«

»

jul 06 2016

Skriv ut detta Inlägg

Ett ögonblick, Åsa Kullberg …

 

32 web

Kost & Närings Åsa Kullberg tillsammans med Jim Nilsson, inköpare Fazer Food Services. Foto: Anna Sundström.

Ett ögonblick,
Åsa Kullberg …

… vice ordförande i Kost & Näring, som på onsdagseftermiddagen deltog i Svenskt kötts seminarium Ursprungsmärk maten i våra skolor, sjukhus och äldreboenden, tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jim Nilsson, inköpare Fazer Food Services.

Krafttag och samarbete behövs för att få till stånd för en märkning som dels visar gästerna var maten kommer ifrån, dels utgör en viktig del av kvalitetssäkringsarbetet. Det anser branschorganisationen Svenskt kött, som till sitt seminarium på tisdagen bjudit in företrädare för politik och privata och offentliga måltidsverksamheter.

Tidpunkten för seminariet sammanfaller med lanseringen av den frivilliga ursprungsmärkningen ”Från Sverige” (för köttprodukter ”Kött från Sverige”). Bakom märkningen står Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF.

33 kopia

Diskussionen modererades av Annika Unt, Mat & Media. Foto: Anna Sundström.

Ur gästens perspektiv, hur viktig är egentligen frågan om ursprungsmärkning i allmänhet – och svenskt-märkning i synnerhet – i de offentliga måltidsverksamheterna?

– För det första är det alltid bra att ha kunskap om det man äter, att ha tillräckligt med information för att kunna göra bra val. Det gäller oavsett om jag köper min mat i affären eller äter i en lunch- eller skolrestaurang. Vi vet att frågan om varifrån maten kommer är något som engagerar, inte minst de offentliga matgästerna. För många gäster är det en trygghet om köttet som serveras kommer just ifrån Sverige. Så visst är det här en fråga som spelar stor roll också i våra verksamheter.

En tydligare ursprungsmärkning låter inte särskilt kontroversiellt. Var det någon i diskussionen som hade en annan uppfattning än att detta är något positivt?

– I sak är alla överlag positiva, men däremot finns olika uppfattningar om hur vägen framåt ska se ut. Ardalan Shekarabi betonade exempelvis att han inte vill ta till lagstiftning utan istället vill se att aktörerna på marknaden frivilligt går vidare med en ursprungsmärkning. Och företrädare från grossisterna, som fanns med bland åhörarna, påpekade att en heltäckande ursprungsmärkning både skulle bli komplicerad, ta mycket tid och riskera att bli dyr.

Till vardags jobbar du själv inom måltidsverksamheten i Linköpings kommun. Med den nya ”Från Sverige”-märkningen ser det nu ut som att det kommer att bli enklare att hitta rätt, åtminstone för den som vill välja svenskt. Gäller det även för er i de offentliga verksamheterna?

– På grund av LOU är verkligheten tyvärr mer komplicerad än så, och det var verkligen något som kom fram i dagens diskussion. Jim Nilsson berättade hur Fazer som privat aktör enkelt kan fatta beslut om att köpa in exempelvis svenskproducerade råvaror, medan vi på den offentliga sidan istället upplever att upphandlingen sätter käppar i hjulen för oss. Ardalan Shekarabi hade inledningsvis bilden att bara man ställer rätt krav i upphandlingen så ska det vara okomplicerat att handla svenskt. Som representant för kost- och måltidscheferna kunde jag göra klart för honom att så ser vardagen inte ut i landstingens och kommunernas måltidsverksamheter. Många som vill köpa svenskt anser sig tvungna att fixa och trixa i sina upphandlingar. Det är förstås inte acceptabelt, vilket Ardalan Shekarabi också höll med om.

David Hollertz

 

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/almedalen/halla-dar-asa-kullberg