var en av de som medverkade under hållbarhetsturnén. Agneta Elofsson (bilden t.h.), ledamot i Kost & Närings styrelse, var moderator när turnén nådde Lund, den 23 februari.

”Tid tänka klimatsmart i hela verksamheten”

Ju mer man vet, desto svårare blir det. Det är en träffande slutsats från de hållbarhetsseminarier runt om i Sverige som Kost & Näring, i samarbete med Lantmännen Cerealia, arrangerat under sportlovsveckorna.

Att lägga ett hållbart livsmedelspussel i storkök är inte lätt. Därför drog Kost & Näring och Lantmännen Cerealia i början av året ut på hållbarhetsturné med nedslag i Göteborg, Lund, Stockholm och Umeå, för att belysa vad hållbarhet egentligen är och vilka möjligheter det finns att göra klimatsmarta val. Ett hundratal deltagare på varje ort bekräftar att intresset för hållbarhetsfrågorna är stort.

Tre fronter samtidigt

Claes Johansson

Claes Johansson.

Huvudbudskapet från Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen Cerealia som medverkat i seminarierna, är att om man vill driva konsumtionen i en mer hållbar riktning så gäller det att jobba på tre fronter samtidigt:

– Man måste dels jobba med ett bättre matval, dels stimulera hållbar produktion och dels minska matsvinnet, säger han.

Matvalet handlar i storköken inte enbart om att öka andelen vegetabilier och minska på köttet, utan även om att vara noga med vilken sorts grönsaker, vilka spannmål och vilken sorts kött man efterfrågar.

– Det är stor skillnad på olika produktionsformer och kraven på hållbarhet i kombination med högre kvalitet behöver komma från marknaden. Från kostcheferna, säger Claes Johansson.

Hållbart kontra ekologiskt

Föreläsaren Jens Sundström, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tycker att det är hög tid att sluta jämställa begreppet ekologiskt med hållbart.

– När man jämför ekologisk och konventionell produktion så är den ibland bättre men ibland betydligt sämre, säger han, och förklarar att vad man lagar och serverar är betydligt viktigare än själva produktionsformen.

– Målet måste vara ett hållbart jordbruk – inte ett ekologiskt. Vi måste skapa ett jordbruk där vi kan öka produktionen men samtidigt minska miljöpåverkan, genom att utvärdera och använda olika metoder på ett smartare sätt.

Databas för minskad påverkan

Britta Florén, projektledare på SP Food and Bioscience, presenterade ”Lätt att välja rätt” – en klimatdatabas som utvecklats i samarbete med flera aktörer inom offentliga måltider och som kan implementeras i befintliga kostdatasystem för att göra det lättare för storköken att minska sin klimatpåverkan.

– Det är ett verktyg som visar vad det innebär att till exempel byta ut nötköttet i grytan mot fläskkött, eller att börja servera fisk och

Gunilla Martinsson. Foto: Malin Ottosson.

Gunilla Martinsson. Foto: Malin Ottosson.

vegetariskt lite oftare. För många blir det en aha-upplevelse eftersom skillnaden mellan de val man gör i verksamheten blir väldigt tydlig. Samtidigt som man får ett redskap för att kommunicera klimatpåverkan från måltider med både matgäster, pedagoger och politiker, säger Britta Florén.

”Ekomål inte nyckeln till allt”

Vilka har då de viktigaste lärdomarna under hållbarhetsturnén varit?

– Det blev väldigt tydligt att ju mer man vet, desto svårare blir det, säger Gunilla Martinsson, kostchef i Munkedals kommun och en av deltagarna i Göteborg.

– Vi kan inte bara sätta upp ekologiska mål och tro att det är nyckeln till allt. Nu måste vi kavla upp ärmarna och få in det klimatsmarta tänket i hela verksamheten. Det kan vi som jobbar inom offentlig måltidsverksamhet gärna gå i bräschen för, säger hon.

Agneta Renmark

 

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/hallbarhet/tid-tanka-klimatsmart