Skriv ut detta Sida

Almedalen 2014

 

ALLT OM ALMEDALEN 2014:

Hög, trygg måltidskvalitet – för alla äldre

Årets Almedalsvecka i Visby är över. Inom ramen för Livsmedelsverkets satsning ”De offentliga måltidernas dag” den 1 juli i S:t Hans, Hälsodalen, arrangerade föreningen seminariet ”Äldremåltider i toppklass – utopi eller lagstadgad rättighet?” 

IMG_0686

Foto: Region Gotland

Utöver det egna seminariet under ”De offentliga måltidernas dag” fanns Kost & Näring dessutom på plats vid en lång rad seminarier under veckan, för att ta del i diskussionen och för att lyfta fram medlemmarnas perspektiv och intressen.

Här hittar du all information om Kost & Närings engagemang under Almedalsveckan, ”supervalåret” 2014. Använd dig gärna av länkarna här nedanför för att ta dig direkt till det du är intresserad av! 

Almedalen 2014 – alla artiklar Kost & Närings seminarium Livsmedelsverkets ”De offentliga måltidernas dag” Här medverkade Kost & Näring Här fanns Kost & Näring på plats som åhörare


Almedalen 2014 – alla artiklar


2014-07-02 ”Svarta lådan” – bättre än sitt rykte?
ALMEDALEN När Pensionärernas riksorganisation, PRO, på onsdagen intog Hälsodalen ägnades ett av seminarierna åt äldremåltiderna.
2014-07-02 Samling runt livsmedelsupphandlingen
ALMEDALEN ”Alla var där” – närapå – när Martin & Servera på onsdagen bjöd in till rundabords-samtal på temat: ”Vilka krav ska vi ställa på matkvaliteten vid offentliga upphandlingar?”
2014-07-01 Äldremåltiderna – högvinst eller nitlott?
ALMEDALEN Hälsodalens ”Skafferiet” var fyllt till sista plats när Kost & Näring på tisdagseftermiddagen bjöd in till seminariet ”Äldremåltider i toppklass – utopi eller lagstadgad rättighet?”.
2014-07-01 Par i bröd
ALMEDALEN Skolan och omsorgen stod i fokus för Brödinstitutets måndagsprogram. Kan ”det goda brödet” vara lösningen både på de dåliga PISA-resultaten – och på undernäringen bland de äldre?
2014-06-30 ”Bra skolmat utan att det kostar skjortan?”
ALMEDALEN Går det att laga bra skolmat utan att det kostar skjortan och spelar maten roll för klimat och resultat? Med dessa frågeställningar som utgångspunkt bjöd Moderatkvinnorna på måndagsmorgonen in till seminarium.
2014-06-30 "Statens ansvar för den offentliga affären?"
ALMEDALEN Med ett samlat värde om mellan 550 och 600 miljarder kronor per år eller en femtedel av Sveriges BNP, innebär den offentliga upphandlingen en unik möjlighet att styra mot hållbarhetsfrågor. Hur kan vi skapa rätt förutsättningar för att möta såväl ekonomiska som hållbara krav?
2014-06-29 "Måste man välja?"
ALMEDALEN ”En hetsig debatt” var på förhand utlovad när KRAV tillsammans med Magasin Måltid på söndagseftermiddagen bjöd in till seminarium på temat ”Grönt vs. Blågult – ekologiskt eller närproducerat, måste man välja?”. Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg var en av dem som deltog i diskussionerna.


KOST & NÄRING:

Äldremåltider i toppklass – utopi eller lagstadgad rättighet?

Datum: tisdagen 1 juli 2014 – en del av De offentliga måltidernas dag Tid: 15:30 – 16:15 Plats: S:t Hans Café, S:t Hansplan 2, ”Hälsodalen”, Skafferiet Typ av arrangemang: Seminariediskussion Moderator: Hans Naess

Larmrapporter om bristande kvalitet i äldremåltiderna har kommit att bli vardagsmat. Vad krävs för att säkerställa måltidsglädje och tillräckligt näringsintag hos de äldsta – och många gånger de allra svagaste – gästerna i våra offentliga måltidsverksamheter?

Klicka här för att se seminariet i Almedalsveckans kalendarium!

Klicka här för att lägga till seminariet direkt i din digitala kalender!

Klicka här för att visa platsen på karta! 

Marianne_BH_foto_Elisabeth_Ohlson_Wallin Curt_Persson_foto_Saga_Berlin Asa_Coenraads_foto_Emilia_Oije Gunnar_Sandberg_foto_Socialdemokraterna Carl-Jan_Granqvist_foto_Susanne_Kronholm

I panelen: (fr. v. här ovanför) Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring; Curt Persson, ordförande PRO; Åsa Coenraads, riksdagsledamot och kostpolitisk talesperson för Moderaterna; Gunnar Sandberg, ledamot i riksdagens socialutskott, Socialdemokraterna; Carl-Jan Granqvist, Måltidsprofil och entreprenör.


LIVSMEDELSVERKET:

De offentliga måltidernas dag – tisdagen den 1 juli

Måltider i vård, skola och omsorg är föremål för debatt och tyckande. Tre miljoner portioner serveras varje dag och kostar skattebetalarna mer än 20 miljarder varje år. De offentliga måltiderna är en tillgång med hög potential och stor betydelse för samhällsutvecklingen och folkhälsan.

SLV_flyerTisdagen den 1 juli står Livsmedelsverket som värd för De offentliga måltidernas dag, i ”Hälsodalen”, St:Hans Café, Skafferiet. Välkommen till en dag fylld av seminarier, debatter och samtal kring bland annat skolmåltider, matkvalitet, livsmedelsupphandling, sjukhusmåltider och måltider inom äldreomsorgen.

Medarrangörer till De offentliga måltidernas dag är Kommunal, Kost & Näring, Landsbygdsnätverket, Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsakademin och Sjukhusläkarna.

Klicka här för att komma till Livsmedelsverkets temasida om De offentliga måltidernas dag!

Program

(Med reservation för förändringar. För närmare information om respektive seminarium i Almedalsveckans kalendarium, klicka på rubriken för respektive seminarium.)

08.00-09.30 Slaget om skolmaten

Skolmåltiderna har aldrig varit så bra som de är nu. Ändå står ett slag på många håll om vilken mat som ska serveras. Det är olika intressen och grupper och de står ofta i konflikt mot varandra. Närproducerat, LCHF, elevernas favoriter, näringsriktigt, glutenfritt till alla, mångkulturellt, specialkost, köttfri dag och så vidare.

Ska och kan kommunerna tillmötesgå alla krav på skolmaten? Är all utveckling bra eller finns risker med att följa trender? Vad ska styra besluten? Vilka ska kommunen lyssna på? Är vi på väg mot helt individualiserat matval i skolrestaurangerna? Hur ska samhället se på, och klara, sitt uppdrag att erbjuda elever fria luncher i framtiden? Är ökad valfrihet och individualisering av matvalet ett hot eller en möjlighet för bra skolmåltider?

Medverkande: bland andra Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister, Stig Orustfjord, GD Livsmedelsverket, Anna Ekström GD Skolverket, Brittis Benzler (V) Regionråd Gotland, Cecilia Blidö, Naturlig mat i skolan, Jonas Paulsson, Köttfri måndag, Camilla Grandin, kostchef Håbo kommun.

Moderator: Pär Bergkvist, Magasin Måltid Arrangör: Livsmedelsverket

10.00-11.00 Ökad kvalité i det offentliga köket – når vi dit genom samverkan?

En väl förankrad kostpolicy, genomarbetade kravspecifikationer, samsyn, engagemang och löpande kvalitetsarbete är några faktorer som bidrar till lyckade livsmedelsinköp. Kom och diskutera hur vi genom samverkan mellan olika intressenter bidra till att våra offentliga måltider håller hög kvalité.

Medverkande: Kostchef, politiker, producenter, med flera

Moderator: Hans Naess Arrangör: Landsbygdsnätverket

12.30-13.30 Lunchseminarium: Offentlig mat – för vem?

Det offentliga köket upphandlar en allt för liten del av det närproducerade utbudet som det svenska lantbruket producerar. Vart är vi på väg?

Medverkande: Axel Hansson, Marknadsutvecklare, LRF; Anja Westberg, Ombudsman, Kommunal; Jan Rehn, Ombudsman, Kommunal.

Arrangör: Kommunal och LRF

14.00-15.00 Sjukhusmåltiden – var finns matgästen i mötet mellan maten och vården?

Måltidsfrågorna i sjukhusvärlden handlar oftast om organisation och system. I den debatten tappas matgästen, patienten bort. Inte ens god och vällagad mat blir uppäten om det brister i måltidsmiljö och bemötande. Mycket kan göras här och nu för att höja matens status som en del av behandlingen.

MedverkandeBengt von Zur-Mühlen, Sjukhusläkarna; Maria Biörklund Helgesson, Livsmedelsakademin; Michael Allerup Nielsen, Herlevs sjukhus, Heléne Ambjörnson, Kungälvs sjukhus; Gudrun Brunegård (KD), landstingsråd.

Moderator: Hans Naess

Arrangörer: Sjukhusläkarna, Livsmedelsakademin, Livsmedelsverket

15.30-16.30 Äldremåltider i toppklass – utopi eller lagstadgad rättighet?

Arrangör: Kost & Näring

För närmare information, se ovan eller klicka på seminarierubriken för att komma till seminariet i kalendariet!

17.00-19.00 Kvällsmingel


Här medverkar Kost & Näring under årets Almedalsvecka

Uppdateras löpande!

29 juni Grönt vs. Blågult – Ekologiskt eller närproducerat, måste man välja?

En laddad debatt om offentlig gastronomi, i regi av Magasin Måltid och KRAV, där åtta deltagare får fem minuter på sig att föra fram sin åsikt på temat Grönt vs. Blågult i offentliga kök. Sedan samlas alla i en mer nyanserad debatt ledd av Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid.

Typ av arrangemang: Debatt Arrangör: Magasin Måltid & KRAV Medverkande: Politiska företrädare, måltidschefer och primärproducenter.

2 juli, 8.30 – 10.00 Vilka krav ska vi ställa på matkvaliteten vid offentliga upphandlingar?

Kraven på den offentliga maten ökar från alla håll. Hur ska framtidens upphandling se ut? Hur ska vi hantera de ökande kvalitetskraven? Hur ska vi skapa ökat utrymme för den ekologiska maten? För oss på Martin & Servera – Sveriges största leverantör till offentlig sektor – är detta frågeställningar vi lever med varje dag. Våra satsningar på ursprungsmärkning, skolmat och ekologisk mat är exempel på hur vi satsar på framtiden.

Datum: Onsdagen 2 juli 2014
Tid: 8.30 – 10.00
PlatsPrimes trädgård, Strandgatan 27 Typ av arrangemang: Frukostmöte, rundabordssamtal Arrangör: Martin & Servera Medverkande: Från Martin & Servera – Håkan Åkerström, VD, Stefan Calrell, försäljningschef offentlig marknad södra/västra Sverige, Kristina Ossmark, marknadsdirektör; Axel Hansson, marknadsutvecklare offentlig upphandling på LRF; Eva Sundberg, Projektledare Nationellt Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg på Livsmedelsverket; Jens Reinecke, måltidschef Alvesta Kommun; Johan Cejie, försäljningschef KRAV; Magnus Kindbom, statssekreterare åt Eskil Erlandsson, Landsbygdsdepartementet; Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring.


Här finns Kost & Näring på åhörarplats

Uppdateras löpande!

 

Evenemangets rubrik Länk till kalendarium
29:e juni
Rätt piller, bra mat och spring i benen – vem skriver ut det receptet? http://almedalsveckan.info/event/user-view/17739
30:e juni
Går det laga bra skolmat utan att det kostar skjortan, och spelar maten roll för klimat & resultat? http://almedalsveckan.info/event/user-view/19485
Statens ansvar för den goda affären? http://almedalsveckan.info/event/user-view/19873
Framtidens mat med förnybar energi http://almedalsveckan.info/event/user-view/16871
Utmaningar och uppmaningar för en modern upphandling http://almedalsveckan.info/event/user-view/19257
Välj välfärden! Kommunal – seminarium och mingel
1:a juli
Slaget om skolmaten – ska och kan kommunerna tillmötesgå alla krav? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18971
Ett samlat upphandlingsstöd – hur påverkar det dig? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18369
Chefens chef är en man http://almedalsveckan.info/event/user-view/18881
Kommunens ansvar för den goda affären? http://almedalsveckan.info/event/user-view/19883
Har Sverige RÅD med offentlig mat i dag och i framtiden? http://almedalsveckan.info/event/user-view/17611
Ökad kvalité i det offentliga köket – når vi dit genom samverkan? http://almedalsveckan.info/event/user-view/20019
Vem är märkningen till för – konsumenterna, livsmedelsindustrin eller myndigheterna? http://almedalsveckan.info/event/user-view/20891
Den sifferlösa avtalsrevolutionen – chefsvälde eller demokratisk möjlighet? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18901
Offentlig mat. För vem? http://almedalsveckan.info/event/user-view/19101
Finns det någon framtid för svenskt kött? http://almedalsveckan.info/event/user-view/21865
Varför vill färre bli chefer? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18943
Sjukhusmåltiden – var finns matgästen i mötet mellan maten och vården? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18911
Vad händer efter Riksdags(mat)valet 2014 – behövs en svensk livsmedelsstrategi? http://almedalsveckan.info/event/user-view/17601
Upphandling av livsmedel: hur kan det svenska djurskyddet gynnas? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18129
2:a juli
Så räddar cheferna offentlig sektor http://almedalsveckan.info/event/user-view/18957
Samverkan inom vård och omsorg för de mest sjuka äldre http://almedalsveckan.info/event/user-view/17075
Framtidens sjukhus – hur ser uppdraget ut? http://almedalsveckan.info/event/user-view/16701
Är det fel på maten eller inställningen? – om maten i äldreomsorgen http://almedalsveckan.info/event/user-view/20223
Svenskt vilt – en växande livsmedelsresurs? http://almedalsveckan.info/event/user-view/20137
Bidrar ekomaten i offentlig upphandling till mer import? http://almedalsveckan.info/event/user-view/21133
LOU – vad kan politiken göra för att främja lokal matproduktion? http://almedalsveckan.info/event/user-view/19861
3:e juli
Det kvinnliga ledarskapets utmaningar http://almedalsveckan.info/event/user-view/17955
Att skapa inköpsorganisationer i världsklass http://almedalsveckan.info/event/user-view/18391
Så formar vi nya svenska upphandlingslagar http://almedalsveckan.info/event/user-view/18423
Hur kan man upphandla lokalt producerad mat? http://almedalsveckan.info/event/user-view/19951
Visioner möter verklighet när livsmedel upphandlas http://almedalsveckan.info/event/user-view/18727
Minska matsvinnet – vad görs och vad återstår att göra? http://almedalsveckan.info/event/user-view/18103
Saltet – ett underskattat hot mot folkhälsan http://almedalsveckan.info/event/user-view/18089
4:e juli
Genererar ursprungsmärkning fler jobb i Sverige? http://almedalsveckan.info/event/user-view/21323

 

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/almedalen