↑ Tillbaka till Aktuellt

Skriv ut detta Sida

Nyhetsarkiv

Nyhetsarkiv

Missat något? Här hittar du alla nyheter som publicerats på hemsidan i datumordning, från 2009 och framåt.


2019-11-01 Webbinarium: hållbar offentlig sjömat
Kommer vi kunna fortsätta att äta fisk som i dag? Är landbaserad fiskodling framtidens hållbara alternativ? Och vilka djur och växter från havet skulle vi kunna äta mycket mer av? Tisdag den 26 november bjuder MAT-tanken tillsammans med Kost & Näring in till webbinarium om den hållbara, offentliga sjömaten.
2019-10-03 Jordbruksverket förtydligar om mjölkstöd
Det nya kravet på ”kompletterande utbildningsåtgärd” för att kunna ta del av EU:s skolmjölksstöd har bidragit till osäkerhet om vad som krävs av måltidsverksamheterna i praktiken. På initiativ av Kost & Näring går nu Jordbruksverket ut med ett förtydligande.
2019-09-26 Förenade Måltider har landat
Kost & Närings helt nya – och helt egna – medlemstidning har nu lämnat pressarna. I urpremiären av Förenade Måltider bevakas föreningens historiska satsning under 2019 års Almedalsvecka.
2019-09-24 Brittsommarläsning: När måltiden blir mer än bara mat
Emma Johansson, kostvetare vid Uppsala universitet, läser om ett djupdyk i historien och förstår vad, varför och hur fördelaktigt det är att se måltidssituationen som en helhet. Bon appétit!
2019-09-20 ”Allt verkar bara så himla kul!”
24 år gammal har hon redan hunnit med mycket inom mat och måltider. Möt Sofia Tufvesson, kostvetarstudent vid Göteborgs universitet, som fram till examen nästa vår från kommer att vara studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse.
2019-09-18 Lokalavdelning Stockholm: välkommen till medlemskväll 23 oktober
Kost & Närings lokalavdelning Stockholm hälsar föreningens alla medlemmar – inklusive medföljande – varmt välkomna till medlemskväll onsdagen den 23 oktober. Pär Johansson, ledare och grundare av Glada Hudik-teatern föreläser. Anmälan senast den 16 oktober.
2019-09-18 Lokalavdelning Skåne: referat från höstmöte
Omkring 40 deltagare, både medlemmar och andra intresserade, deltog i lokalavdelning Skånes höstmöte den 5 september, som i år ägde rum i Orklas lokaler i Västra hamnen i Malmö. Lokalavdelningens Lise-Lotte Lundin Petersson rapporterar.
2019-09-12 ”Goda affärer som skapar nytta för medborgarna”
KOSTPROFILEN Emma Breheim är inte bara inköpschef i Luleå kommun. Hon är även ordförande för SOI och därmed en av de tyngsta profilerna i Upphandlingssverige.
2019-08-15 Inbjudan till höstmöte 5 september i Malmö
Lokalavdelning Skåne bjuder in medlemmar och andra intresserade till höstmöte den 5 september. Läs mer och anmäl dig här!
2019-07-07 Målbilden: kostavvikelser ner till 5 procent
ALMEDALSVECKAN 2019 – Runt var femte skollunch är idag någon form av anpassad kost och avsaknaden av gemensamma, nationella riktlinjer gör det svårt för måltidsverksamheter att dra gränser. Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Förskola och skolas Almedalsseminarium i sin helhet.
2019-07-07 Framtidens offentliga fisk: vildfångad, landodlad – och panerad
ALMEDALSVECKAN 2019 – Hållbar fisk bör serveras i förskola skola varje vecka – men hur ska måltidsverksamheterna egentligen kunna leva upp till detta? Och hur ska de få med sig huvudpersonerna, det vill säga de unga matgästerna? Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Hållbarhets Almedalsseminarium, samarrangerat med Landsbygdsnätverket/MATtanken, i sin helhet.
2019-07-07 Avtalsuppföljning klok investering
ALMEDALSVECKAN 2019 – Som en av den offentliga upphandlingens allra mest komplexa discipliner ställer uppföljningen av livsmedelsavtal landets kommuner och regioner på prov. Hur ser situationen ut i verksamheterna, och vad kan göras bättre än idag? Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Upphandlings Almedalsseminarium i sin helhet.
2019-07-06 Kockbristen alarmerande framtidsfråga
ALMEDALSVECKAN 2019 – Redan idag är det svårt för kost- och måltidschefer att hitta rekrytera kompetenta medarbetare – och ännu tuffare lär det bli under de närmaste åren. Vem ska egentligen göra jobbet i de offentliga köken? Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Förskola och skolas Almedalsseminarium i sin helhet.
2019-07-06 Hur kraftsamla mot undernäringen?
ALMEDALSVECKAN 2019 – Undernäringen bland landets äldre är ett samhällsproblem som orsakar ett stort och onödigt lidande för de som drabbas. Vad krävs för att åstadkomma förändring i rätt riktning? Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupper Sjukhus och Äldreomsorgs Almedalsseminarium i sin helhet.
2019-07-05 (Plast-)förpackningens dubbla ansikten
ALMEDALSVECKAN 2019 – Livsmedelsproduktionens klimatavtryck är betydligt mycket större än förpackningarna varorna levereras i, och fokus bör därför i första hand ligga på minskat matsvinn. Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Hållbarhets Almedalsseminarium om livsmedelsförpackningar i sin helhet.
2019-07-04 Ministern: Vi ses igen efter sommaren
ALMEDALSVECKAN 2019 – Många vill se mer svenskt på den offentliga tallriken, men att fråga på ursprung i livsmedelsupphandlingen är olagligt. Hur ska kostchefer, måltidschefer och upphandlare förhålla sig? Här kan du ta del av Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Upphandlings Almedalsseminarium i sin helhet.
2019-06-27 Livsmedelsförpackningen under lupp
ALMEDALSVECKAN 2019 – Diskussionen om förpackningar och förpackningsmaterial går het. Vad är rimligt, när förpackningarnas fördelar ställs mot resurserna de förbrukar i tillverkningen – och problemen de riskerar att skapa som avfall?
2019-06-27 Skäliga krav – och orimliga önskemål
ALMEDALSVECKAN 2019 – Runt en av fem skolluncher som serveras i Sverige är idag anpassade special- och önskekoster. Tendens är stigande. Var ska de offentliga måltidsverksamheterna dra gränserna för individanpassningen? Och vem blir det som i slutändan får betala notan?
2019-06-27 Offentliga måltider som drivkraft för omställning
ALMEDALSVECKAN 2019 – Hur kan skolmaten och den offentliga måltiden aktivt bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion och en bättre folkhälsa?
2019-06-26 Civilministern om upphandling av svenskt
ALMEDALSVECKAN 2019 – Många vill ha en större andel svenska råvaror i de offentliga måltidsverksamheterna. Men vad krävs för att nå dit när lagstiftningen förbjuder offentliga upphandlare och kostchefer att fråga på just svenskt? Seminariepanelen utgörs av representanter för SOI, Jordbruksverket, Kost & Näring och regeringen, företrädd av civilminister Ardalan Shekarabi.
2019-06-12 Kraftsamling mot undernäringen
ALMEDALSVECKAN 2019 – Undernäringen bland äldre är ett påtagligt samhällsproblem som medför höga kostnader, både i mänskliga och ekonomiska termer. Vad krävs för att åstadkomma konkret förändring och sätta stopp för detta onödiga lidande?
2019-06-11 Nationella utmaningar, regionala lösningar
ALMEDALSVECKAN 2019 – Trots ett allmänt mat- och måltidsintresse på “all-time-high” och en – relativt – nyligen lanserad nationell livsmedelsstrategi lyser kockar och annan måltidspersonal i allt högre utsträckning med sin frånvaro, inte minst i de offentliga köken. Vad behöver göras för att vända utvecklingen och säkra kompetensen?
2019-05-29 Vilka är framtidens fiskalternativ?
ALMEDALSVECKAN 2019 – Det är svårt för de offentliga skolköken att följa Livsmedelsverkets råd att servera fet fisk var 14:e dag. Vilka är alternativen, när tillgången på hållbart producerad fet fisk till rimliga priser är nästintill obefintlig?
2019-05-27 Gemensamt för bättre livsmedelsaffärer
ALMEDALSVECKAN 2019 – En lång rad unika parametrar gör livsmedel till den kanske mest komplexa disciplinen inom offentlig upphandling. Hur kan kostchefer, måltidschefer och upphandlare gemensamt verka för en ännu bättre offentlig livsmedelsaffär?
2019-05-21 ”Det måste inte vara så krångligt”
KÖK & PEDAGOGIK 2019 – VINNARMÖTET DEL 1 Nära samarbete, förankring på rätt nivå – och en kultur som tar fasta på möjligheter, snarare än begränsningar. Medlemssidorna begav sig till nybyggda Aggarpsskolan i skånska Svedala, vars bidrag "Kockfritids på Aggarp" höll hela vägen till seger i 2019 års Kök & Pedagogik.
2019-05-21 Aggarpsskolan, torsdag kl. 14.32
KÖK & PEDAGOGIK – VINNARMÖTET DEL 2 Hamburgerbröden bakade de redan i tisdags och idag har turen kommit till tillagning av dressing och själva hamburgarna. Möt fyra taggade fjärde- och femteklassare mitt uppe i mellanmålsproduktion – en av aktiviteterna inom ramen för "Kockfritids på Aggarp" som tog hem segern i 2019 års Kök & Pedagogik.
2019-05-14 Fortsatt måltidslotteri i äldreomsorgen
Årets stora nyhet för Kostdagarna, ett parallellt program med totalt nio satellitworkshopar i regi av Kost & Närings fokusgrupper, lockade stora skaror deltagare – i vissa fall betydligt fler än vad som rymdes i de lokaler som avsatts för ändamålet.
2019-05-03 ”Premiera kunskap, utveckling och mod”
I det förlängda fördjupningspass som inledde fredagen på Kostdagarnas stora scen smälte en filosof och en nationalekonom samman sina perspektiv på ledarskap och tillitsbaserad styrning.
2019-04-08 Kostdagarna 2019: här hittar du presentationerna
Hur var det nu igen...? Ett flertal av de medverkandes presentationer från årets upplaga av Kostdagarna finns nu tillgängliga för nedladdning.
2019-04-05 Viktiga steg mot ökad samsyn
Tillsammans med branschens aktörer kunde fokusgrupp Upphandling den 29 mars, som en del av programmet på Kostdagarna, presentera en kraftigt uppdaterad version 2.0 av branschöverenskommelsen för upphandling av livsmedel.
2019-04-05 När krisen kommer
Möt Maria Persson, kostchef i Ljusdals kommun, som i dialog med Lottie Knutson, journalist och kriskommunikatör, berättar om sina erfarenheter från sommaren 2018, då hon och hennes medarbetare ställdes inför de mest omfattande skogsbränderna i Sverige i modern tid.
2019-04-03 Mitt framtida ledarskap
Med start hösten 2019 lanserar Kost & Näring ett helt eget ledarskapsprogram, skräddarsytt för att möta de utmaningar som präglar medlemmarnas yrkesvardag. Programmet är exklusivt för föreningens medlemmar – såväl befintliga som nya.
2019-04-02 Vad tar du med dig från Kostdagarna?
Kost & Näring fanns på plats i Kostdagarna-vimlet för att sondera vilka delar av dagarna som berört och engagerat allra mest.
2019-03-29 Kostdagarna 2019 i bilder
450 deltagare, maxad uppställning både på Stora scenen, i workshoplokalerna Kniven, Gaffeln och Besticken – liksom hos de närmare 50 utställarna. Och ovanpå det, oräkneliga diskussioner, utbyten, kära återseenden och nya bekantskaper. Kostdagarna 2019 är över, och här bjuder vi på några av alla minnesvärda ögonblick och citat.
2019-03-28 Varmt grattis, Aggarpsskolan!
Segraren i 2019 års Kök & Pedagogik är bidraget "Kockfritids på Aggarp". Det stod klart på torsdagkvällen, sedan resultatet av den öppna omröstningen under högtidliga former tillkännagivits under Kostdagarnas stora middag. 
2019-03-15 Årsmöteshandlingar
BARA FÖR MEDLEMMAR Vid Kost & Närings årsmöte 2019, direkt efter Kostdagarna den 29:e mars, ska sammanlagt tio förtroendeuppdrag tillsättas. Nu kan du som är medlem i föreningen ta del av kandidaternas egna presentationer på medlemssidorna.
2019-03-08 Skånederby när finalisterna nu presenteras
2019 års omgång av Kök & Pedagogik blir en tuff kamp mellan tre starka Skåne-finalister. Ta del av bidragen – och rösta på din just din favorit senast den 28 mars!
2019-03-08 "Kockfritids på Aggarp"
KÖK & PEDAGOGIK 2019 finalist nr. 3: Aggarpsskolan, Svedala. Juryns motivering: "Ett fint exempel på styrkan i samarbetet mellan pedagoger och köket. Smakskolan med hjälp av Sapere-metoden visar att hemkunskapsköket kan användas som arena för lärande utanför skoldagen." Rösta på din favorit senast den 28 mars!
2019-03-08 "Skapa ditt egna mellis"
KÖK & PEDAGOGIK 2019 finalist nr. 2: Maria Parkskolan, avdelning Kronan, Helsingborg. Juryns motivering: "Visar hur pedagoger tillvaratar elevers matintresse genom att involvera dem i mellanmålsproduktionen, där de tillåts experimentera och vara kreativa". Rösta på din favorit senast den 28 mars!
2019-03-08 "Världens bästa smaker"
KÖK & PEDAGOGIK 2019 finalist nr. 1: Sorgenfriskolans Fritidshem, Malmö. Juryns motivering: "Ett långsiktigt och nytänkande arbetssätt som stimulerar frukt- och grönsaksintaget på ett inspirerande sätt, vilket i sin tur främjar samarbete och lärande". Rösta på din favorit senast den 28 mars!
2019-03-07 Lär känna kandidaterna!
BARA FÖR MEDLEMMAR Vid Kost & Närings årsmöte 2019, direkt efter Kostdagarna den 29:e mars, ska sammanlagt tio förtroendeuppdrag tillsättas. Nu kan du som är medlem i föreningen ta del av kandidaternas egna presentationer på medlemssidorna.
2019-03-01 Nu presenteras satellitworkshoparna
Med presentationen av sammanlagt nio satellitworkshopar, arrangerade av Kost & Närings eventgrupp och fokusgrupper, faller nu den sista biten i 2019 års Kostdagarnapussel på plats. Vi ses väl i Göteborg den 28-29:e?
2019-02-20 Steg för steg mot skarpa riktlinjer för specialkost
Kvalitet och förankring står i centrum när Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skolas arbete med nationella riktlinjer för specialkost nu går in i slutfasen.
2019-02-19 Lokalavdelning Östergötland - Bjuder in till årsmöte
BARA FÖR MEDLEMMAR. Lokalavdelning Östergötland bjuder in sina medlemmar till årsmöte den 26 februari klockan 15:30.
2019-02-14 Stora scenen: nu presenteras programmet
Multisensoriska måltidsupplevelser, matvanornas ständiga utveckling – och så en fördjupning kring problematik och och förändringsbehov i ett (offentligt) arbetsliv för 2020-talet. Nu släpps programmet för Kostdagarnas stora scen.
2019-02-11 Lokalavdelning Skåne - Var med och påverka lokalavdelning Skåne
BARA FÖR MEDLEMMAR. Lokalavdelning Skåne söker nya deltagare till sin arbetsgrupp. Skicka in förslag på intresserade personer senast 1 mars.
2019-02-11 Lokalavdelning Skåne - Välkommen till årsmöte!
BARA FÖR MEDLEMMAR. Lokalavdelning Sskåne bjuder in sina medlemmar till årsmöte den 20 mars klockan 16:00. Sista anmälningsdag är fredagen den 8 mars.
2019-02-04 Lokalavdelning Stockholm – Välkommen till årsmöte!
BARA FÖR MEDLEMMAR. Lokalavdelning Stockholm bjuder in sina medlemmar till årsmöte den 21 mars klockan 18:00. Sista anmälningsdag är söndag den 12 mars.
2019-01-24 Tre nya namn – Stora scenen komplett
Tre nya namn gör nu laguppställningen på Kostdagarnas stora scen komplett. Med en samhällsdebattör och otålig visionär, en beteendestrateg och en etnolog och måltidsforskare både breddas och fördjupas perspektiven på årets tema, Tusen och en (val-)möjlighet.
2019-01-16 "Vad tar du med dig från Föreningsdagarna?"
Engagemang, vilja och hårt arbete – och ett stort mått av glädje. När Kost & Näring bjöd in till Föreningsdagar i Järna och på kursgården Bommersvik den 10-11 januari deltog närmare 40 medlemmar aktiva inom fokusgrupper, styrelse och andra föreningsorgan. Kostochnaring.se passade på att ta pulsen på tre av dem.
2018-12-18 Årsmöte 2019 – nu öppnar anmälan
BARA FÖR MEDLEMMAR På årsmötet, Kost & Närings högsta beslutande organ som äger rum i direkt anslutning till Kostdagarna, har du som medlem långtgående möjligheter göra din röst hörd – på flera olika sätt.
2018-12-13 Filosof och nationalekonom till Stora scen
I ett förlängt fördjupningspass på Kostdagarnas Stora scen diskuterar en nationalekonom och en filosof alternativen till den typ av marknadsinspirerad organisation och ledning som sedan 1990-talet alltmer kommit att prägla de offentliga verksamheterna.
2018-12-11 Locket av för nya Utrustning och lokaler
Lär känna medlemmarna i Kost & Närings sjätte och senaste fokusgrupp, Utrustning och lokaler, som nu tar sikte mot en första aktivitet under Kostdagarna 2019.
2018-11-26 Fullt fokus i Skåne
Den 22-23 november strålade Kost & Närings sex fokusgrupper och styrelse samman i Lund för Fokusgruppdagarna, med ambitionen att rulla ut ett första utkast till planer för gruppernas satellitworkshops under Kostdagarna – men även för aktiviteter under Almedalsveckan 2019.
2018-11-14 ”Spjutspetsar för hållbar utveckling”
KOSTPROFILEN Som ansvarig för Livsmedelsverkets kompetenscentrum är Anna-Karin Quetel en av branschens absoluta centralgestalter. Kartläggningar och fakta hör till det som myndigheten kommer att fokusera på framöver.
2018-11-06 Mer grönt, mindre socker - och större engagemang
Mer grönt, mindre socker - och måltiden som ett verktyg för större hållbarhetsengagemang. Det är de tre huvudnyheterna när Livsmedelsverket nu presenterar en uppdatering av "Bra måltider i skolan". Här kan du ta del av råden i sin helhet.
2018-11-01 Fullspäckat valår 2019
BARA FÖR MEDLEMMAR. I samband med Kost & Närings årsmöte den 29 mars 2019 ska inte mindre än tio förtroendeuppdrag tillsättas inom föreningen. Från och med nu och fram till den 15 januari kan du kandidera – eller nominera en annan medlem.
2018-10-22 Referat från styrelsemöte 19 oktober
BARA FÖR MEDLEMMAR. Ny studeranderepresentant, full aktivitet i fokusgrupperna – och ett ledarskapsprogram som befinner sig i startgroparna. Ledamoten Carolina Englund Gonzalez rapporterar från Kost & Närings senaste styrelsemöte, som ägde rum på Ledarna i Stockholm, fredagen den 19 oktober. 
2018-10-17 Med fokus på matgästen
Närmare 230 deltagare fanns på plats när Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Äldreomsorg på onsdagen bjöd in till seminariet Matgästerna i äldreomsorgen. Här hittar du bilder från dagen – tillsammans med titt-kopior på medverkandepresentationerna.
2018-10-01 EFAD: 40 år av europeiskt dietistsamarbete
EFAD 40 ÅR. Att The European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD, fyller jämt 2018 uppmärksammades stort när organisationen bjöd in till årsmöte följt av två dagars internationell konferens i nederländska Rotterdam, den 27-30 september. Kost & Näring fick en pratstund med Annemieke van Ginkel-Res, nyvald president.
2018-09-28 "Vi måste bli bättre på att ta plats"
EFAD 40 ÅR. Frågan om hur måltidschefer och dietister ska kunna väcka intresse för branschens frågor i media och inom politiken är ständigt aktuell. När 40-årsjubilerande EFAD på fredagen slog upp dörrarna för sin internationella konferens i Rotterdam, Nederländerna, höll norska Kost- og ernæringforbundet en välbesökt presentation i ämnet.
2018-09-26 Handledarutbildning a'la carte
I syfte att höja kvaliteten i det arbetsplatsförlagda lärande som ingår som en del i bland annat Restaurang- och livsmedelsprogrammet lanserar Skolverket nu skräddarsydda, kostnadsfria handledarutbildningar – på plats direkt ute "på golvet". Så gör du för att anmäla intresse från din verksamhet.
2018-09-25 Referat från styrelsemöte 7 september
BARA FÖR MEDLEMMAR. Nya fokusgrupp Utrustning och lokaler, Almedalsveckan 2019 och de första förberedelserna inför föreningens 100-årsjubileum stod på agendan vid Kost & Närings första styrelsemöte, på nordliga breddgrader i Abisko. Styrelsens Agneta Elofsson rapporterar.
2018-09-14 Sommarens torka sätter spår i köken
Rapporterna om de akuta problemen för Sveriges köttbönder har under de senaste månaderna avlöst varandra. Branschen vädjar om stöd och många, inte minst offentliga måltidsverksamheter, vill hjälpa. Vad kan, bör och får kostchefer inom kommuner, landsting och regioner göra för att bidra?
2018-09-12 Äldremåltiderna 17/10: Fåtal platser kvar
Den enskilda matgästens behov, preferenser och välbefinnande – både i ordinärt och i särskilt boende – är utgångspunkten när Kost & Näring den 17 oktober bjuder in till heldagsseminarium om äldreomsorgens måltider. Fortfarande finns ett fåtal lediga deltagarplatser till dagen.
2018-08-24 LOU: Krav på djurskydd och antibiotikaanvändning kan bli obligatoriskt
Sveriges höga krav på miljö och hälsa i köttproduktionen ska i samband med offentlig livsmedelsupphandling inte innebära en nackdel för inhemska producenter gentemot utländska konkurrenter. Det är innebörden i ett förslag som på fredagen presenterades av regeringen.
2018-07-13 26 statliga miljoner till ekofrämjande
Jordbruksverket utlyser nu 26 miljoner kronor till genomförande av åtta olika åtgärder som ska främja produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel. Den 24 augusti är sista dagen för organisationer, myndigheter, föreningar och företag att ansöka om medel.
2018-07-11 Sommarläsning i samarbete med Uppsala universitet
Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning inom offentliga måltider. Här hittar du alla artiklar som publicerats hittills!
2018-07-06 Hållbart från nuläge till nyläge
ALMEDALEN Med ett komplett heldagsprogram onsdagen den 4 juli var Södertälje kommun och projektet Matlust Almedalsveckans kanske allra mest ambitiösa arrangör av seminarier med anknytning till offentliga måltider. Den röda tråden: hållbarhet och utveckling av livsmedelskedjan.
2018-07-06 "Det kommer hända igen"
ALMEDALEN Efter terrorattentatet på Drottninggatan har insikten stärkts om ledarskapets betydelse i samband med så kallade "särskilda händelser". Ett seminarium på onsdagen i regi av Ledarnas samverkansforum SOS, där Kost & Näring ingår, lyfte tre konkreta uppmaningar för bättre beredskap när krisläget är ett faktum.
2018-07-05 "Viktigt med diskussion på rimlig nivå"
ALMEDALEN Fem år efter den förra kartläggningen av elevers och deras föräldrars uppfattningar om skolmåltiderna presenterade Martin & Servera på onsdagen 2018 års rapport, i samband med ett seminarium i egen regi.
2018-07-04 "Vi måste ta tag i riskbedömningen"
ALMEDALEN Hur kan nya synsätt på mat och mathållning bidra till fler välmående äldre, stärka livskvaliteten för individen och samtidigt frigöra resurser i samhället? Den frågan stod i fokus vid Findus Special Foods seminarium den 3 juli.
2018-06-29 Almedalen 2018 – här hittar du guldkornen!
ALMEDALEN Med en uppsjö av olika seminarier, diskussioner och utfrågningar är Almedalsveckan  ett veritabelt smörgåsbord av spännande ämnen och aktiviteter. Kost & Näring guidar dig till guldkornen inom mat och måltider. Hoppas vi ses i vimlet! 
2018-06-14 Diger agenda i Oslo
Internationell samverkan och en uppdatering direkt i regeringskvarteren om den nya, norska kvalitetsreformen för äldreomsorgen, "Leve hele livet", hörde till innehållet i årets upplaga av Nordiskt möte.
2018-06-08 Annika Elias hedersmedlem i Kost & Näring
I samband med Ledarnas kongress utsågs Annika Elias, chefsorganisationens avgående förbundsordförande tillika tidigare ordförande i Kost & Näring, till hedersmedlem i Kost & Näring.
2018-06-05 Äldreomsorgens måltider – disputation i Uppsala
Fredagen den 8 juni försvarar doktoranden Malin Skinnars Josefsson sin avhandling vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet. Disputationen är offentlig och alla med intresse för äldreomsorgens måltider är välkomna att delta. 
2018-06-04 Stort grattis, Ayla!
För Ayla Nazemi, avgångsstudent vid Kostekonomprogrammet, Göteborgs universitet, fick examensdagen den 1 juni extra guldkant när det stod klart att hon tilldelas Kost & Närings kostvetarstipendium 2018.
2018-05-31 Referat från styrelsemöte 18 maj
BARA FÖR MEDLEMMAR. Fokusgruppernas arbete, ekonomi och årets Almedalsvecka är något av allt det som avhandlades vid Kost & Närings styrelsemöte i Stockholm. Styrelsens Maria Larsson rapporterar.
2018-05-22 Ny fokusgrupp på ritbordet
Planerna på en helt ny fokusgrupp i Kost & Näring, Utrustning och lokaler, får nu allt tydligare konturer. Är du en av dem som brinner för form och funktion i morgondagens offentliga kök?
2018-05-21 Almedalen 2018: Offentliga chefers roll vid våld och hot
ALMEDALEN Bakom det som kallas ”särskilda händelser” döljs ofta svåra situationer. Tillsammans med fyra andra av Ledarnas branschföreningar arrangerar Kost & Näring under årets Almedalsvecka ett spännande seminarium om ledarskapets förutsättningar och betydelse vid hot och våld i samband med särskilda händelser.
2018-05-16 Är din verksamhet redo?
Inom kort blir den nya, europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, en del av svensk lag. Hot om höga sanktionsavgifter och osäkerhet kring hur formuleringar i den nya lagen ska tolkas har väckt en oro och det florerar många missförstånd. Hur påverkar den nya lagen de offentliga måltidsverksamheterna?
2018-04-27 Mellanmålen: små, goda – och livsviktiga
GASTRO NORD Mot bakgrund av mellanmålens stora betydelse för äldres hälsa och välmående valde Kost & Närings fokusgrupp Äldreomsorg tillsammans med inbjudna gäster på tisdagseftermiddagen den 24 april att helt rikta ljuset mot just dessa små – men livsviktiga – anrättningar.
2018-04-26 "Som kostansvarig äger du avtalet"
GASTRO NORD Branschöverenskommelsen för livsmedelsupphandling stod tillsammans med föreningens egenutvecklade upphandlingsverktyg på agendan när Kost & Närings fokusgrupp Upphandling äntrade mässans "Chef's Talk"-scen, tisdagen den 24 april.
2018-04-25 "En otrolig pedagogisk rikedom"
GASTRO NORD Vad är egentligen måltidspedagogik? Och vad krävs för att praktiskt komma igång ute i verksamheten? Den trio som avrundade tisdagens program på Gastro Nords "Chef's Talk"-scen delade med sig både av kunskaper, insikter och konkreta tips.
2018-04-24 "Att lägga till enklare än att ta bort"
GASTRO NORD När Gastro Nord 2018 på tisdagsförmiddagen slog upp sina portar var Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Hållbarhet först ut i seminarieprogrammet. I fyra punkter presenterade gruppen lösningar för hållbarhetsarbete "hands-on". 
2018-04-13 Kost & Näring till Gastro Nord: det kompletta programmet
När 2018 års upplaga av Gastro Nord slår upp sina portar tisdagen den 24 april – den första av mässans fyra dagar och med temat "Storkök och offentlig sektor" – finns Kost & Näring självklart med på plats. Nu presenteras föreningens fyra seminarier.
2018-04-11 Bred förankring en nödvändighet
En motion till Kost & Närings årsmöte 2017 blev startskottet för ett projekt med målsättningen att utarbeta nationella, enhetliga riktlinjer för hanteringen av de vanligaste specialkosterna inom förskola och skola. Ett år senare är arbetet i full gång – med en delvis förändrad inriktning.
2018-04-10 Referat från styrelsemöte 21 mars
BARA FÖR MEDLEMMAR. Gastro Nord och Kost & Närings stundande 100-årsjubileum var två av punkterna på agendan vid Kost & Närings styrelsemöte den 21 mars i Göteborg.
2018-03-25 Vad tar du med dig från Kostdagarna?
Vi gav oss ut i vimlet och bad några av de över 400 deltagarna att berätta om just sina guldkorn från dagarna.
2018-03-24 Sagt om #kostdagarna2018
Kostdagarna märktes inte bara på Clarion Hotel Post utan även i sociala medier. Här några nedslag bland inläggen. 
2018-03-23 Det våras för individen!
Under två intensiva dagar 22-23 mars intog 600 mat- och måltidsmänniskor – deltagare, medverkande på de båda scenerna och representanter från närmare 45 utställare – Clarion Hotel Post i Göteborg för Kostdagarna 2018. Här bjuder vi på några utvalda ögonblick.
2018-03-02 Seminariescenen: nu släpps programmet
Framtidens forskning kring måltiderna i vården, schemalagda luncher – eller varför inte en demonstration av 3D-printade timbalkoster? Det är något av allt det Kostdagarnas mindre, mer dialoginriktade mötesplats har att bjuda på. Nu presenteras det kompletta programmet. 
2018-02-14 Kostdagarna 2018 – nu presenteras utställarna
Nu presenterar sig Kostdagarnas dryga 40 utställarna med egna ord. Ta dem på pulsen redan nu – och spana in dina favoriter!
2018-02-08 Stora scenen – det kompletta programmet
Nu släpps programmet för Kostdagarnas stora scen – här hittar du dina guldkorn!
2018-02-05 Hatten av för värdig vinnare
I mitten av januari begav sig Kost & Näring till Hattstugans förskola i Svedala kommun, för att gratulera de lyckliga segrarna i 2017/18 års Kök & Pedagogik.
2018-01-15 Årsmöte, lokalavdelning Skåne
Kost & Närings lokalavdelning Skåne bjuder in sina medlemmar till årsmöte den 7 mars, denna gång i Kävlinge som just nu befinner sig mitt uppe i ett intressant projekt om framtidens seniormåltider.
2018-01-15 Hattstugan stolt vinnare i Kök & Pedagogik
Segraren i årets upplaga av Kök & Pedagogik finns i Skåne och Svedala. På måndagen besökte Kost & Näring Hattstugans förskola i Bara för att under högtidliga former överräcka tävlingens vinnartallrik.
2018-01-12 Framtid på agendan
Den 10-12 januari höll Kost & Näring föreningsdagar i Helsingborg. Inte minst erbjuder dagarna tillfälle att lyfta blicken mot de mer övergripande frågorna kring föreningens roll, funktion och betydelse – både för sina medlemmarna och för branschen i stort. 
2017-12-18 Europeisk samling för folkhälsan
Arbetet med de fem målen för stärkt europeisk folkhälsa som definieras i EFAD:s aktionsplan EuDAP går framåt, visar organisationens sammanställning för 2016. Till det som uppmärksammas hör bland annat Livsmedelsverkets arbete med skolmåltiderna.
2017-12-14 Kostdagarna 2018 – tre nya medverkande
Lagom till helgerna toppas uppställningen av medverkande vid Kostdagarna 2018 nu med nya namn. Tre färgstarka individer, som med utgångspunkt i sin egna, unika kompetens står redo att den 22-23 mars inta dagarnas stora scen.
2017-12-13 Referat från styrelsemöte 8 december
BARA FÖR MEDLEMMAR. Årets sista styrelsemöte med Kost & Näring smygstartade denna gång redan på torsdagsmorgonen. Styrelsens Agneta Elofsson ger ett axplock av allt det som stod på agendan inför mötet.
2017-12-11 "Barn i kök / Lilla kockskolan"
KÖK & PEDAGOGIK 2017/18 Herrestorps förskola, Vellinge: "Barn i kök / Lilla kockskolan". Nu presenteras de tre finalistbidragen i 2017/18 års omgång av Kök & Pedagogik. Fram till onsdag den 10 januari kan du rösta på ditt favoritbidrag.
2017-12-11 "Måltidspedagogik i den pedagogiska verksamheten"
KÖK & PEDAGOGIK 2017/18 Förskolan Kreatören, Uddevalla kommun: "Måltidspedagogik i den pedagogiska verksamheten". Nu presenteras de tre finalistbidragen i 2017/18 års omgång av Kök & Pedagogik. Fram till onsdag den 10 januari kan du rösta på ditt favoritbidrag.
2017-12-11 "Matsvinn ur ett barnperspektiv"
KÖK & PEDAGOGIK 2017/18 Hattstugans förskola, Bara, Svedala kommun: "Matsvinn ur ett barnperspektiv". Nu presenteras de tre finalistbidragen i 2017/18 års omgång av Kök & Pedagogik. Fram till onsdag den 10 januari kan du rösta på ditt favoritbidrag.
2017-12-05 Måltiden en del av vården – här hittar du presentationerna
Var du med på plats vid Kost & Närings och fokusgrupp Sjukhus seminariedag Måltiden en del av vården den 28 november i Stockholm? Här hittar du åhörarkopior från samtliga talarpresentationer.
2017-11-29 "Kontakten mellan kök och vårdavdelningar behöver förbättras"
Med närmare 150 deltagare på plats under gårdagens helsdagsseminarium Måltiden en del av vården, i Kost & Närings och föreningens fokusgrupp Sjukhus regi, är det tydligt att interaktionen mellan måltider, mat och medicinsk behandling är en fråga som engagerar. 
2017-11-27 Kostdagarna 2018 kastar loss!
Kost & Närings Kostdagarna återvänder 2018 till Göteborg och Clarion Hotel Post, den 22-23 mars. Med avstamp i årets tema, Det våras för individen! står en rad färgstarka medverkande redo att dela med sig av sin unika kompetens. Anmälan har nu öppnat.
2017-11-23 Stockholmspolitikerna duckar Årets Äppelskrutt
Brev, e-post och åtskilliga telefonsamtal till trots – keramikutförandet av Årets Äppelskrutt 2017 blir tillsvidare kvar i Kost & Närings förråd i Ledarna-huset.
2017-11-17 Professorn som vågar tänka nytt
KOSTPROFILEN Nyfikenheten är hennes drivkraft. Agneta Hörnell, professor på Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet, forskar om individanpassade måltider på sjukhus för en hållbar framtid.
2017-11-07 Räkna med förskolemåltiderna!
Tävlingsperioden för Kök & Pedagogik, där de goda exemplen på måltidspedagogik står i centrum, är i full gång. Finns den vinnande verksamheten på din hemmaplan? Den 1 december är sista dagen att vara med och tävla.
2017-11-01 Den nya sjukhusmaten – var och en för sig?
Farväl, grundkoster – välkomna, NNR! Har de nationella myndigheterna lämnat walkover vad gäller specifika riktlinjer för mat på sjukhus? Eller handlar allt i första hand om förändrade perspektiv?
2017-10-27 Årsmöte 2018 – kandidera och nominera till förtroendeposter
BARA FÖR MEDLEMMAR. Medlemmar i Kost & Näring kan nu kandidera – eller nominera andra – till de förtroendeposter som tillsätts vid kommande årsmöte, den 23 mars 2018 i Göteborg. Här hittar du all information om inklusive formulär för kandidaturer och nomineringar.
2017-10-23 Tillgång till kostvetare ger nöjdare äldre
Tillgång till kostvetare och lokal kostpolicy hör till de faktorer som bidrar till ökad nöjdhet med måltiderna hos äldre i särskilt boende. Det är en av slutsatserna som presenteras i en forskningsartikel i tidskriften "Journal of Nutrition Health and Aging" signerad bland andra Uppsaladoktoranden Malin Skinnars Josefsson. Här kan du ta del av artikeln i sin helhet.
2017-10-22 Inbjudan Kost & Närings årsmöte 2018
BARA FÖR MEDLEMMAR. Varmt välkommen till Kost & Närings årsmöte 2018, som äger rum på Clarion Hotel Post i Göteborg, fredagen den 23 mars 2018 kl. 14.00-17.00.
2017-10-20 Referat från styrelsemöte 19 oktober
BARA FÖR MEDLEMMAR. Styrelsens Maria Larsson rapporterar från ett styrelsemöte som går till historien som ett riktigt "speeddating"-pass, då styrelsen under denna dag hade besök av flera olika gäster som bytte av varandra i en ström.
2017-10-20 Lantmännen Cerealia Foodservice söker en distriktschef och en innesäljare
Älskar du mat och sälj och drivs av att bygga förtroendegivna relationer med kunder? Vill du arbeta för en av de ledande aktörerna inom livsmedelsbranschen? Lantmännen Cerealia Foodservice söker nu två nya medarbetare.
2017-10-19 Stort intresse – ny, större lokal!
Matens och måltidernas stora betydelse för både hälsotillstånd och tillfrisknande står i centrum när Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Sjukhus den 28 november bjuder in till heldagsseminariet Måltiden en del av vården. Till följd av ett högt antal redan anmälda deltagare flyttar seminariedagen till ny och större lokal.
2017-10-05 31 oktober – en dag full av inspiration
Trendspaningar inom mat och hälsa, det senaste från kryddornas värld och tips och tricks från kocklandslagets förbundskapten – du missar väl inte Santa Marias och Kost & Närings kostnadsfria inspirationsdag, den 31 oktober i Göteborg?
2017-10-03 "Viktigt att ESDN-gruppen finns"
Ett ögonblick, Agneta Hörnell, professor vid Umeå universitet som i samband med EFAD:s årsmöte fick förtroendet att under det närmaste året leda organisationens specialistgrupp för foodservicedietister. Varför så kort mandatperiod?
2017-10-03 EFAD på offensiven
Uppföljning och avrapportering av arbetet med EuDAP, handlingsplanen 2015-2020 för bättre europeisk folkhälsa, var ett återkommande tema när EFAD:s medlemmar i slutet av förra veckan möttes i nederländska Rotterdam för årsmöte och tvådagars konferens.
2017-09-28 Vad tar du med från upphandlingsturnén?
Sammanlagt dryga 160 deltagare fanns på plats under Kost & Närings fokusgrupp Upphandlings seminarieturné i Malmö, Stockholm och Göteborg, den 19-21 september. Vi frågade tre av deltagarna i Malmö om deras behållning av dagen.
2017-09-28 Tid att skrota 2/3-principen
Ordningen med det många gånger slentrianmässiga kravet på minst två tredjedelars återstående hållbarhetstid vid leverans har nått vägs ände. Det står klart efter Kost & Närings fokusgrupp Upphandlings seminarieturné med tre stopp från söder till norr. Samtliga upphandlingsaktörer ställer sig nu positiva till förändring.
2017-09-18 Ett ögonblick, Maria Glassbrook ...
... sistaårsstudent på Kostvetarprogrammet vid Uppsala universitet och sedan ett par månader tillbaka ny studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse. Vad var det som från början fick dig att skicka in en ansökan?
2017-09-18 Referat från styrelsemöte 7-8 september
BARA FÖR MEDLEMMAR. Åsa Kullberg, styrelseledamot och vice ordförande, rapporterar från höstens första styrelsemöte; en tvådagarsträff på Ledarna i Stockholm.
2017-09-12 Måltiden en del av vården 28/11 – nu presenteras programmet
Anja Saletti, medicine doktor och leg. dietist, Clas Lundgren, chefläkare och Kaisa Bjuresäter, lektor i omvårdnad återfinns alla bland de medverkande i Kost & Närings seminariedag Måltiden en del av vården, den 28 november i Stockholm. Nu släpps det kompletta programmet för dagen.
2017-08-23 Hållbarhetstider kontra matsvinn – och ekonomi
Hållbarhetstider, matsvinn, ekonomi – och en uppmaning om att våga fråga på svenskt och närproducerat. Det är något ur innehållet i Kost & Närings seminarieturné kring livsmedelsupphandlingen, som den 19-20-21 september gör stopp i Malmö, Stockholm respektive Kramfors.
2017-07-26 Höstmöte i Helsingborg den 18 oktober
Tema "Har vi tagit oss vatten över huvudet? Livsmedelsverket och Länsstyrelsen kommer och berättar om vatten ur ett nationellt och lokalt perspektiv. Hur ser man på vattenförsörjningen i framtiden? Hur säkras det? Vilka hot och risker ser man? Vad händer när vatten blir en bristvara? Hur kan detta påverka oss som livsmedelsproducenter?
2017-07-08 Sommarläsning i samarbete med Uppsala universitet
Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning inom offentliga måltider.
2017-07-06 Dialog vägen framåt i upphandlingen
ALMEDALEN Tio mils radie? Inom Sverige? Eller enbart producerat enligt samma lagar och regler som i närområdet? Trots flitigt användande, inte minst från politiskt håll, saknas fortsatt en enhetlig definition för "närproducerat".
2017-07-04 Helpension vapen mot undernäringen?
ALMEDALEN Diskussionen om hur de äldres möjligheter att äta rätt ska kunna förbättras är långtifrån ny. Men vid Findus Special Foods seminarium på temat, med ansvarig minister som en av panelisterna, lyftes konkreta åtgärdsförslag.
2017-07-04 Blågult framtiden för LOU?
ALMEDALEN Trenden mot en allt större andel svenskproducerade livsmedel i de offentliga måltidsverksamheterna är fortsatt stark. I och med regeringens länge emotsedda livsmedelsstrategi har frågan aktualiserats än mer – också i Almedalen.
2017-07-03 Tillsammans för de äldres måltider
ALMEDALEN För Kost & Närings del fick 2017 års Almedalsvecka en flygande start i form av ett rundabordssamtal med företrädare för tre av landets största pensionärsorganisationer. Målsättningen: att om möjligt hitta gemensamma vägar framåt för högre måltidskvalitet inom äldreomsorgen.
2017-07-03 Branschdialoger om livsmedel 2017-2018
Under hösten och våren 2018 arrangerar Upphandlingsmyndigheten branschdialoger på temat livsmedel på ett flertal orter över hela landet. Nu öppnar myndigheten för möjligheten att göra en intresseanmälan om deltagande i dialogerna.
2017-06-18 Referat från styrelsemöte 2017-06-12
I samband med att våra internationella representanter Marianne Backrud Hagberg, ordförande, och Marianne Schröder Maagaard, sekreterare, var inbjudna till nordiskt möte på Island under ett par dagar i början av juni, blev även övriga styrelseledamöter erbjudna att delta på ett antal studiebesök i Reykjavik.
2017-06-13 Varmt grattis, Frida, Mathilda och Staffan!
I samband med examensceremonierna vid Göteborgs, Umeå och Uppsala universitets respektive kostvetarutbildningar i början av juni, delades också Kost & Närings kostvetarstipendium ut.
2017-06-09 Greenfood ny branschsamarbetspartner
Som ny branschsamarbetspartner till Kost & Näring söker Greenfood, som under lång tid levererat färsk frukt och grönsaker till landets största grossister, för första gången en direkt länk för kunskapsutbyte med sina offentliga slutkunder.
2017-06-08 Flera vägar in i köken
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Det är inte bara i gymnasieskolan som framtidens kökskompetens finns. Många blivande medarbetare utbildas inom vuxenskolan – och även här har de offentliga måltidsverksamheterna stora möjligheter att påverka både utbildning och praktik.
2017-06-08 Kampen om kompetensen
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Trots ett skriande behov av utbildade kockar i både offentlig och privat sektor är söktrycket på gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram lågt. För landets kost- och måltidschefer är det hög tid att bli aktiva i kampen om framtidens kompetens.
2017-06-07 Så tar du kommandot i kompetenskampen
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Funderar du på hur du ska gå tillväga för att framgångsrikt ta plats i programrådet för Restaurang- och livsmedelsprogrammet närmast dig och din verksamhet? Kost & Närings guide i fem steg hjälper dig att komma igång!
2017-06-01 Måltiden en del av vården
Matens och måltidernas stora betydelse för både hälsotillstånd och tillfrisknande står i centrum när Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Sjukhus i november bjuder in till heldagsseminarium i Stockholm. Nu presenteras de första medverkande i dagen, tillsammans med möjligheten att göra föranmälan till dagen.
2017-05-30 Hållbarhetstider kontra matsvinn – och ekonomi
I september bjuder Kost & Näring in upphandlingskedjans alla aktörer till seminariedagar på tre orter, för konstruktiva diskussioner kring branschens gemensamma utmaningar. Anmälan till dagarna har nu öppnat.
2017-05-29 "En win-win för alla"
FRAMTIDENS KÖKSKOMPETENS Ett ögonblick, Marie-Louise Nydahl, måltids- och lokalvårdschef i Mjölby, som via gymnasieskolans lokala programråd bygger broar mellan Restaurang- och livsmedelsprogrammet och sin egen verksamhet. Vilken är din roll i det lokala programrådet?
2017-05-19 "Jag ville inte skapa en hyllvärmare"
KOSTPROFILEN En passionerad, lösningsorienterad optimist. Regeringens särskilda utredare Susanne Rolfner Suvanto vill förändra äldreomsorgen med hjälp av kommunikation – och kaffe.
2017-05-03 3 frågor till Frida Sandberg...
... sedan i höstas studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, som om en dryg månad inte bara tar kostvetarexamen vid Uppsala universitet utan också rundar av sitt uppdrag i styrelsen. Hur har tiden som studeranderepresentant varit?
2017-05-02 Referat från styrelsemöte 28 april
BARA FÖR MEDLEMMAR. På fredagen möttes en för dagen något reducerad styrelse, för att som vanligt ta sig an en späckad dagordning.
2017-04-21 Kost & Närings ordförande på lista över matmäktiga
Marianne Backrud-Hagberg, ordförande i Kost & Näring, tar plats på tidningen Restaurangvärldens lista över Matsveriges 50 mäktigaste.
2017-04-11 Godare och mer hållbart: vad krävs för att nå dit?
Hur kan de offentliga verksamheterna bidra till omställningen mot godare och mer hållbara måltider? Den frågan stod i förgrunden när Unilever Food Solutions tillsammans med Kost & Näring gav sig ut på inspirationsturnén Morgondagens offentliga gastronomi.
2017-03-31 7 recept på lyckad måltidspedagogik
I samband med förlängningen av Livsmedelsverkets seminarieturné Lek och lär med maten i förskolan, med anhalter i Södertälje, Skövde och Karlstad, har Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola tagit fram en checklista för lyckad måltidspedagogik i förskolan.
2017-03-27 Vad tar du med dig från Kostdagarna?
2017 års upplaga av Kostdagarna, på Clarion Hotel Post i Göteborg, lockade ett rekordhögt antal deltagare. Vi gav oss ut i vimlet under "Utställarna bjuder till" på fredagen, för att tala med några av dem.
2017-03-27 Kostdagarna 2017 – här hittar du presentationerna
I kölvattnet av förra veckans Kostdagar, den 23-24 mars på Clarion Hotel Post i Göteborg, finns nu ett flertal av de medverkandes presentationer tillgängliga för nedladdning.
2017-03-23 Årets Granatäpple 2017 till Göteborgs Stad
Göteborgs Stad tilldelas branschföreningen Kost & Närings utmärkelse Årets Granatäpple för sina satsningar på kompetens, samverkan och gemensam organisation av kommunens måltidsverksamhet. Granatäpplets motsats Årets Äppelskrutt går till Stockholms stad.
2017-03-20 Valberedningens förslag till förtroendeposter
BARA FÖR MEDLEMMAR Inför Kost & Närings årsmöte, fredagen den 24 mars på Clarion Hotel Post i Göteborg, presenterar föreningens valberedning nu sitt förslag på kandidater till de olika förtroendeposter som ska tillsättas vid mötet.
2017-03-14 Hållbarhetstid kontra matsvinn på Lilla scenen
Diskussion mellan Kostdagarnas deltagare och branschens företrädare. Vilken är den rätta balansen mellan rimlig kravställan på hållbarhetstid?
2017-03-10 Kostdagarna 2017 bokade till sista plats
Med 380 anmälda deltagare – långt fler än någonsin tidigare – är intresset för Kostdagarna 2017 på topp. Årets dagar är nu helt fullbokade och anmälan stängd.
2017-02-28 Vad gör en foodservice-dietist?
Den europeiska dietistsammanslutningen EFAD, där Kost & Näring och föreningens medlemmar ingår, presenterar nu ett så kallat position paper i fyra punkter som definierar foodservice-dietistens yrkesroll.
2017-02-22 Lokalavdelning Skåne – Välkommen till årsmöte!
BARA FÖR MEDLEMMAR. Lokalavdelning Skåne bjuder in sina medlemmar till årsmöte i Malmö, den 2 mars klockan 16.45. Sista anmälningsdag är söndag den 26 februari.
2017-02-22 Spets och fördjupning på Lilla scenen
Med presentationen av det parallella programmet på Kostdagarnas Lilla scen är uppställningen inför 2017 års dagar, den 23-24 mars i Göteborg, nu komplett. Vilka av de sammanlagt 22 programpunkterna blir just dina guldkorn? Du väljer!
2017-02-16 "Framtiden är nu"
Kommer individanpassade dieter, skräddarsydda efter genetisk uppsättning betraktas som en självklarhet? Detta och mycket annat står på agendan för EFAD:s tionde internationella konferens, den 29-30 september i nederländska Rotterdam. Nu öppnar registreringen till konferensen.
2017-02-09 Ta kandidaterna på pulsen
Vid Kost & Närings årsmöte den 24 mars, i direkt anslutning till Kostdagarna på Clarion Hotel Post i Göteborg, ska en rad förtroendeposter i föreningen tillsättas. Nu kan du som är medlem i föreningen ta del av kandidaternas egna presentationer på medlemssidorna, liksom av övrig information som rör årsmötet.
2017-02-07 Kostdagarna 2017: nu släpps programmet
Specialkoster i praktiken. Laga efter läge. Vetenskap eller alternativa fakta? Och vad innebär egentligen kulturkompetens? Nu släpps det kompletta programmet för Kostdagarnas stora scen.
2017-02-06 Matsvinn kontra hållbarhetsdatum
Vilka krav på hållbarhetsdatum ställs i livsmedelsupphandlingar, och vilka blir effekterna ifråga om matsvinn och ekonomi? Hur kan branschens aktörer verka gemensamt för att minska matsvinnet, utan att äventyra säkerhet och kvalitet?
2017-02-06 Santa Maria ny samarbetspartner
Smaksättningsföretaget Santa Maria Foodservice går nu in som branschsamarbetspartner på guldnivå till Kost & Näring. I sin samarbetspartnerpresentation lyfter företaget bland annat fram hållbarhet och förpackningsegenskaper som områden för dialog och utbyte med föreningen.
2017-01-24 "Vilka är dina intryck av Föreningsdagarna?"
Kost & Närings föreningsdagar i Kristianstad den 19-20 januari erbjöd möjligheter både till diskussion och reflektion – och inte minst till handfast planering av föreningens arbete under 2017. Möt tre av de medlemmar som deltog i dagarna.
2017-01-23 Inbjudan till Kost & Närings Årsmöte 2017
Som äger rum fredagen den 24 mars 2017 14.00-17.00 på Clarion Hotel Post, Drottningstorget 10, 411 03 Göteborg
2017-01-20 "En gemensam röst"
KOSTPROFILEN Att säkra kompetensen och lära av vetenskapen och av varandra. Det är framgångsreceptet för att stärka den offentliga måltiden, enligt Maria Helmersson, projektledare för Måltid Sverige.
2017-01-18 Förskolan Gunghästen vinnare i Kök & Pedagogik
BILDSPECIAL Eva Johansson, förskolechef, och hennes medarbetare på förskolan Gunghästen i stadsdelen Vallby i Västerås är vinnare i premiärupplagan av Kost & Närings tävling Kök & Pedagogik. På onsdagen fanns Kost & Näring på plats för att gratulera både personal – och verksamhetens huvudpersoner.
2017-01-09 Sista chansen: var med och påverka senast 12/1!
Efter en tuff urvalsprocess bland dryga 20 inlämnade tävlingsbidrag har nu tre finalister utsetts i premiärupplagan av Kost & Närings tävling Kök & Pedagogik. Du är väl med och röstar fram ditt favoritbidrag!? Torsdag den 12 januari stänger omröstningen.
2016-12-13 Ett ögonblick, Kerstin Berg...
... medlem i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola och sedan några månader föreningens representant i Skolverkets nationella programråd för restaurang- och livsmedelsprogrammet. Idag höll det nya rådet sitt första ordinarie möte. Vad diskuterades?
2016-12-12 Finalist 3/3: "Teamwork"
KÖK & PEDAGOGIK Nu presenteras de tre förskoleverksamheter som utsetts till finalister i 2016/17 års upplaga av Kök & Pedagogik. Här presenteras den tredje: Föräldrakooperativet Sjöormens Framtid i Göteborg.
2016-12-12 Finalist 2/3: "Sapere"
KÖK & PEDAGOGIK Nu presenteras de tre förskoleverksamheter som utsetts till finalister i 2016/17 års upplaga av Kök & Pedagogik. Här presenteras den andra: Gunghästens förskola i Västerås.
2016-12-12 Finalist 1/3: "Barn i kök / Lilla kockskolan"
KÖK & PEDAGOGIK Nu presenteras de tre förskoleverksamheter som utsetts till finalister i 2016/17 års upplaga av Kök & Pedagogik. Här presenteras den första: Herrestorps förskola i Vellinge.
2016-11-24 Kostdagarna 2017: Måltider i förändring
Klimat- och hållbarhetsforskaren Line Gordon och äventyraren och coachen Aron Anderson är två av de medverkande som presenteras när den första inbjudan till Kostdagarna 2017 – som för första gången arrangeras i Göteborg – nu släpps.
2016-11-22 "De äldre måste få en måltidsombudsman"
I ett inlägg på Aftonbladet debatt efterlyser idag Kost & Näring och föreningens ordförande Marianne Backrud Hagberg en nationell måltidsombudsman för äldreomsorgen.
2016-11-18 "Grunden till trygg och bra mat"
I samband med Kost & Närings fortbildningsdag på fackmässan Nordic Organic Food Fair på tisdagen svarade Anita Broddesson, nybliven pensionär men just nu tillförordnad kostchef i Ängelholm, för programpunkten ”Svensk mat på kommunala fat”.
2016-11-15 Lokalavd. 610: Studiebesök vid Sodexo
Torsdagen den 3 november bjöd lokalavdelning 610, Uppland, in till studiebesök vid Sodexo i Märsta.
2016-11-02 Ett ögonblick, Frida Sandberg ...
... student vid kostvetarprogrammet och dietistprogrammet i Uppsala – och ny studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse. Vad var det som fick dig att vilja bli studeranderepresentant?
2016-10-28 7 punkter för framgång
Inte bara utmaningarna utan även den stora potentialen i patientcaféer, personalrestauranger och andra vinstdrivande måltidsverksamheter i offentlig regi, stod i förgrunden för den utbildningsdag som Kost & Näring arrangerade i Stockholm på tisdagen tillsammans med sammanslutningen Actio Utveckling.
2016-10-27 "Arbete som verkligen gör skillnad"
Ökad samverkan och vikten av grundliga uppföljningar kom att bli huvudämnen vid Kost & Närings och fokusgrupp Upphandlings heldagsseminarium i mitten av oktober. Närmare 90 deltagare hade samlats för att stöta och blöta frågan om hur livsmedelsupphandlingen ska kunna förbättras ytterligare.
2016-10-25 Kandidera och nominera till förtroendeposter
Medlemmar i Kost & Näring kan nu kandidera – eller nominera andra – till någon eller några av de förtroendeposter som tillsätts vid kommande årsmöte, den 24 mars 2017.
2016-10-17 Utbildning: vinstdrivande måltidsverksamheter
Ledning av personalrestauranger, patientcaféer, och andra vinstdrivande delar av offentliga måltidsverksamheter står i centrum en heldagsutbildning arrangerad av Kost & Näring, den 26 oktober i Stockholm. Deltagandet är exklusivt för de som är ordinarie medlemmar och/eller medlemmar i föreningens Facebookgrupp.
2016-10-13 Malmö 17 november: hållbart och ekologiskt
I samband med fackmässan Nordic Organic Food Fair i Malmö bjuder Kost & Näring tillsammans med mässarrangörerna den 17 november in till en kostnadsfri fortbildningsdag riktad till kostchefer, måltidschefer, kockar, kökschefer och andra som arbetar inom de offentliga måltiderna.
2016-10-13 Livsmedelsupphandling på agendan
Uppföljning, kriterieuppdatering och temperaturen i samarbetet mellan de största grossisterna var några av de teman som avhandlades vid ett heldagsseminarium om livsmedelsupphandling den 12 oktober, signerat Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Upphandling. Här hittar du Power Point-presentationerna från dagen.
2016-10-12 Grossistbarometern 2016: nu presenteras resultaten
Vid Kost & Närings heldagsseminarium om livsmedelsupphandling den 12 oktober, presenterades resultaten av 2016 års Grossistbarometer – den tredje i ordningen. Samtidigt som det mesta går åt rätt håll är förbättringspotentialen i vissa delar av samarbetena mellan livsmedelsgrossisterna och deras offentliga kunder fortfarande stor.
2016-10-03 ”Jag vill gärna få saker och ting att hända”
Matstyling, sociala medier och historieätare. Ulrika Brunn, verksamhetsledare för tioårsjubilerande Skolmatsakademin Västra Götaland, räds inte okonventionella grepp för att få skolmåltiderna att lyfta.
2016-09-19 Må bästa förskola vinna!
Som ett led i ansträngningarna att tydligare lyfta fram den pedagogiska potentialen i måltidsverksamheten riktad till barn och ungdomar lanserar Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Förskola och skola nu en rykande färsk tävling – Kök & Pedagogik.
2016-09-16 Programråd ska säkerställa kompetensen
Frågan om bättre matchning mellan gymnasieutbildningen och de offentliga måltidsverksamheternas behov kommer att lyftas för diskussion när Kost & Näring nu tar plats i Skolverkets nationella programråd för restaurang- och livsmedelsprogrammet. Den 15 september hölls första mötet.
2016-09-06 Utbildning: vinstdrivande måltidsverksamheter
Hur kan vi som kost- och måltidschefer bli bättre på att leda och utveckla de vinstdrivande delarna av verksamheten – och hur stora är chanserna att lyckas? Dessa frågor står i centrum vid vid en heldagsutbildning i Stockholm, onsdagen den 26 oktober i Ledarnas lokaler i Stockholm.
2016-08-25 Upphandling 12 oktober: nu släpps programmet
Onsdagen den 12 oktober bjuder Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Upphandling bjuder in en heldag om upphandlingen av livsmedel till de offentliga köken. Nu släpps det kompletta programmet för dagen.
2016-08-18 Bidrag till bättre folkhälsa
SOMMARLÄSNING "Ett högt saltintag kan bidra till högt blodtryck men också andra hjärt-kärlsjukdomar, till exempel stroke. I den här studien undersöktes om restauranger som serverar kinesisk hämtmat är villiga och har möjlighet att påverka saltintaget hos konsumenter."
2016-08-17 Den kanske största utmaningen
SOMMARLÄSNING "Livsmedel som köps in har inte sällan färdats långväga för att hamna på våra tallrikar. Att integrera hållbarhetsaspekterna i verksamheterna kommer att bli nödvändigt för att främja både miljön och människors hälsa."
2016-08-16 Klimatförändring i fokus
SOMMARLÄSNING "Klimatförändringar är ett av de allvarligaste problemen som mänskligheten står inför. Trots detta är det få konsumenter som känner till matens påverkan på klimatet – och än mindre hur man kan göra maten mer miljöanpassad."
2016-08-15 Barns smakpreferenser visar vägen?
SOMMARLÄSNING "En grundförutsättning för att skolbarn ska äta upp maten som serveras är att de tycker om smaken. Ett sätt att lösa detta är att utveckla forskningsmetoder som identifierar barns matpreferenser, utformade och genomförda av barnen själva."
2016-08-11 Optimalt för äldrevården?
SOMMARLÄSNING "Många äldre är nöjda med kommunens måltidsleveranser, men det finns utrymme för förbättring och förändring – särskilt bland alternativrätterna och inom specialkosten."
2016-08-10 Din fiende i köket
SOMMARLÄSNING "Bakterier är en del av vår omgivning. En del bakterier kan göra oss sjuka och det är därför viktigt att det finns fasta rutiner i storkök som arbetar för att minska smittorisken."
2016-08-09 Måltidsmiljöns påverkan på hur vi äter
SOMMARLÄSNING "För att uppnå högsta möjliga kvalitet i de offentliga måltiderna krävs mer än bara en god och näringsrik måltid. Det är ett pusslande av olika områden där omgivning och miljö har en större roll än vad många föreställer sig."
2016-08-08 Tänk globalt – agera lokalt?
SOMMARLÄSNING "Att välja lokalt producerade livsmedel till skolmaten är ett val med många fördelar. Förutom den uppenbara miljövinsten finns det flera andra förtjänster med att välja närproducerat."
2016-08-04 Hemmaboende äldre om mat och måltider
SOMMARLÄSNING "Idag väljer eller tvingas allt fler äldre i Sverige bo kvar hemma istället för att flytta till ett äldreboende. Samtidigt ökar undernäringen i denna grupp – en utveckling som får allvarliga konsekvenser för individ och samhälle."
2016-08-03 Färdigförpackad mat en utmaning för äldre
SOMMARLÄSNING "Samtidigt som färdigförpackad mat ökar i både samhället och på sjukhus lider många äldre av undernäring. Studier visar på färdigförpackad mat som en bidragande faktor till undernäringen."
2016-08-02 Salladsbarer och elevers konsumtion av grönt
SOMMARLÄSNING "Barn och ungdomar behöver äta mer frukt och grönsaker. I skolan kan placering av salladsbarer ge barnens konsumtion en knuff i rätt riktning."
2016-08-01 Måltidsanpassning verktyg mot undernäring
SOMMARLÄSNING "Undernäring är idag ett stort problem bland samhällets äldre. Många gamla människor som bor på äldreboenden har ett för lågt energiintag, vilket kan leda till viktnedgång och undernäring."
2016-07-28 Bättre presentation – minskad undernäring
SOMMARLÄSNING "Hur måltider presenteras för patienterna på sjukhus har betydelse för hur mycket som lämnas kvar på tallriken. För att undvika undernäring är därför presentationen av mat mycket viktig."
2016-07-27 FAMM för utvecklad måltidsservice
SOMMARLÄSNING "Inom måltidsservice vill man inte bara tillgodose matbehovet utan också skapa glädje och välbefinnande. Därför har forskare i Örebro tagit fram ett verktyg för att kunna utvärdera fem aspekter av måltiden: FAMM."
2016-07-26 Ny lagstiftning – blygsamma förbättringar
SOMMARLÄSNING "Tillägget till skollagen som kom år 2011 höjde ribban och befäste att skolmåltiderna i grundskolan i Sverige i tillägg till att vara gratis även ska vara näringsriktiga – något som ser bra ut på pappret men verkar fungera si och så i praktiken."
2016-07-25 Fruktkvarg vid måltid för ökat proteinintag?
SOMMARLÄSNING "Patienter på sjukhus får sällan i sig tillräcklig mängd protein och har därför inte heller lika bra förutsättningar att tillfriskna och bygga upp sitt immunförsvar. Kan fruktkvarg eller drickyoghurt tillsammans med den serverade sjukhusmåltiden vara lösningen?"
2016-07-21 Kostundervisning och barns grönsaksintag
SOMMARLÄSNING "Att barns hälso- och viktstatus är relaterat till deras intag av grönsaker har varit känt i många år. Men trots att dessa kunskaper är väl förankrade verkar inte barnens grönsaksintag nå upp till de mängder som rekommenderas."
2016-07-20 Kunskaper om matallergier
SOMMARLÄSNING "Hur ser egentligen kunskapsläget angående matallergier ut bland anställda på restauranger? I ett samhälle där allt fler av våra måltider äts utanför hemmet växer restaurangernas roll och ansvar."
2016-07-19 Äpplen mot brownies
SOMMARLÄSNING "Hur främjar man nyttiga kostval i offentlig verksamhet? Genom att ändra hur snacksen presenterades under en konferens minskade andelen brownies som åts med cirka 30 procent, medan andelen äpplen ökade med 84 procent."
2016-07-18 Personalmatsalen: kvalité och förtroende
SOMMARLÄSNING "För många människor utgör lunchen som serveras i personalrestaurangen en stor del att det totala näringsintaget. Vilka faktorer påverkar vilken mat vi väljer att äta?"
2016-07-14 Möjligt påverka elevernas kostvanor
SOMMARLÄSNING "Kan ändrad inredning och måltidsordning i skolmatsalen och införandet av professionella kockar, som får sätta nya smaker och prägel på maten, påverka intaget av hälsosammare kostval i skolmatsalen?"
2016-07-13 Mellanmålssystem för patienttillfredsställelse
SOMMARLÄSNING "Kan införande av ett mellanmålssystem på barnsjukhus öka patienttillfredsställelse och minska kostnader för måltidsservicen på sjukhus?"
2016-07-12 Äldres upplevelse av hemtjänstens mat
SOMMARLÄSNING "De flesta äldre är nöjda med måltiderna som levereras inom hemtjänsten, men variationen på menyn kan vara bristande och enformig."
2016-07-11 Hemlevererat från kommunen – erfarenheter
SOMMARLÄSNING "Mat och måltider har en central och betydelsefull roll i våra liv. Men vad händer när åldern tagit ut sin rätt och man inte längre klarar av att laga maten själv?"
2016-07-08 Så stavas hållbarhet
ALMEDALEN Inspelen och idéerna kring hur de offentliga måltidsverksamheterna ska komma framåt i hållbarhetsarbetet var många när Kost & Näring på tisdagen bjöd in till Almedals-workshop på tema hållbarhet.
2016-07-07 "Nödvändigt visa på vinsterna"
ALMEDALEN Det är inget nytt att många äldre som bor kvar hemma och tar del av hemtjänstens måltidserbjudande löper risk att drabbas av undernäring. Trots insikt om problemen tycks steget från tanke till handling för konkret förändring fortfarande vara långt.
2016-07-06 Ett ögonblick, Åsa Kullberg ...
... vice ordförande i Kost & Näring, som på tisdagseftermiddagen deltog i Svenskt kötts Almedalsseminarium "Ursprungsmärk maten i våra skolor, sjukhus och äldreboenden". Var det någon i diskussionen som hade en annan uppfattning än att tydlig ursprungsmärkning är något positivt?
2016-07-06 ”Helheten den egentliga utmaningen”
ALMEDALEN Mat, hälsa och hållbarhet stod på onsdagen i fokus för ett seminarium arrangerat av Brödinstitutet, med den ödesmättade titeln Vem vinner slaget om planeten – klimatkämparna eller hälsohetsarna?
2016-07-05 Kompetensbrist fortsatt en knäckfråga
ALMEDALEN Har vi råd att inte satsa på maten för äldre som bor kvar hemma? Med denna frågeställning som utgångspunkt bjöd Livsmedelsverket på tisdagen in till seminariet Självständig i teorin, undernärd i praktiken? Hur fungerar maten för äldre som bor kvar hemma?
2016-07-04 Ett ögonblick, Joakim Nilsson ...
... vd vid Fazer Food Services Sverige, som på måndagen arrangerade Almedalsseminariet "Höj kraven på offentlig mat!", som tog fasta på skillnaden mellan "enbart" bra mat och en god måltidsupplevelse. Vilka är de största problemområdena?
2016-06-29 SustainablEating – mat som räddar världen
I samband med den 17:e upplagan av den internationella ICDA-konferensen i början av september i spanska Granada, premiärvisas dokumentärfilmen SustainablEating som syftar till att lyfta hållbarhetsperspektivet i förhållande till maten vi äter. Nu släpps trailern till filmen.
2016-06-29 Färdplan mot yrkeslegitimation
Visionen om en skyddad, europeisk yrkeslegitimation för kost- och måltidschefer inom foodservice präglade agendan när danska Kost & Ernæringsforbundet i början av juni stod värd för Nordiskt möte i Köpenhamn.
2016-06-21 Arena för europeiskt hälsofrämjande
I syfte att förenkla kommunikationen mellan EU-kommissionen och olika aktörer med anknytning till europeisk folkhälsa lanserades tidigare i vår portalen "EU Health Policy Platform" – en digital arena för utbyte och diskussion mellan politik, experter och yrkesaktiva.
2016-06-21 Energieffektiva storkök: möjligheter och hinder
I kölvattnet av projektet "Energieffektiva storkök", som avslutades hösten 2015, bjuder Belok den 13 oktober in till ett kostnadsfritt dialogmöte kring hur energieffektiviseringen inom storhushåll nu ska gå vidare.
2016-06-20 Almedalen: en röst för de offentliga måltiderna
Nu presenteras förteckningen över de seminarier och andra aktiviteter under Almedalsveckan 2016 där Kost & Näring finns på plats för att ge röst åt ledare, medarbetare och inte minst gäster i de offentliga måltidsverksamheterna.
2016-06-09 Save-the-date: Upphandling i fokus 12/10
Vad innebär 2016 års kriterieuppdatering för dina beställningar och din kommande upphandling? Vilka resurser krävs för en bra avtalsuppföljning? Den 12 oktober bjuder Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Upphandling in till heldagsseminarium om upphandlingen av livsmedel till de offentliga köken. Anmäl dig redan idag!
2016-06-08 Kostvetarstipendiet 2016: 3 värdiga mottagare
I dagarna belönades tre avgångsstudenter – i Göteborg, Uppsala respektive Umeå – för särskilt förtjänstfulla insatser under utbildningstiden. Utdelningen av stipendierna skedde under högtidliga former på examensdagen.
2016-06-03 Almedalsveckan 2016: Nedräkningen har börjat
Med mindre än en månad kvar har nedräkningen börjat på allvar inför årets Almedalsvecka, som pågår från den 3 till den 10 juli. För femte året i rad finns Kost & Näring på plats i Visby, för att i olika forum och former bidra till ökad uppmärksamhet i de sammanhang som rör de offentliga måltiderna.
2016-05-27 Två dagar av framtidsfokus
Den 25-26 maj på hotell Sign i centrala Stockholm höll Ledarna sin årliga kongress. Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg, som representerade föreningen tillsammans med styrelseledamoten Marianne Schröder Maagaard, rapporterar från två intressanta och givande dagar tillsammans med representanter från övriga branschföreningar.
2016-05-17 ”Låt smak, lukt och konsistens avgöra”
Den 12 maj träffades några av aktörerna bakom den branschöverenskommelse för upphandling av livsmedel som Kost & Näring tagit initiativ till. Syftet: att diskutera hur överenskommelsen ska kunna breddas till att även omfatta matsvinnet.
2016-05-10 Så stavas framtidens sjukhusmåltider
Framtidens sjukhusmåltider präglas av flexibilitet – både när det gäller antalet rätter, tillagningsmetod och vid vilka tider den kan ätas. Det är huvudbudskape i fokusgrupp Sjukhus trendspaning, som presenterades under Gastro Nord.
2016-04-26 Gastro Nord 2016 – Från upphandling till skola
Uppslutningen från mässbesökarna var stort när Kost & Näring på tisdagen arrangerade inte mindre än fyra seminarier om offentliga måltider på Gastro Nord. Här kan du läsa mer om vad som avhandlades – och ta del av presentationerna.
2016-04-26 Skolmåltiden 70 år – filmpremiär!
2016 passerar den moderna svenska skolmåltiden 70-strecket. För att uppmärksamma jubileumsåret släpper Kost & Näring nu en nyproducerad informationsfilm, som på fyra minuter berättar historien om dessa måltider – från starten 1946, hela vägen fram till idag.
2016-04-14 Kost & Näring på Gastro Nord 26 april
Med fyra olika seminarier under öppningsdagen av Gastro Nord bidrar Kost & Näring och föreningens fokusgrupper till att sätta de offentliga måltiderna på mäss-agendan.
2016-03-23 Kostdagarna 2016 – extra allt!
Det rekordstora antalet deltagare på femårsjubilerande Kostdagarna bjöds – och bjöd – både på inspiration, impulser och på en lång rad goda exempel om hur de offentliga måltidsverksamheterna kan utvecklas framåt. Både på och utanför tallriken.
2016-03-18 Kostdagarna 2016 – här finns presentationerna
Årets upplaga av Kost & Närings Kostdagarna, de femte i ordningen sedan starten 2012, avslutades på fredagen. Här hittar du talarnas presentationer från både torsdagen och fredagen.
2016-03-17 Årets Granatäpple till Elisabet Rothenberg
Under Kostdagarnas första dag tilldelades Dietisternas Riksförbunds ordförande Elisabet Rothenberg Kost & Närings Granatäpple 2016.
2016-03-17 Kostdagarna torsdag – röster ur vimlet
Med rekordmånga deltagare och ett digert program på två scener var förväntningarna på topp när Kostdagarna 2016 inleddes på torsdagen. Vi gav oss ut i vimlet för att ta deltagarna på pulsen.
2016-03-17 Kost & Näring svidar om
Äpplet är kvar – om än i uppdaterad form – men i övrigt är nästan inget sig likt. Efter över tio år av samma utseende svidar Kost & Näring nu om till en helt ny grafisk kostym.
2016-03-14 Valberedningens förslag
Förslagen på kandidater till de förtroendeposter som tillsätts vid Kost & Närings årsmöte den 18 mars finns nu tillgängligt för föreningens medlemmar.
2016-03-09 Lär känna kandidaterna!
Vid Kost & Närings årsmöte den 18 mars på Quality Hotel Friends i Stockholm, direkt efter Kostdagarna, ska flera förtroendeposter tillsättas. Du som är medlem i föreningen kan nu ta del av kandidaternas egna presentationer.
2016-03-09 Sista chansen till anmälan!
Närmare 300 deltagare har redan anmält sig till Kostdagarna 2016, den 17-18 mars. Du som fortfarande inte anmält dig till dagarna har fortfarande chansen att göra det – men inte länge till! Måndagen den 14 mars kl. 10.00 stängs anmälan för i år. Ses vi där!?
2016-03-08 "Tid tänka klimatsmart"
Ju mer man vet, desto svårare blir det. Det är en träffande slutsats från de hållbarhetsseminarier runt om i Sverige som Kost & Näring, i samarbete med Lantmännen Cerealia, arrangerat under sportlovsveckorna.
2016-02-24 Stora och Lilla scenen – hitta dina guldkorn
Det redan starka starfältet av medverkande på Kostdagarnas stora scen förstärks nu med det parallella programmet på Lilla scenen. Här lyfter deltagare och utställare sina kunskaper och erfarenheter, inom vitt skilda ämnen. Är du nyfiken på vilka?
2016-02-17 Hon sätter guldkant på Kostdagarna
Från måltidskultur till ledarskap, grön matglädje till konsten att behålla hungern. Anledningarna att delta i Kostdagarna är redan många, och nu presenteras en till – den kanske roligaste av dem alla.
2016-02-16 "Vi ansvarar för dagens höjdpunkt"
"Äldrematen är en fantastisk utmaning. Vi måste titta på hur vi arbetar med den i alla olika delar", säger Christine Jirving, det senaste tillskottet i Kost & Närings fokusgrupp Äldreomsorg.
2016-02-11 Med fokus på folkhälsan
När Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas Riksförbund, DRF, i februari gästade Kost & Näring och föreningens styrelsemöte, var det för att diskutera kommande samarbeten och andra gemensamma aktiviteter.
2016-02-10 Ett ögonblick, Eva Sundberg ...
... teamchef Mat och måltider vid Livsmedelsverket, som under 2016 lägger extra krut på de offentliga äldremåltiderna. Ett högst välkommet fokus tycker vi i Kost & Näring! Hur kommer ert arbete att märkas?
2016-02-04 Kostdagarna 2016 – det kompletta programmet
Från motivation till matglädje, matidentitet till innovativt ledarskap. De medverkande i 2016 års Kostdagar, den 17-18 mars i Stockholm, bildar ett lika brett som mångfacetterat spektra av kunskaper, erfarenheter, insikter och handfasta råd för deltagarna att ta med hem direkt till sina verksamheter. Nu presenteras det kompletta programmet för dagarna.
2016-01-22 Högtryck med framtiden på agendan
När Kost & Närings fokusgrupper, styrelse och övriga representanter på torsdagen och fredagen möttes i Malmös tidigare hovrättsbyggnad för 2016 års upplaga av Föreningsdagarna, var det riktlinjerna för föreningens arbete under året som ställdes inför skranket.
2016-01-19 Du missar väl inte hållbarhetsseminarierna?
Under sportlovsveckorna bjuder Kost & Näring tillsammans med Lantmännen Cerealia in till seminariedagen ”Att lägga ett hållbart livsmedelspussel i storkök”. Dagen är kostnadsfri och arrangeras vid fyra tillfällen, på lika många orter.
2016-01-18 Så blev äldremåltiderna en valfråga i Norge
2015 var året då norska Kost- og ernaeringsforbundet fick stort genomslag i arbetet för att lyfta fram äldremåltiderna. En äldrematsrapport, ett upprop och samarbeten med regeringen och flera organisationer gav medieuppmärksamhet – och gjorde äldremåltiderna till en valfråga i höstens kommunalval.
2016-01-14 Årets Chef till Kostdagarna
Den redan färgstarka raden av medverkande under Kostdagarna, den 17-18 mars, förstärks nu ytterligare. Med tre nya tillskott är uppställningen nu komplett. En av nykomlingarna: Christina Forsberg, tf generaldirektör vid CSN, som i fjol utsågs till Årets Chef 2015.
2016-01-11 "Alla yrkesgrupper behövs"
I en debattartikel i dagens Nerikes Allehanda signerad Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg, kommenterar föreningen den pågående debatten om måltiderna inom äldreomsorgen – och slår ett slag för skärpt lagstiftning på området. Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.
2015-12-16 Magdalena Forsberg klar för Kostdagarna
Bakom den fjärde och sista luckan i Kostdagarnas adventskalender återfinns en av idrotts-Sveriges allra största, som mer än de flesta andra fördjupat sig i vad som krävs för att behålla hungern i det man gör.
2015-12-10 Lucköppning 3 av 4: en entreprenör, en forskare
Dopparedan rycker allt närmare, och bakom den tredje luckan i Kostdagarnas adventskalender döljer sig inte mindre än två av de färgstarka medverkande som gästar Kostdagarna för att dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och perspektiv – måltidsentreprenören Sally Voltaire och forskaren Nicklas Neuman.
2015-12-07 Lucköppning 2 av 4: Martin Ragnar
Bakom lucka nummer två i Kostdagarnas egen adventskalender återfinns en ingenjör, forskare och författare som skrivit flera böcker om den svenska maten och måltidskulturen.
2015-11-26 Lucköppning 1 av 4: Lilla scenen
Bakom den första av de fyra luckorna i Kostdagarnas egen adventskalender döljer sig en stor liten nyhet, där deltagarnas erfarenheter och kompetens står i fokus.
2015-11-24 Vilka är dina form(l)er för framsteg?
Från och med idag är anmälan öppen till 2016 års Kostdagar, den 17-18 mars i Stockholm. Årets tema: "Form(l)er för framsteg".
2015-11-10 Nominera och kandidera till förtroendeuppdrag
Nu är det möjligt för medlemmar i Kost & Näring att kandidera – eller nominera – till de förtroendeuppdrag som tillsätts vid årsmötet den 18 mars 2016.
2015-11-09 "Uppföljning största utmaningen"
Det Monica Sihlén på nystartade Upphandlingsmyndigheten inte vet om hållbar livsmedelsupphandling är inte värt att veta. "Det är genom en bra dialog mellan köpare och säljare som man kan utveckla affärer som är goda för både människor, djur och miljö", säger hon.
2015-11-03 Upphandlingsverktyg tillgängligt för alla
Kost & Närings verktyg för en bättre livsmedelsupphandling, som lanserades exklusivt för föreningens medlemmar i mitten av september, görs från och med idag fritt tillgängligt för alla.
2015-10-30 "Svara på löneenkäten!"
I dagarna skickade Ledarna ut sin årliga löneenkät, som ligger till grund för Sveriges mest omfattande lönestatistik. Nu uppmanar Ledarna alla medlemmar att svara på den digitala e-postenkäten.
2015-10-23 Q&A – Specialkoster i förskola och skola
Tiden var knapp och frågorna många vid Kost & Närings heldagsseminarium "Skäliga anspråk – eller orimliga önskemål" om specialkoster i förskola och skola den 15 oktober. Här hittar du svar på de frågor som SMS:ades in av deltagarna under dagen, men som inte hanns med på plats.
2015-10-20 Mycket att tjäna på energieffektivisering
Landets kommuner kunna tjäna på att energieffektivisera enbart sina skolkök, visar siffror som presenteras av Belok, Beställargruppen lokaler, som ligger bakom projektet "Energieffektiva storkök". Kost & Näring är projektkontakt i frågor som rör de offentliga köken.
2015-10-19 "Upphandla livsmedel": rabatt för medlemmar
Den 30 november bjuder Upphandling 24 in till seminariedagen "Upphandla livsmedel" på Grand Hôtel i Stockholm. Medlemmar i Kost & Näring erbjuds nu 20 procent rabatt på deltagaravgiften.
2015-10-16 "Hur får vi verkligheten att gå ihop?"
Ta del av ett referat av den paneldiskussion som avslutade Kost & Närings heldagsseminarium torsdagen den 15 oktober om specialkoster: "Skäliga anspråk – eller orimliga önskemål?".
2015-10-15 Skäliga anspråk – eller orimliga önskemål?
Frågan om specialkoster i förskola och skola var temat när Kost & Näring och fokusgrupp Förskola och skola på torsdagen bjöd in till heldagsseminarium i Stockholm. Här hittar du talarpresentationerna.
2015-10-12 "Kommunal verksamhet väldig utmaning"
Möt Mikaela Larsen, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse studieåret 2015/16.
2015-10-01 SLV:s mat- och måltidskonferens
Den 9-12 november bjuder Livsmedelsverket för tredje året i rad in till mat- och måltidskonferens i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 9 oktober.
2015-09-29 Pilotverksamheter sökes!
I ett gemensamt projekt söker Kost & Näring och fackförbundet Kommunal verksamheter som vill vara med och verka för ett högre intresse bland Restaurangprogrammets elever att söka sig till de offentliga verksamheterna.
2015-09-17 Klimat på agendan
"Lätt att välja rätt". Under denna paroll, syftande på klimatmedvetna val av råvaror inom de offentliga måltidsverksamheterna, bjöd SP Food and Bioscience tillsammans med Kost & Näring och Västra Götalandsregionen på tisdagen in till ett heldagsseminarium i Stockholm.
2015-09-16 Triss i upphandlingsnyheter
Branschöverenskommelse, upphandlingsverktyg – och så resultaten av 2015 års Grossistbarometer. När Kost & Näring på onsdagen bjöd in till heldagsseminariet "En bättre livsmedelsupphandling" stod inte mindre än tre upphandlingsnyheter på agendan.
2015-09-14 Höstmöte lokalavdelning 604
Torsdagen den 17:e september håller lokalavdelning 604 höstmöte i Villa Sjötorp, Ljungskile.
2015-09-14 Årsmöte lokalavdelning 604
Rapport från lokalavdelning 604:s årsmöte, som ägde rum den 11 mars på Mösseberg Kurort i Falköping.
2015-09-09 Seminarier om hållbarhet inleder 2016
Save-the-date: Under sportlovsveckorna i februari-mars 2016 bjuder Kost & Näring tillsammans med Lantmännen Cerealia in till seminariedagen "Att lägga ett hållbart livsmedelspussel i storkök". Dagen arrangeras vid fyra tillfällen, på lika många orter. Deltagandet är kostnadsfritt.
2015-09-07 Kost & Näring värd för Nordiskt möte
Erfarenhetsutbyte och nätverkande stod i förgrunden när Kost & Närings systerföreningar gästade Sverige och Stockholm den 28-29 augusti. För det kulinariska ackompanjemanget under dagarna svarande en handfull av stadens restauranger.
2015-09-03 Stort intresse för specialkostseminarium
Antalet anmälda deltagare till Kost & Närings heldagsseminarium om specialkoster i förskola och skola överträffar alla förväntningar, och dagen flyttar nu till rymligare lokaler. Dessutom presenteras det kompletta seminarieprogrammet.
2015-08-30 Inspirationsdag: upphandling av kött
Vid fyra olika tillfällen i oktober bjuder Svenskt kött, Hushållningssällskapet och Kost & Näring tillsammans in en inspirationsdag och workshop om landstingsupphandling av kött.
2015-08-27 Sommarläsning 16/16: Teréz Wejdemar
"Vilken grönsak ger mest näring för minst pengar?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-24 Sommarläsning 15/16: Francesca Vilches
"Miljötänk i köket" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-20 Sommarläsning 14/16: Julia Englund
"Kan storleken på tallriken avgöra vad vi lägger på den?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-18 "Unik potential i de offentliga måltiderna"
Äldremåltidernas kvalitet stod tillsammans med kost- och måltidschefernas mandat i fokus när Kost & Näring på måndagen träffade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för ett dialogmöte om regeringens kommande livsmedelsstrategi.
2015-08-17 Seminarium med tema Mat för äldre
Välkommen på ett kostnadsfritt seminarium på temat Mat för äldre i Kristianstad eller Stockholm.
2015-08-17 Sommarläsning 13/16: Angelica Sigge
"Hur använder sig livsmedelsmyndigheter och hälsoorganisationer av sociala medier?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-13 Sommarläsning 12/16: Amanda Järpemo
"Hur motiverar man anställda att uppnå god matsäkerhet?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-10 Sommarläsning 11/16: Sara Campbell
"Lokal fisk till skollunch, möjlighet till hälsovinst, ekonomivinst och miljövinst?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-06 Sommarläsning 10/16: Mikaela Larsen
"Att äta med ögonen." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-08-03 Sommarläsning 9/16: Linnéa Ehrengren
"Ninja Kitchen to the rescue. Evaluation of a food safety education game for middle school youth." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-30 Sommarläsning 8/16: Lina Bokström
"Teachers’ Interaction With Children in the School Meal Situation: The Example of Pedagogic Meals in Sweden." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-27 Sommarläsning 7/16: Katarina B. Andersen
"Fortbildning – en investering i både personal och verksamhet." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-24 Sommarläsning 6/16: Charlotte Karlsson
"Uppdatera människans urminneshjärna till nutidshjärna." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-20 Sommarläsning 5/16: Linnéa Johansson
"Går ekologiska livsmedel och hälsosamma matvanor hand i hand?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-16 Sommarläsning 4/16: Harald Pedersen
"Undersökning och rapportering om matsäkerhet under 2013." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-13 Sommarläsning 3/16: Karin Wenner
"Öka konsumtion av ekologiska livsmedel via skolmaten." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-09 Sommarläsning 2/16: Anna Bernström
"Om restaurangbranschens attityder och kunskaper om den vegetariska kosten." Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-06 Sommarläsning 1/16: Angelina Khalil
"Bör barns tankar och åsikter ha mer inflytande inom måltidsservice?" Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning med anknytning till offentliga måltider.
2015-07-03 Samverkan för äldremåltiderna
ALMEDALEN På onsdagskvällen träffade Kost & Näring sina chefskollegor inom Ledarnas branschförening Vård & Omsorg, för ett samtal kring samarbete för högre kvalitet inom äldremåltiderna.
2015-07-02 "Flexibilitet framtidens stora arbetsområde"
ALMEDALEN Det är en etablerad sanning att ökat utbyte och samarbete är en grundförutsättning för att höja måltidskvaliteten inom vården. Sett ur det perspektivet var paneluppställningen inför det avslutande seminariet under De offentliga måltidernas dag – där Kost & Näring medverkade – nära nog idealisk.
2015-07-02 Upphandlingsstrategi på rätt väg?
ALMEDALEN När Offentliga Affärer och Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, bjöd in till seminarium fanns civilminister Ardalan Shekarabi (S) på plats.
2015-07-02 Perspektiv på det hållbara ledarskapet
ALMEDALEN För en hållbar utveckling krävs ett också ett hållbart, långsiktigt ledarskap. Hur anpassar sig organisationer till de förändringar som med nödvändighet kommer och går?
2015-07-01 Moral – och omoral – i den offentliga affären
ALMEDALEN Den offentliga upphandlingen enorm marknad, vars särskilda lagar och tillämpningar påverkar affärsrelationerna mellan upphandlande myndigheter och leverantörer. Hur skapa god affärsetik i offentliga affärer – och vad driver omoral?
2015-07-01 Bucht om hållbart lantbruk
ALMEDALEN Hur kan lantbruket bli mer hållbart utifrån miljösynpunkt? Den frågan stod i förgrunden vid Lantmännens seminarium "Nu blir det andra bullar – så kan vi bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion". Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var en av panelisterna.
2015-07-01 "Tung uppbackning av SLV:s generaldirektör"
ALMEDALEN Tisdagen den 30 juni genomfördes De offentliga måltidernas dag i "Hälsodalen" mitt i Visby. Marianne Backrud-Hagberg, ordförande i Kost & Näring: vilka är dina intryck av dagen?
2015-06-30 Måltider för folkhälsa?
ALMEDALEN Kan de offentliga måltidsverksamheterna ta plats i frontlinjen för arbetet mot hållbarhet och bättre folkhälsa? Absolut – om man frågar panelen som på tisdagen inledde De offentliga måltidernas dag.
2015-06-30 De offentliga måltidernas dag
ALMEDALEN De offentliga måltidernas dag, som arrangeras av Livsmedelsverket tillsammans med bland andra Kost & Näring, har inletts. Mer inom kort på kostochnaring.se.
2015-06-29 Förtroende nyckel till den goda affären
ALMEDALEN Större transparens, tydligare uppföljning och kvalitetssäkrade förfrågningsunderlag. Lösningarna stod i fokus när Kost & Näring tillsammans med livsmedelsgrossisterna Martin & Servera och Menigo på måndagen inledde Almedalsveckan med ett rundabordssamtal.
2015-06-29 Guldkorn ur upphandlingsdirektivet
ALMEDALEN En vägledning genom djungeln av nya EU-direktiv vid offentlig upphandling. Det var ambitionen med Offentliga Affärers och Advokatfirman Lindahls Almedalsseminarium på måndagen.
2015-06-26 En bättre livsmedelsupphandling
Vid tre tillfällen – i lika många städer – bjuder Kost & Närings fokusgrupp Upphandling i september in till heldagsseminarier där livsmedelsupphandlingens möjligheter och utmaningar ställs i centrum. Deltagandet är exklusivt för medlemmar i föreningen.
2015-06-26 Alla proffs på mat?
ALMEDALEN Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg, ordförande i Kost & Näring, som under De offentliga måltidernas dag vid årets Almedalsvecka i Visby kommer att lyfta diskussionen om kost- och måltidschefernas yrkesroll och mandat att leda måltidsverksamheterna. Varför väljer föreningen att lyfta frågan?
2015-06-22 Vårmöte Avd 601 Skåne
Vårmöte 6 maj 2015 Årets vårmöte ägde rum i Malmö. Vi var ungefär 30 personer som deltog. Först gjorde vi ett studiebesök på Nya Latinskolan som har en ny och fräsch skolrestaurang för gymnasieeleverna. Restaurangchef Enrique Urra berättade om Restaurang Choice, som den kallas för att den ger eleverna valmöjlighet mellan 3-5 olika maträtter varje lunch. Maten färdigställs ute i ett litet ”minikök” i en serveringsstation mitt i den stora matsalen där man kan välja mellan Traditionell, Pasta, Asiatisk, Soppa eller Fresh.
2015-06-22 Kost & Näring i möte med Sven-Erik Bucht
När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efter sommaren möter aktörer och organisationer för en fördjupad dialog kring framtagningen av den nya livsmedelsstrategin in Kost & Näring är en av de inbjudna.
2015-06-18 Ett ögonblick, Elinor Yifter Lindgren ...
… en av medlemmarna i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus som i förra veckan som gick träffade Socialstyrelsens Maria Biörklund Helgesson. Vilka är de viktigaste resultaten och intrycken av mötet?
2015-06-15 De offentliga måltiderna på agendan
ALMEDALEN 2015 Under årets Almedalsvecka i Visby finns Kost & Näring åter på plats, för att skapa uppmärksamhet och diskussion kring de offentliga måltiderna i allmänhet – och kring föreningens ståndpunkter och perspektiv i synnerhet.
2015-06-10 Varmt grattis, Daniel, Elise och Sara!
Kost & Närings kostvetarstipendium 2015 tilldelas avgångsstudenterna Sara Enström, Umeå universitet, Daniel Nilsson, Uppsala universitet och Elise Säkkinen, Göteborgs universitet.
2015-06-08 Lätt att välja rätt
Tisdagen den 15 september arrangerar SP Food and Bioscience i samarbete med Kost & Näring seminariedagen "Lätt att välja rätt – för klimatmedvetna val av råvaror i offentliga måltider" i Stockholm.
2015-06-01 Skolmatsverktyg visar vägen
Skolor som använder sig av Skolmat Sveriges verktyg för skolmaten höjer kvaliteten i sina måltidsverksamheter. Det visar en ny kartläggning från forskargruppen bakom verktyget.
2015-05-27 WWF lanserar Köttguiden
Världsnaturfonden WWF lanserar idag Köttguiden, där olika sorters kött klassas utifrån kriterierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd. Kost & Näring har deltagit i det användarforum som bidragit till utvecklingen av guiden.
2015-05-21 Vetlanda söker områdeschef inom Måltidsservice
Vi erbjuder ett spännande arbete för dig som vill vara en av fem områdeschefer inom Måltidsservice i Vetlanda. Sista ansökningsdag är 2015-06-02.
2015-05-11 Här är Kost & Närings nya styrelse
I samband med årsmötet tidigare i år skedde flera förändringar i Kost & Närings styrelse, både ifråga om personer och positioner.
2015-05-04 Nu genomförs Grossistbarometern
Perioden 5 – 27 maj genomför Kost & Näring återigen Grossistbarometern – den första undersökningen av kundupplevelse i de offentliga måltidsverksamheterna där grossisterna på ett transparent och enkelt sätt jämförs med varandra.
2015-05-03 Referat från styrelsemötet 17-18 April
Styrelsen sammanstrålade i Elisabeth Ohlsson Wallins studio bland annat för att ta nya fotografier till hemsidan. Då det var regn och rusk ute höll vi oss inne och med hjälp av skärmar och lampor knäpptes det i raskt tempo av ett antal fina bilder.
2015-04-23 Inbjudan till öppen föreläsning
På eftermiddagen torsdagen den 7 maj gästas Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet av Sandra Capra, som ger en öppen föreläsning på temat "Research in dietetics: what does this really mean?"
2015-04-09 Referat från styrelsemöte 18 mars
Vilka frågor och ärenden behandlades vid styrelsemötet dagen före Kostdagarna, den 18 mars? Styrelseledamoten Carolina Englund Gonzalez rapporterar.
2015-04-07 Verksamhetsberättelser lokalavdelningar
Årets verksamhetsberättelser från lokalavdelningar hittar du nu på medlemssidorna.
2015-04-02 Presentationerna hittar du här!
För dig som deltog i Kostdagarna 2015 och vill friska upp minnet kring det som programmet hade att bjuda på, finns nu de flesta av presentationerna tillgängliga för nedladdning.
2015-03-20 Årets Äppelskrutt till LRF
En vänlig men bestämd uppmaning om skärpning i form av Årets Äppelskrutt riktar Kost & Näring 2015 till Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, för frysningen av verksamheten i Skolmatens vänner.
2015-03-20 Årets Granatäpple till Livsmedelsverket
Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg tilldelas branschföreningen Kost & Närings utmärkelse Årets Granatäpple 2015.
2015-03-18 Aivo söker verksamhetskonsult
Aivo är i en expansiv fas och behöver fler kollegor till vår svenska marknad! Vi söker nu en Verksamhetskonsult/utbildare i Aivo2000 som har flera års erfarenhet av måltidsbranschen. Sista ansökningsdag är 2015-04-20.
2015-03-17 Ny styrelse avd 610 Uppland
Ny styrelse för avd 610 Uppland
2015-03-06 Ett ögonblick Marianne Backrud-Hagberg ...
... Kost & Närings ordförande, som på torsdagen medverkade i frukostseminariet "Smart och hållbar livsmedelsupphandling" arrangerat av Fazer food services. Vad ser du som den just nu viktigaste utmaningen vad gäller hållbara offentliga måltider?
2015-02-25 Hur låter Kostdagarna?!
Den frågan har Kost & Näring ställt till Framtidsorkestern, den kvartett som kommer att svara för Kostdagarnas musikaliska inramning. Hör hur det kan komma att låta!
2015-02-24 Lär känna Kostdagarnas utställare!
På plats under Kostdagarna i mars finns mer än 30 företag och organisationer representerade på mässytan – fler än någonsin tidigare. Redan nu kan du ta dem på pulsen!
2015-02-22 Handlingar till årsmötet
Nu finns handlingar till Kost & Närings årsmöte för nedladdning. Anmälningstiden för deltagande på årsmötet är förlängd till 11 mars.
2015-02-12 Lär känna årets kandidater
Vid Kost & Närings årsmöte den 20 mars fördelas en rad förtroendeuppdrag inom föreningen. Inför omröstningen kan medlemmar nu ta del av samtliga kandidaters egna presentationer, tillsammans med valberedningens förslag till fördelning av posterna.
2015-02-02 Årsmöte i lokalavdelning 604
Medlemmarna i Kost & Närings lokalavdelning 604, Västergötland & Dalsland, bjuds in till årsmöte i Falköping den 11 mars. Sista anmälningsdag 2 mars
2015-01-27 Äldremåltiderna – ta chansen att påverka!
Kost & Närings fokusgrupp Äldreomsorg är forumet för alla med idéer, kunskap och inte minst vilja att vidareutveckla maten och måltiderna inom äldreomsorgen. Gruppen söker nu förstärkning av nya medlemmar som aktivt vill arbeta med dessa frågor.
2015-01-27 Årsmöte i 610:an
Medlemmarna i Kost & Närings lokalavdelning 610, Uppland, bjuds in till årsmöte i Uppsala den 4 februari. Sista anmälningsdag är den 29 januari.
2015-01-19 "Bordets njutningar det sista som lämnar oss"
Ett ögonblick, Edward Blom, kulturhistoriker, gastronom – och en av de medverkande vid Kostdagarna 2015! Utöver att mätta hungriga magar, vilken roll anser du att de offentliga måltiderna kan och bör spela?
2015-01-16 Kostdagarna 2015: uppställningen komplett
Efter ytterligare förstärkning med flera starka namn är nu listan över medverkande vid Kostdagarna komplett. Är du nyfiken på vilka som medverkar?
2015-01-12 Seminarium: "Skolmat med förnuft och känsla"
Tillsammans med Kost & Näring bjuder Unilever Food Solutions under de kommande veckorna in till ett kostnadsfritt heldagsseminarium om skolmaten, vid fyra tillfällen och på lika många orter. Seminariet riktar sig både till kostchefer och kockar och annan personal i köken.
2014-12-02 Hur leda hållbart?
INBJUDAN TILL UTBILDNINGSDAG Hur kan du som chef och medarbetare bedriva hållbarhetsarbete och utveckla verksamheten – och samtidigt förbli hållbar som individ? Tillsammans med Ledarna bjuder Kost & Näring in till utbildningsdagen ”Leda hållbar utveckling”, den 28 januari 2015 i Stockholm. Deltagandet är kostnadsfritt och exklusivt för medlemmar i Kost & Näring.
2014-11-27 Du missar väl inte årsmötet?
Samtliga medlemmar välkomnas delta i Kost & Närings årsmöte, den 20 mars, direkt efter Kostdagarnas avslutning. Här hittar du inbjudan och närmare information.
2014-11-25 Livsmedelsteknisk utbildning – nystart i Lund
Från och med höstterminen 2015 är det åter möjligt att läsa Livsmedelsteknisk högskoleutbildning vid Lunds tekniska högskola, LTH. Goda nyheter, konstaterar Marianne Backrud-Hagberg.
2014-11-12 Socialstyrelsen stärker kompetensen
Det blir Maria Biörklund Helgesson, disputerad dietist som närmast arbetat för Livsmedelsakademin, som tillträder Socialstyrelsens tjänst som ”utredare med specialistkompetens inom nutrition”.
2014-11-07 Ett ögonblick, Gunilla Martinsson ...
… Kostchef i Lysekils kommun och en av medlemmarna i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola, som den 6 november deltog i utbildnings-­ och seminariedagen ”Skolmåltiden – för mål i tiden!”. Hur vill du beskriva dagen som helhet?
2014-11-05 "Tid för lagstiftning mot de äldres måltidslotteri"
I en ny rapport från Livsmedelsverket om de offentliga måltiderna för äldre, efterlyser myndigheten lagstiftning för att förtydliga den enskildes rättigheter kring mat och måltider. Kost & Näring, som redan sedan tidigare aktivt driver frågan om en kvalitetslagstiftning för äldremåltiderna, välkomnar ställningstagandet.
2014-10-31 "Låt kompetenscentret finnas kvar"
I och med höstens riksdagsval och efterföljande regeringsskifte går Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg en oviss framtid till mötes. Mot den bakgrunden skickade Kost & Näring i veckan ett brev adresserat landsbygds-, utbildnings- och socialdepartementen.
2014-10-17 "EFAD viktig arena"
Kost & Näring var på plats under Diets-EFAD:s åttonde internationella konferens, den 9-12 oktober i Aten. Årets tema: "Hälsa 2020: stöd till sårbara grupper". Marianne Backrud-Hagberg rapporterar från fyra givande dagar.
2014-10-15 Kommunfunktion för bättre överblick
Med start den 15 oktober uppgraderar Skolmat Sverige sitt utvärderingsverktyg med en kommunfunktion – ett sätt för kostchefer och andra centralt måltidsansvariga att snabbt få en helhetsbild av måltidsarbetet i de av kommunens grundskolor som använder verktyget.
2014-10-13 Kost & Näring besöker Ditte Sandström ...
... Kostchef i Åstorps kommun i Skåne, med ansvar för närmare 3 000 portioner en vanlig vardag. För ett par år sedan, när diskussionen tog fart om att ersätta kommunens slitna och underdimensionerade centralkök, var den givna frågan: ”med vad?!”.
2014-10-02 Vill du vara med och skapa framtidens Kost & Näring?
Nomineringar till Kost & Närings styrelse. Valberedningens arbete är i full gång! Är du eller vet du någon annan som är intresserad av att arbeta i styrelsen under nästa mandatperiod med start i mars 2015?
2014-09-26 Sensommarträff i lokalavdelning 604
Under september träffades lokalavdelning 604 och nätverkade i en trevlig miljö. Det blev en mysig dag i vackert väder.
2014-09-25 Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg ...
... Kost & Närings ordförande, som imorgon tillsammans med styrelsens Karin Henningsson träffar Socialstyrelsen, för att överlämna Årets Äppelskrutt 2014. Vad hoppas du få ut av mötet?
2014-09-18 Återblick från avd 614 höstmöte
Återblick från avd 614 höstmöte hos Jeltsjes Chokladpraliner, Docksta i Villa Orrbacken.
2014-09-17 SLV: nätverks- och branschdagar i november
Under tre dagar i november bjuder Livsmedelsverkets kompetenscentrum in till nätverks- och branschdagar om offentliga måltider i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 27 oktober.
2014-09-05 ... för mål i tiden!
Vid två tillfällen under hösten och på två orter, Örnsköldsvik den 21 oktober respektive Göteborg den 6 november, arrangerar SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, tillsammans med Kost & Näring seminariedagen "Skolmåltiden – för mål i tiden".
2014-08-29 Framtidens sjukhus- och äldremåltider 23/10
Programmet för Kost & Närings heldagsseminarium om framtidens äldre- och sjukhusmåltider, den 23 oktober på Södersjukhuset i Stockholm, är nu komplett. Här hittar du programmet i sin helhet tillsammans med anmälan och praktisk information.
2014-08-26 Nordiska perspektiv i Oslo
Norge stod värd när Kost & Näring träffade sina nordiska systerföreningar för Nordiskt möte, i Oslo den 22-23 augusti. På agendan stod bland annat presentationer av aktuella frågor och av det arbete som pågår i respektive land.
2014-07-07 Glad sommar!
Ingen nämnd, ingen glömd; Kost & Näring tackar för en spännande och innehållsrik vår och önskar en riktigt glad sommar.
2014-07-03 Den goda chefen – en framtida bristvara?
ALMEDALEN Ett ögonblick Karin Henningsson, Carolina Englund-Gonzalez och Maria Larsson, styrelseledamöter i Kost & Näring, som under veckan besökt två av Ledarnas seminarier. Är den goda chefen på väg att bli en bristvara?
2014-07-02 ”Svarta lådan” – bättre än sitt rykte?
ALMEDALEN När Pensionärernas riksorganisation, PRO, på onsdagen intog Hälsodalen ägnades ett av seminarierna åt äldremåltiderna.
2014-07-02 Samling runt livsmedelsupphandlingen
ALMEDALEN ”Alla var där” – närapå – när Martin & Servera på onsdagen bjöd in till rundabords-samtal på temat: ”Vilka krav ska vi ställa på matkvaliteten vid offentliga upphandlingar?”
2014-07-01 Äldremåltiderna – högvinst eller nitlott?
ALMEDALEN Hälsodalens ”Skafferiet” var fyllt till sista plats när Kost & Näring på tisdagseftermiddagen bjöd in till seminariet ”Äldremåltider i toppklass – utopi eller lagstadgad rättighet?”.
2014-07-01 Liten räka – häftiga reaktioner
ALMEDALEN När Världsnaturfonden nyligen i sin Fiskguide gav rött ljus för nordhavsräkan, fick detta debattens vågor att gå höga. Vad var det egentligen som hände, i butiker, medier – och bland konsumenterna? Och hur ser framtiden ut för denna ”svenskarnas favorit”?
2014-07-01 Par i bröd
ALMEDALEN Skolan och omsorgen stod i fokus för Brödinstitutets måndagsprogram. Kan ”det goda brödet” vara lösningen både på de dåliga PISA-resultaten – och på undernäringen bland de äldre?
2014-06-30 ”Bra skolmat utan att det kostar skjortan?”
ALMEDALEN Går det att laga bra skolmat utan att det kostar skjortan och spelar maten roll för klimat och resultat? Med dessa frågeställningar som utgångspunkt bjöd Moderatkvinnorna på måndagsmorgonen in till seminarium.
2014-06-30 "Statens ansvar för den offentliga affären?"
ALMEDALEN Med ett samlat värde om mellan 550 och 600 miljarder kronor per år eller en femtedel av Sveriges BNP, innebär den offentliga upphandlingen en unik möjlighet att styra mot hållbarhetsfrågor. Hur kan vi skapa rätt förutsättningar för att möta såväl ekonomiska som hållbara krav?
2014-06-29 "Måste man välja?"
ALMEDALEN ”En hetsig debatt” var på förhand utlovad när KRAV tillsammans med Magasin Måltid på söndagseftermiddagen bjöd in till seminarium på temat ”Grönt vs. Blågult – ekologiskt eller närproducerat, måste man välja?”. Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg var en av dem som deltog i diskussionerna.
2014-06-25 Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg ...
… Kost & Närings ordförande och väntande i Paris på ett anslutningsflyg till Sverige från HCI:s (Healthcare Caterers International) kongress i Minneapolis, USA. Vilka är dina spontana intryck av dagarna?
2014-06-24 Höstträff i 601:an
Avd 601 Skåne ska vid sitt höstmöte 1 september göra ett besök hos Pågen med både baktips och guidning
2014-06-18 Almedalen 2014: K&N i gott sällskap
Kost & Näring befinner sig i gott sällskap när föreningen under årets Almedalsvecka riktar ljuset mot äldremåltiderna: som en del av Livsmedelsverkets satsning "De offentliga måltidernas dag".
2014-06-12 Varmt grattis, Ruth Panashe!
... till kostvetarexamen vid Umeå universitet – och till ett av Kost & Närings tre kostvetarstipendier som du tilldelats för "engagemang och driv rörande utbildningen och dess innehåll samt för goda ämneskunskaper och ett kritiskt, reflekterande förhållningssätt". Hur känns det att vara i mål med utbildningen?
2014-06-09 Kartläggning: svenska skolmaten under lupp
När Skolmatens vänner nyligen presenterade resultaten från 2014 års kartläggning av landets kommuners skolmatskvalitet fanns Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Förskola och Skola självklart på plats. Fokusgruppens Kerstin Berg rapporterar om resultaten.
2014-05-23 Allt om Almedalen 2014!
Konturerna av Kost & Närings engagemang under 2014 års Almedalsvecka i Visby, den 29 juni till 6 juli, blir allt tydligare. På vår särskilda Almedalssida hittar du all information om de olika aktiviteterna under veckan. Välkommen!
2014-05-22 Skollunchen fortsatt under tiokronorsstrecket
9 kronor och 98 öre är den genomsnittliga livsmedelskostnaden för en svensk skollunch. Det framgår av en kartläggning som Skolmatens vänner gjort bland landets kost- och måltidschefer.
2014-05-14 Hallå där, Christina Gezelius ...
... Informationschef vid Martin & Servera, en av de tre grossister som ingår i Grosssistbarometern. Knappa två månader har gått sedan Kost & Näring presenterade resultaten av 2014 års Grossistbarometer. Hur har ni gått vidare i kontakten med de måltidsansvariga?
2014-05-11 Nominera till EFAD
EFAD söker nomineringar till olika poster. Har du förslag på någon du tycker skulle passa
2014-05-07 Lagat från grunden het potatis på Gastro Nord
Frågeställningarna var många och tempot högt när Kost & Näring tillsammans med Magasin Måltid onsdagen den 7 maj höll frukostseminarium på Gastro Nord. Temat: ”’Laga mat från grunden’ – hot eller möjligheter för livsmedelsindustrin?”
2014-04-29 Måltidschefsfrukost under Gastro Nord
Ett frukost mingel på Gastro Nord den 6/5 mellan klockan 9-10 anordnat av Magasin Måltid. Gör er anmälan till frukosten via mail till: malin.gelberg@mediavanner.se senast den 30/4. I anmälan ingår fritt inträde till mässan.
2014-04-28 Gastro Nord: inbjudan till seminarium
Onsdagen den 7 maj, under Gastro Nord 2014, bjuder Kost & Näring i samarbete med Magasin Måltid in till en relevant och fartfylld debatt på temat ”Laga mat från grunden”. Anmäl dig redan idag!
2014-03-23 SIK utbildning i Morgondagens skolmat
Hur kan skolmåltiden bli en positiv upplevelse med mätta och nöjda måltidsgäster. Hur ökar vi det positiva engagemanget, medvetandet och möjligheterna för personalen att arbeta med miljö- och kvalitetsförbättringar. I samarbete med Kost & Näring arrangerar SIK under våren en utbildnings-­ och seminariedag. Vid fem tillfällen, i fem olika städer.
2014-03-21 Årets Granatäpple till Mathias Sylwan
Kost & Närings utmärkelse Årets Granatäpple går till Mathias Sylwan, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, för dennes stora engagemang och ovärderliga insatser inom livsmedelsupphandlingen.
2014-03-21 Året Äppelskrutt till Socialstyrelsen
Kost & Närings utmärkelse Årets Äppelskrutt tillfaller 2014 Socialstyrelsen, för oförmågan att aktivt axla det viktiga ansvar man har för näring och måltider till sjuka. Med anledning av problemen skickar Kost & Näring idag ett öppet brev ställt till myndighetens generaldirektör.
2014-03-21 K&N presenterar Grossistbarometern
Idag presenterar Kost & Näring resultaten av Grossistbarometern, föreningens undersökning av samarbetet mellan de offentliga måltidsorganisationerna och de tre grossister som dominerar marknaden.
2014-03-10 Anmälan till Kostdagarna – sista chansen!
Vill du också delta i Kostdagarna, den 20-21 mars på Clarion Hotel Sign i Stockholm? Vänta inte – anmäl dig redan idag! Torsdagen den 13 mars stänger anmälan.
2014-03-10 SVT: "Gör #DinRöst hörd!"
Som en del av sin satsning på valbevakning tillsammans med tittarna uppmanar SVT landets kostchefer att dela med sig av sina erfarenheter av ekologisk mat inom de offentliga köken.
2014-03-09 Delegater Årsmötet 2014 & Bokslut 2013
Vill du veta vilka som kommer att vara med på Årsmötet 2014 och vill du läsa bokslutet för 2013
2014-03-02 Ny branchrapport från Ledarna
Ledarna har tagit fram ett en branschrapport. ”Livsmedelsbranschen ur ett chefsperspektiv” ett enkelt , informativt och läsvärt material.

2014-02-22 Handlingar till årsmötet
Handlingar till årsmötet finns nu för nedladdning på medlemssidorna
2014-02-21 Lär känna styrelsekandidaterna!
Inför Kost & Närings årsmöte, som hålls den 21 mars direkt efter Kostdagarna 2014 på Clarion Hotel Sign i Stockholm, presenterar sig de som kandiderar till en plats i styrelsen.
2014-02-18 Sökes: C-uppsatsämnen
Har du ett intressant ämne för en C-uppsats? Är det något du behöver ha utrett men saknar tid och resurser i verksamheten? Det finns många engagerade studenter som söker relevanta uppsatsämnen!
2014-02-14 Årsmöte i 610:an
Styrelsen i lokalavdelning 610, Uppland, hälsar medlemmarna i lokalavdelningen välkomna till årsmöte, den 4 mars i Uppsala.

2014-02-14 Årsmöte i 604:an
Styrelsen i lokalavdelning 604, Västergötland och Dalsland, hälsar medlemmarna i lokalavdelningen välkomna till årsmöte, den 5 mars i Tidaholm.

2014-02-07 Kostdagarna 2014 – programmet komplett
Livsmedel och tillit. Medierna och makten. I huvudet på en vinnare. Det är något av allt det som står på programmet under Kostdagarna, den 20-21 mars på Clarion Hotel Sign i Stockholm, som tar sin utgångspunkt i temat: "Vem kan man lita på?!"
2014-02-03 Dags att anmäla sig till årsmötet 2014
Hej medlem! Du har väl anmält dig till Kost & Närings årsmöte? Mötet hålls direkt efter Kostdagarna, fredagen den 21 mars mellan kl 13.30 och 17.00, på hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget i Stockholm.

2014-01-29 Ett ögonblick, Fredrik Fernqvist …
… doktorand och lärare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Alnarp och en av föreläsarna under Kostdagarna, den 20-21 mars i Stockholm. Fokus i din forskning ligger på ”konsumenters kvalitetsupplevelser av livsmedel”. Vad betyder det mer specifikt?
2014-01-26 Besök hos Dafgård
Rapport från besök hos Dafgård 23-24 januari besökte delar av styrelsen och representanter från våra fokusgrupper våra Guld samarbetspartner Dafgård ett mycket givande besök var vi alla överens om.
2014-01-24 "Så lyfter vi den offentliga maten"
Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg i en kommentar till SVT:s reportageserie Matvalet, om utmaningar och åtgärder för den offentliga maten. Vad måste till för att uppnå förbättringar som märks på riktigt?
2014-01-17 Nomineringar till Kost & Närings styrelse
Är du eller vet du någon annan som är intresserad av att arbeta i styrelsen under nästa mandatperiod med start i mars 2014?
2014-01-17 White Guide Junior 2014: nomineringarna klara
Måndagen den 31 mars utses vinnarna i 2014 års upplaga av White Guide Junior på Norra Latin i Stockholm. Här hittar du de nominerade i samtliga tävlingskategorier!
2014-01-16 Tallrikssvinn toppen av isberget
Hallå där, Karin Henningsson, kvalitetsutvecklare Landstinget Västernorrland och styrelseledamot i Kost & Näring, som på tisdagen den 14 januari för första gången deltog i samverkansgruppen för minskat matsvinn, hos Jordbruksverket i Jönköping.
2014-01-08 SVT: "Kostchefer, svara på vår enkät!"
Som en del i researcharbetet inför sin reportageserie "Matvalet", som uppmärksammar de offentliga måltiderna, gick Sveriges Television i mitten av december ut med en enkätundersökning till de kostansvariga i landets kommuner. SVT ber nu de som ännu inte svarat på enkäten att göra det. Reportageserien startar måndagen den 13 januari.
2013-12-18 Tina Thörner klar för Kostdagarna 2014
Hallå där, Tina Thörner, kartläsare, författare, coach och inspiratör – samt en av föreläsarna under Kostdagarna 2014. Hur viktigt är det egentligen med förtroende?
2013-12-12 "Offentlig upphandling eller gröna nedköp?"
Offentlig upphandling inte ska användas som ett miljöpolitiskt instrument. Det hävdas i en rapport framtagen av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO, som i dagarna överlämnats till Finansdepartementet. Här hittar du rapporten i sin helhet!
2013-12-03 Årsmöte i lokalavdelning 617 Stockholm
Onsdagen den 5 februari 2014 kl. 18.30 planerar Lokalavdelning 617 Stockholm för årsmöte.
2013-11-20 Seminarium 27/11: Verifiering och uppföljning
Den 27 november arrangerar Miljöstyrningsrådet (MSR) ett heldagsseminarium med rubriken "Matlandet – verifiering och uppföljning". Deltagandet är kostnadsfritt och sista anmälningsdag torsdagen den 21 november.
2013-11-07 Så funkar det: Medlemsinloggning på kostochnaring.se!
Är du medlem i Kost & Näring men osäker på hur du loggar in dig på föreningens medlemssidor? Titta då in på medlemsinloggningssidan, där du hittar instruktioner för inloggningen!
2013-11-04 Vision 100: ta chansen att tycka till!
Den 10 november är sista dagen för Kost & Närings medlemmar att komma in med synpunkter på Vision 100, den plan som ska leda vägen för föreningens arbete under de kommande åren.
2013-11-04 SLV: Bra mat i skolan
Vid två tillfällen i december, den 11:e i Malmö och den 12:e i Stockholm, arrangerar Livsmedelsverket en kostnadsfri utbildningsdag kring råden "Bra mat i skolan". Sista anmälningsdag är den 1 december.
2013-10-29 Höstmöte avd 601 Skåne
Den 7 oktober träffades Skånes lokalavdelning 601 på Gunnarshögs Gård i Hammenhög på det fagra Österlen. Vi var där för att lära oss mer om rapsens väg från frö till flaska.
2013-10-22 Inbjudan till Kost & Närings årsmöte 2014
Alla medlemmar har möjlighet att delta och rösta på Kost & Närings årsmöte, som äger rum fredagen den 21 mars 2014, 13.30-17.30 på hotell Clarion Sign i Stockholm.
2013-10-17 Nordiska näringsrekom-mendationerna antagna
Den 16 oktober antogs de nya nordiska näringsrekommendationerna som de officiella näringsrekommendationerna för Sverige. Bland nyheterna märks ett högre rekommenderat vitamin D-intag, liksom ett ökat fokus på vilken typ av fett och kolhydrater vi bör äta.
2013-10-14 "Bra skolmat handlar inte om pengar"
Skolmåltidens kvalitet avgörs av betydligt fler faktorer än bara portionskostnaden. Det hävdar Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid, i en debattartikel i Göteborgs Posten den 13 oktober. Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg hör till dem som undertecknat debattartikeln.
2013-10-04 Livsmedelsupphandlingen – goda affärer!?
Intresset var på topp när Kost & Näring och föreningens Fokusgrupp Upphandling tisdagen den 1 oktober höll heldagsseminarium om livsmedelsupphandling. Marie-Louise Johansson från upphandlingsgruppen rapporterar.
2013-09-30 Så halverade Sundsvalls sjukhuskök matsvinnet
På bara två år har Landstinget Västernorrland i ett projekt lyckats minska matsvinnet i köket på Sundsvalls Sjukhus med fantastiska 47 procent. Det framgår av den utvärdering av projektet som nu genomförts.
2013-09-25 "Gör skolmåltiden till en del av undervisningen"
Vi vill bidra till arbetet med att skapa bättre svensk skolmat. Det ger eleverna bättre förutsättningar för att trivas, utvecklas och prestera väl i skolan. Det skriver Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg och Nils Berndtsson, marknadschef Martin & Servera i en debattartikel på Dagens Samhälles hemsida den 25 september.
2013-09-25 Höstmöte i avdelning 604: Västergötland & Dalsland
Ett möte med intressant information, givande pratstunder, god mat i trevlig miljö. Så summerar styrelsen i lokalavdelning 604 sitt nyligen genomförda höstmöte. Jennie Wessbo rapporterar.
2013-09-20 Stora Måltidsdagen 17/10: rabatterat medlemspris
Den 17 oktober arrangeras för sjunde året i rad Stora Måltidsdagen, på Hilton Slussen i Stockholm. Medlemmar i Kost & Näring erbjuds nu 10 % rabatt på deltagaravgiften.
2013-09-17 SIK utbildning i Mat och klimat för storkök
Maten på vårt bord påverkar miljön och klimatet på vår jord. Men vilken är den senaste kunskapen om livsmedels klimatpåverkan och andra viktiga frågor kopplade till livsmedelskedjan? I samarbete med Kost & Näring arrangerar SIK under hösten en utbildnings-­ och seminariedag. Vid sex tillfällen, i sex olika städer.
2013-09-10 Heldagsseminarium 1/10: sista chansen till anmälan!
Kost & Närings heldagsseminarium om livsmedelsupphandling, den 1 oktober i Stockholm, är nästan fullbokat. Har du ännu inte anmält dig? Passa på att göra det redan idag! Fortfarande finns ett fåtal lediga platser kvar.
2013-09-09 Branschdag offentliga måltider
Information i aktuella frågor som berör branschen som NNR, kontroll, märkning och matglädje. Liksom ett tillfälle att träffa kollegor och knyta kontakter. Det är något av det som utlovas när Livsmedelsverket arrangerar en branschdag för alla som arbetar med offentliga måltider, den 12 november i Uppsala.
2013-09-06 Jokkmokk 2014 års Matlandethuvudstad
Lappländska Jokkmokk har av Matlandets expertråd utsetts till Årets Matlandethuvudstad 2014, i konkurrens med sex andra finaliststäder, skriver Landsbygdsdepartementet i ett pressmeddelande.
2013-09-05 Ett ögonblick, Emilia Frankén ...
... sistaårsstudent på Kostvetarprogrammet vid Uppsala universitet och ny studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse. Tillsammans med din studerandesuppleant Amanda Berg har du i dagarna varit med om ditt första styrelsemöte. Vilka är dina första intryck?
2013-08-27 Livsmedelsupphandlingen i fokus 1 oktober
Den 1 oktober 2013 bjuder Kost & Näring och Fokusgrupp Upphandling in till seminarium om livsmedelsupphandlingen. Under en intensiv heldag är ambitionen att ta ett handfast grepp om processen som helhet.
2013-07-21 Föreningsdag 16 november
Den 16 november ska en Föreningsdag för Ordföranden i lokalavdelningarna, Styrelse och Medlemmar i Fokusgrupperna att genomföras.
2013-07-18 "Ursprungsmärk kött och charkuteriprodukter"
I ett inlägg på DN Debatt den 17 juli ställer sig landsbygdsminister Eskil Erlandsson positiv till obligatorisk ursprungsmärkning för köttprodukter – också de sammansatta. "Oerhört glädjande", kommenterar Marianne Backrud-Hagberg, som nu vill se orden omsättas i handling.
2013-07-05 3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg ...
ALMEDALEN TORSDAG: Kost & Närings ordförande om sitt deltagande i Miljöstyrningsrådets debatt kring livsmedelsfusk och uppföljning av innehållet i den mat som serveras inom de offentliga måltidsverksamheterna.
2013-07-04 Lagat-från-grunden: rimligt recept?
ALMEDALEN ONSDAG: "Lagat från grunden är utan tvekan en högaktuell fråga – men var lägger vi ribban?” Med den frågan inledde Marianne Backrud-Hagberg, ordförande i Kost & Näring, föreningens onsdagsseminarium, med titeln ”Laga mat från grunden – rimligt recept för de offentliga köken?”.
2013-07-04 Myter och sanningar om offentlig mat
ALMEDALEN ONSDAG: Djurskyddskrav och det svenska förhållningssättet till Lagen om offentlig upphandling (LOU) var två av de frågor som diskuterades under onsdagsförmiddagen, vid LRF:s och Skolmatens Vänners seminarium "Sju myter om offentlig upphandling av mat". Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg var en av paneldeltagarna.
2013-07-03 Vem vinner på dagens livsmedelsupphandlingar?
ALMEDALEN TISDAG: Som ett svårlöst Soduko. Med den träffande beskrivningen av livsmedelsupphandlingen inledde Karin Lidén, moderator och Kost & Närings tidigare ordförande föreningens tisdagsseminarium, med titeln ”Vem vinner på dagens upphandlingar – barn och gamla eller jurister och grossister?”
2013-07-02 Hallå där, Anita Åberg ...
ALMEDALEN TISDAG: Hallå där, Anita Åberg, sammankallande i Kost & Närings Fokusgrupp Upphandling, som på tisdagen deltog i panelen vid LRF:s och Martin & Serveras seminarium om livsmedelsupphandlingar, med utgångspunkt i Anders Wijkmans upphandlingsutredning. Vad är ditt spontana intryck, så här efter seminariet?
2013-06-29 Allt om Almedalsveckan!
Söndagen den 30 juni inleds årets Almedalsvecka, där Kost & Näring utöver två egna seminarier också finns representerat i flera andra forum och sammanhang. Här finns all information om var, när och hur föreningen syns och hörs.
2013-06-07 Sol, sommar och glada kostvetarstipendiater!
Stämningen var på topp under första veckan i juni, när avgångsstudenterna på kostvetarprogrammen vid Umeå, Uppsala och Göteborgs universitet tog examen. För tre av dem satte Kost & Närings kostvetarstipendium extra guldkant på examensfirandet.
2013-06-05 Nya samarbetspartner: Danone ProViva och Aviko
Kost & Näring välkomnar Danone ProViva och Aviko som silver- respektive grundsamarbetspartner till föreningen.
2013-06-02 HCI: Intensiva dagar i Holland
Mellan den 28 och 30 maj höll HCI, Healthcare Caterers International, sitt årliga internationella möte, denna gång i Holland. Totalt deltog 9 länder i mötet, däribland Sverige och Kost & Näring, representerat av ordförande Marianne Backrud-Hagberg.
2013-06-02 Inbjudan till höstträff i 601:an
Måndagen den 7 oktober Lokalavdelning 601 på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög på det fagra Österlen. Förutom att träffa kolleger, så ska både geniknölarna gnuggas och smaklökarna stimuleras.
2013-05-20 Kost & Närings Almedalssatsning tar form
Livsmedelsupphandling tillsammans med Mat lagad från grunden är de två teman som står i fokus för de två seminarier – öppna för alla intresserade och nyfikna – som Kost & Näring arrangerar i egen regi under Almedalsveckan i Visby, den 2 och 3 juli.
2013-05-19 Nominera till Årets Kostprofil 2013
För sjunde året i rad arrangeras Stora Måltidsdagen. Under Stora Måltidsdagen kommer det vara prisutdelning för utmärkelsen Årets Kostprofil. Vem som helst inom det offentliga Måltids-Sverige kan nominera hur många kandidater som helst.
2013-05-14 Måltidsansvarig på vårdavdelning
Måltider till patienter har under lång tid sammanställts och kompletterats i sjukhusens vårdavdelningskök och serverats av vårdpersonal företrädesvis undersköterskor. Köken bemannas utifrån avdelningens bedömning. Symptomatiskt är att få av de som arbetar i köket har formell utbildning för dessa specifika göromål.
2013-05-07 Kostbollen 2013: studenter nyfikna på Kost & Näring
En solig fredag den 3 maj deltog Kost & Näring vid Kostbollen – Dietist- och kostvetardagarna i universitetshuset i centrala Uppsala, Kost & Närings studeranderepresentant i styrelsen, Eric Karlsson, rapporterar från en minst sagt innehållsrik helg.
2013-04-26 Vårmöte i lokalavdelning 610 Uppland
Lokalavdelning 610 Uppland bjuder in till vårmöte, måndagen den 3 juni i Uppsala Auktionskammares lokaler. Sista anmälningsdag är torsdagen den 30 maj.
2013-04-12 Kost & Näring möter grossister
På Kost & Närings initiativ träffar föreningen leverantörerna Dafgård, Martin & Servera och Menigo, för att mot bakgrund av vårens debatt kring utbytesvaror konkret diskutera hur den nuvarande situationen ska kunna förbättras. Mötet uppmärksammas också på Matlandets hemsida.
2013-04-09 Nyhetsbrev från EFAD
Nu finns ett nytt nyhetsbrev från EFAD att läsa under internationellt för inloggade medlemmar.
2013-03-28 Kostdagarna 2013: här finns talarpresentationerna
Intresset från deltagarhåll att få tillgång till talapresentationerna från 2013 års Kostdagar har varit stort, och därför finns nu samtliga presentationer, liksom årets deltagarlista, tillgängliga.
2013-03-23 Marianne Backrud-Hagberg ny ordförande i K&N
Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg pinfärsk ordförande i Kost & Näring, som valdes tidigare idag av ett enhälligt årsmöte. Grattis! Hur känns det?
2013-03-22 Kostdagarna 2013 en succé
När 2013 års Kostdagar avslutades på fredagen kunde de rekordmånga deltagarna blicka tillbaka på ett minst sagt intensivt dygn, "lunch-till-lunch". Färgstarka talare, myllrande mingel, stående ovationer för en avgående ordförande – och en lika värdig som rörd vinnare av Årets Granatäpple.
2013-02-27 Kostdagarna 2013 fullbokade
Intresset för årets upplaga av Kost & Närings Kostdagar har varit rekordstort och evenemanget är nu helt fullbokat. Årets 240 anmälda deltagare innebär en ökning med närmare 50 personer jämfört med föregående år.
2013-02-25 "Fel produkter levereras till de offentliga köken"
PRESSMEDDELANDE. I en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen riktar Kost & Näring uppmärksamheten mot Sveriges kostansvariga och deras förutsättningar att leverera goda, näringsriktiga och säkra måltider till matgästerna inom offentliga måltidsverksamheter.
2013-02-25 Kost & Näring skriver på DN Debatt
Dagens Nyheters debattsida publicerar måndagen den 25 februari en artikel signerad Kost & Närings ordförande Karin Lidén. Artikeln i sin helhet hittar du i dagens papperstidning eller på DN.se
2013-02-23 Fåtal platser kvar till Kostdagarna 2013
Om du ännu inte anmält dig till Kost & Närings Kostdagar, den 21-22 mars i Stockholm, är det hög tid att göra det nu.
2013-02-06 Handledare och praktikplatser sökes!
Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet söker handledare och praktikplatser till studenterna på kostvetarprogrammet. Studenterna ska under sin femte termin, i den kurs som heter Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare (VFU), göra sin praktik på en arbetsplats.
2013-02-06 Ylva Mattsson Sydner om kostvetenskap
Vid medlemsmötet 30 januari i lokalavdelning 617, Stockholm, presenterade Ylva Mattsson Sydner, docent och prefekt vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, det arbete som pågår vid institutionen, i Sverige och Europa inom kostområdet och inom utbildningen till kostvetare.
2013-02-06 Enkät: temperaturen i det kommunala Måltidssverige
För att uppmärksamma och få mer kunskap om yrkessituationen för de kostansvariga i landets kommuner går Kost & Näring idag ut med en onlinebaserad enkätundersökning. Enkäten skickas under onsdagen den 5 februari ut till huvudkontaktpersonerna för respektive kommuns kostverksamhet.
2013-01-29 Ett ögonblick, Elin Röös ...
... doktorand vid Energi och Teknik, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och en av föreläsarna under Kostdagarna 2013. Vad kommer du att tala om?
2013-01-28 Programmet för Kostdagarna komplett
Uppställningen av talare, presentationer och andra programpunkter under Kostdagarna 2013, den 21-22 mars på hotell Courtyard by Marriott, är nu komplett.
2013-01-27 Kommunerna i Sydöstra Skåne fick rätt mot Menigo
Ibland kan det vara rätt att stå på sig för sin sak. Kommunerna i Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Skurup fick rätt mot Menigo i Tingsrätten efter att de avbrutit avtalet i förtid.
2013-01-21 Mattanter och stjärnkockar i Kommunalarbetaren
I senaste numret av Kommunalarbetaren kan du läsa om skolmat och statusen för de som arbetar med den.
2013-01-08 Kvalitetslagen – SLV bjuder in till heldagsutbildningar
Tillsammans med Skolverket arrangerar Livsmedelsverket utbildningsdagar för alla som planerar och lagar skolmat. Utbildningsdagarna är kostnadsfria och hålls på ett 20-tal platser i landet från februari och fram till maj.
2013-01-04 HCI årsmöte i Holland
HCI´s årsmöte 2013 i Zaandam Holland. Kolla in inbjudan!
2012-12-19 Kost & Näring önskar God Jul
Med ett ekonomiskt bidrag till Läkare Utan Gränser tillönskas Kost & Närings medlemmar, samarbetspartners och andra som på olika sätt bidragit till föreningens arbete under året som gått en riktigt God Jul.
2012-12-18 Maria Wetterstrand klar för Kostdagarna
Möt samhällsdebattören, skribenten och förra språkröret i Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, i en intervju om hennes medverkan vid Kostdagarna 2013, den 21-22 mars i Stockholm.
2012-12-07 Rapport från föreningsdagen i Stockholm
Med målsättningen att samla in så många bra och konkreta förslag som möjligt för den s framtida verksamheten genomförde Kost & Näring den 24 november en föreningsdag, Utgångspunkten: den gamla formen för föreningsdemokrati fungerar inte. Nytt måste in!
2012-11-26 Kostdagarna 2013 – hållbarhet på sin spets
Den 21-22 mars nästa år bjuder Kost & Näring in till Kostdagarna på temat ”Måltiden, maten, medarbetarna – hur hållbara är kraven på hållbarhet?”.
2012-11-19 Höstmöte #2 i lokalavdelning 617, Stockholm
Den 15 november gästades Stockholms lokalavdelning 617 av Christine Persson Osowski, Fil. Dr. i kostvetenskap vid Institutionen för kostvetenskap Uppsala universitet, som presenterade sin avhandling "The Swedish School Meal as a Public Meal".
2012-10-25 Höstmöte avd 601 Skåne
Inbjudan till höstmöte med Kost & Närings Lokalavdelning 601, Skåne!                                                                                       ...
2012-10-25 Rapport från höstmöte, lokalavdelning 617
Den 3 oktober höll Stockholms lokalavdelning, 617, höstmöte. För kvällens föreläsning svarade Livsmedelsverkets Eva Sundberg, projektledare för Nationellt kompetenscentrum.
2012-10-15 Geriatriska nätverksdagar
Här hittar du Prel pogram Nätverk nutrition 2012
2012-10-09 SLV-seminarier: hur klara kvalitetskraven?
Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för offentliga måltider bjuder tillsammans med bland andra SKL, Skolverket och MSR in till seminarier på temat "Så klarar din verksamhet nytt lagkrav på skolmaten". Intervju med SLV:s Eva Sundberg.
2012-10-03 Unilever Food Solutions bjuder in till spännande inspirationsträffar!
Under hösten 2012 och våren 2013 kommer vi att erbjuda träffar i Oskarshamn, Ludvika, Haparanda och Trollhättan. Vi vänder oss till skolkökskockar i de närliggande kommunerna till dessa orter.
2012-10-01 Medlemskväll Stockholms lokalavdelning
”Vill du veta det senaste inom måltidsområdet för vård, skola och omsorg?” Välkommen till höstens medlemskväll onsdag 3 oktober, 2012
2012-09-23 Rapport från höstmöte i lokalavdelning 604
Lokalavdelning 604, Västergötland & Dalsland, rapporterar från sitt innehållsrika höstmöte, som i år hölls på Grovare Café i närheten av Hökerum.
2012-09-20 Associerade medlemmar: lösenordsförändring
UPPDATERAD. Associerade medlemmar i Kost & Näring kan nu åter logga in på medlemssidorna, men med en förändring angående lösenorden.
2012-09-19 Inloggningsinformation nu utskickad
Under eftermiddagen den 19 september har användaruppgifter skickats ut till Kost & Närings medlemmar via mail, för åtkomst till del av hemsidan som är låst för externa besökare.
2012-09-17 Varmt välkommen – nu kastar vi loss!
Välkommen helt nya kostochnaring.se – en uppdaterad, omstrukturerad och inte minst utbyggd hemsida. Målsättningen: att förbättra nytta, användbarhet och upplevelse, både för föreningens medlemmar och för våra externa besökare.
2012-08-29 Kostvetarstipendium till Lotta Karlsson
Grattis Lotta Karlsson, kostvetare från Umeå universitet, både till Kost & Närings kostvetarstipendium och – inte minst – till ditt nya jobb som livsmedelsinspektör på miljökontoret i Örebro kommun!
2012-07-13 Almedalssatsning ger eko i upphandlingsbranschen
Kost & Närings seminarier om livsmedelsupphandlingen och möjligheterna kring Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger eko också i bredare upphandlingskretsar. Upphandling24.se toppar idag med en artikel om seminarierna.
2012-07-08 Artiklar, foton, material: allt om Almedalen 2012!
Under årets Almedalsvecka bidrog Kost & Näring till att sätta frågorna om den offentliga måltiden och maten på agendan. Här ett nyhetssammandrag från den intensiva veckan.
2012-07-04 Almedalen onsdag: sol, vind och flaskvatten
Törstiga estradörer på sin väg till, från eller mellan några av de många seminarierna och evenemangen i Visby fick på onsdagen Kost & Näring-flaskor fyllda med friskt, gotlänskt kranvatten.
2012-07-04 Almedalen onsdag: alla älskar LOU – eller?
Lagen om offentlig upphandling, LOU, engagerar runt om i Livsmedelssverige. Det bekräftades inte minst vid de två Almedalsseminarier som Kost & Näring höll under tisdagen och onsdagen. I kontrast till de gångna årens tidvis skarpa konflikter aktörerna emellan märktes tecken på ett förändrat, mer pragmatiskt tonläge.
2012-07-03 Almedalen tisdag: 3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg ...
... styrelseledamot, som under tisdagen representerade Kost & Näring i en paneldiskussion inom ramen för Sodexos Almedalsseminarium "Hur får vi världens bästa patientmåltider?".
2012-07-03 Almedalen tisdag: sjukhus- och äldrematen på agendan
När Kost & Näring på tisdagen genomförde de två första av sammanlagt fyra seminarier vid årets Almedalsvecka stod nutrition inom vården och äldreomsorgen på agendan, tillsammans med LOU, Lagen om offentlig upphandling. Ett femtiotal...
2012-07-03 Almedalen tisdag: tid för kvalitetsfokus?
När Svenskt Kött på tisdagen höll seminarium på temat ”Skolmat – till vilket (lågt) pris som helst?”, fanns Kost & Näring, företrätt av ordförande Karin Lidén, med på podiet.
2012-06-29 Kost & Näring i Almedalen 2012
PRESSINBJUDAN. Vid årets Almedalsvecka genomför Kost & Näring, organisationen för Sveriges kostchefer, seminarier kring den offentliga måltiden på två högaktuella teman – måltider för sjuka och äldre samt livsmedelsupphandling inom ramen för LOU.
2012-06-25 Nedräkningen har börjat – Kost & Näring i Almedalen 2012
När Kost & Näring för första gången deltar i Almedalsveckan på Gotland, den 1-8 juli, står måltiderna inom vård och omsorg, Lagen om offentlig upphandling (LOU) samt matsvinnet i fokus.
2012-06-21 Kostvetarstipendium till Katarina Fasth
Ett ögonblick, Katarina Fasth ... nybliven kostvetare från Uppsala universitet och den andra i raden av avgångsstudenter som tilldelats Kost & Närings kostvetarstipendium 2012. Det nyinrättade stipendiet om 2 000 kronor delas ut till tre ...
2012-06-11 Rapport från vårmöte – lokalavdelning 604
Under blommande äppelträd har lokalavdelning 604 hållit vårmöte. Bland annat besöktes Sivans ost och Adelsåsens kalkon. Här hittar du text och bild från mötet!
2012-06-06 Kostvetarstipendium till Anna Karlsen
Foto: Maria Thorson I samband med examen tilldelades Anna Karlsen, nybliven kostekonom vid Göteborgs universitet, på tisdagen under högtidliga former Kost & Närings kostvetarstipendium, "för sitt engagemang och driv rörande utbildning...
2012-06-04 Lokalavdelning Skåne har haft vårträff
Lokalavdelning Skåne har haft vårmöte i Paradiset.
2012-05-14 Protokollet från årsmötet 2012
Nu finns protokollet från årsmötet 2012 på medlemssidorna.
2012-04-23 Vårmöte avd 601
Inbjudan till vårmöte och årsmötesprotokoll och verksamhetsberättelse för 2011.
2012-04-23 Skolmatsdagen 2012
Välkommen till SKOLMATSDAGEN 2012, en dag för dig som brinner för skolmaten och som bryr dig om Sveriges viktigaste matgäster: våra barn!
2012-04-21 Skolmaten är en het fråga - kommunerna måste ta sitt ansvar
Regeringen har lagstiftat om rätten till näringsriktig skolmat. Nu är det upp till kommunerna att göra sin del och anstränga sig mer för att alla skolbarn ska få bra kost. Det skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.
2012-04-11 Stipendium till framtidens kostvetare
I samband med vårens terminsavslut uppmärksammar Kost & Näring särskilt goda studentinsatser i form av ett stipendium. Stipendiet om 2 000 kronor delas ut till tre av avgångsstudenterna, en per ort, vid kostvetarutbildningarna vid universitete...
2012-04-05 Två doktorandtjänster lediga vid Uppsala Unviersitet
Forskningsämnet kostvetenskap klargör den komplexitet som mat och måltider utgör hos enskilda individer, olika grupper och i olika kontexter utifrån naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv. Vid institutionen för kostvetenskap, ...
2012-03-21 Bästa sjukhusmaten! – så höjs måltidskvalitén vid svenska sjukhus
Kost & Närings studie av måltidskvalitén vid svenska sjukhus, Bästa sjukhusmaten!, presenterades den 21 mars 2012 för Socialdepartementet och socialminister Göran Hägglund. Projektledare för studien är Christina Mörtl. Under hösten 2011 har måltidskvaliteten kartlagts vid nio svenska sjukhus, dels för att identifiera förbättringsområden och flaskhalsar, dels för att lyfta fram och sprida goda exempel.
2012-03-19 Kostdagarna 2012 - Helheten i fokus
Måltidsupplevelsen som helhet – och de olika aspekterna av den – står också i fokus när Kost & Näring bjuder in till årets upplaga av Kostdagarna, den 22-23 mars i Stockholm. Under evenemanget delas även Årets Granatäpple och Årets Äppelskrutt ut till den aktör som under det gångna året gjort mest respektive minst för den offentliga maten i Sverige.
2012-03-19 Bättre sjukhusmat till oförändrad kostnad
Bättre sjukhusmat till oförändrad kostnad Tvärtemot vad som ofta tas för givet i debatten är det stora problemet för sjukhusmatenvarken råvaror, tillagning – eller ens pengar. Flaskhalsen för högre måltidskvalitet utgörs istället av...
2012-03-19 Bättre sjukhusmat till oförändrad kostnad
PRESSMEDDELANDE. Tvärtemot vad som ofta tas för givet i debatten är det stora problemet för sjukhusmaten varken råvaror, tillagning – eller ens pengar. Flaskhalsen för högre måltidskvalitet utgörs istället av bristfällig utbildning och kommunikation.
2012-03-12 Vikariat som enhetschef på kostenheten Sundsvalls sjukhus
Är du en målmedveten och företagsam person som har ett ledarskap som präglas av förmågan att kunna engagera och entusiasmera dina medarbetare på ett förtroendefullt sätt och vill arbeta som enhetschef på Sundsvalls sjukhus i 15 månader ko...
2012-03-06 Doktorand inom området genus och måltider inom vård, skola och omsorg
Instituitionen för Kostvetenskap i Umeå söker doktroand inom området genus och måltider inom vård, skola och omsorg Läs mer på http://www.kost.umu.se/doktorandtjanst
2012-02-26 Vill du veta mer om årsmötet
Vill du veta var och när årsmötet 2012 kommer att hållas och vad som kommer att tas upp gå in under årsmöte och kolla
2012-02-21 Skulle du vilja arbeta utomlands?
Kings Collage söker en Professor of Dietetics Gå in på lediga jobb och klicka på länken för att få veta mer
2012-02-20 Möte med våra samarbetspartners 14-15 februari
Vi var denna gång 13 personer från Fokusgrupperna och styrelsen som samlades i Stockholm för att träffa våra samarbetspartners. Denna gång hade vi även bjudit in de stora grossisterna. Vårt fokus för denna träff var bl a frågor kring DA...
2012-02-19 Uppdaterat program för Kostdagarna 2012
Uppdaterat program med ändrade tider på torsdagens Kostdagar 2012 Kolla in det nya programmet här
2012-02-07 Vad händer 2012?
Kalendariet för året är uppdaterat där hittar du viktiga datum som vi vet om idag Kolla in kalendariet
2012-02-07 Registera din e-post adress hos EFAD
Vill du veta mer om vad som händer inom EFAD, få ett veckobrev om vad som händer på deras hemsida och ibland få e-post angående speciella intresseområden som du har. Gå in på http://www.efad.org/register och registrera din adress för att...
2012-01-27 Upphandlingsdagen en succé!
Upphandlingsdagen som arrangerades på Stockholms universitet den 26 januari blev en succé. Ett hundratal kostchefer/kostekonomer,  inköpare och politiker (två st.) lyssnade med spänning på Sara CW Johanssons och Pater Schlyters beskrivning av...
2011-04-26 Fritt fram för rätt formulerade djurskyddskrav
Miljöstyrningsrådet ser inga hinder för att ställa krav på djurskydd vid offentliga livsmedelsupphandlingar. Fast Monica Sihlén poängterar vikten av att omsorgsfullt formulera kraven.   Läs mer här
2011-04-13 Succé för årets Kostdag 2011
Läs mer
2011-04-04 Äntligen en lyckad upphandling!
Hädanefter kommer endast svenskproducerad mat att serveras i skolor och äldreboenden i Säffle och Dalslands kommuner. Det står klart efter en uppmärksammad upphandling. Läs mer här
2011-02-21 Valberedningens förslag
Valberedningens förslag till styrelse samt revisorer år 2011-2013/2015. Valberedningen presenterar förslag till styrelseledamöter inkl ersättare samt revisorer inkl ersättare. Det här förslaget är inte slutgiltigt utan kan ändras fram tills...
2011-01-28 EU öppnar för enklare upphandlingar
Att köpa närproducerat är inte det lättaste för landets kommuner. Nu öppnar EU-kommissionen för en översyn av EU:s regler för offentlig upphandling. Kost & Närings  styrelse välkomnar en översyn. "Vi är många som av många anle...
2010-12-29 Centrum för offentliga måltider till Livsmedelsverket
Livsmedelsverket har fått uppdraget att skapa ett nationellt kunskapscentrum för den offentliga måltiden. Centrets huvudsakliga uppgift blir att bygga upp kunskap om måltider i offentlig sektor och att sprida den vidare till viktiga målgrupper. ...
2010-12-27 Otillåten GMO i fyra av åtta prover på ris
Fyra av åtta prov på ris från Kina innehöll spår av otillåtet genmodifierat ris. Produkterna har återkallats av importören. Analyserna gjordes inom ramen för Livsmedelsverkets kontroll av genmodifierat ris och linfrön som inte är godkända...
2010-12-27 Lyssna Livsmedelsverket får fem miljoner för att utveckla livsmedelskontrollen
Regeringen har idag beslutat om att ge Livsmedelsverket fem miljoner under 2011 för att utveckla livsmedelskontrollen. Pengarna kommer bland annat att gå till att utveckla utbildning och fortbildning av livsmedelsinspektörer, ta fram kontrollhand...
2010-12-02 Motioner författas av lobbygrupper
”Intresseorganisationerna gör saker de är bra på och intresserade av” "Intressant", säger Karin Lidén ordförande i Kost och Näring. " Det här är något vi borde använda oss av mera!" läs mer på dn.se
2010-12-01 Pågen utökar återkallelse av bröd med spår av jordnötter
Uppdaterat 1 dec Pågen utökar sin återkallelse av bröden Pågen God Form och Pågen Lantgoda. Tidigare återkallades bröden med bakdag från 101027 till 101123. Nu återkallas även bröd bakade senare, 101024 till 101123. De har sålts i Sveri...
2010-11-30 Allergibroschyrerna uppdaterade om märkning
Livsmedelsverkets broschyrer med allergiinformation har nu kommit ut i reviderad version. Det är särskilt avsnitten om märkning som har anpassats efter nya regler klicka här
2010-11-29 ”Patientmaten på sjukhusen måste bli en del av vården”
Ilija Batljan (S): Alliansen måste rätta till misstagen och se till att patienterna på Stockholms sjukhus får god och nyttig mat. Läs mer på DNdebatt
2010-11-23 Hälften av svenskarna gör matlåda
Hälften av alla svenskar gör matlådor. Det visar en undersökning Lantmännen låtit göra. Dock finns regionala skillnader. Storstadsbor och skåningar är sämst på att ta reda på sina matrester. Just i dagarna har EU utlyst ”European...
2010-11-17 Info om föreningen
LOKALAVDELNING 608  - NÄRKE Välkommen till kost- och näring avdelning 608 Närke I dagsläget är vi ca 20 medlemmar. Målet med lokalavdelningen är att medlemmarna ska känna gemenskap med kollegor inom samma yrkesområde. Lokalavde...
2010-11-17 Höstträff
Välkommen till en höstträff 23 november 2010 klockan 18.00 Vi träffas på restaurang al Forno Italiano, Drottninggatan 41. Vi kommer att informera om föreningens arbete och visa hur Ledarna/kost- och närings hemsida fungerar. Vi ...
2010-11-17 Matrikel och styrelse
          Ulla Ahlin Kostekonom Örebro läns landsting, LOVS kostenheten Universitetssjukhuset kostenheten 701 85  Örebro Tel arbete: 019-6023123 E-post: ulla.ahlin@orebroll.se Carina Andersson Kos...
2010-10-14 Karin Lidén blev Årets Kostprofil
"Modig, yrkesstolt och driven - och alltid lika pigg på att ta en diskussion. Hon är kvinnan som gett hela den offentliga måltidsbranschen ett efterlängtat lyft genom att tydliggöra villkoren och synliggöra alla dem som jobbar med vardagsmat"...
2010-10-14 Storsatsning på Matlandet ska ge jobb på landsbygden
Budget 2011: Storsatsning på Matlandet ska ge jobb på landsbygden Målet med regeringens satsningar är att stärka de svenska landsbygderna genom att skapa tillväxt och fler jobb i alla delar av landet. I budgetproposition för 2011 för...
2010-10-11 Var femte svensk handlar ekologiskt
Ekomaten har haft en boom under de sista 20 åren, men den har på senare år också fått kritik för att vara en lyxvara som tär på jordens resurser och därför inte kan anses vara någon helhetslösning för jordens livsmedelsförsörjning. ...
2010-10-07 Debatt om livsmedelsinspektörernas arbete
Debattartiklar om livsmedelsinspektörernas yrkesroll finns att läsa på Dagens Samhälle (kommunernas och landstingens tidning) http://www.dagenssamhalle.se/debatt/livsmedelsinspektorer-maste-fa-baettre-stod-17618
2010-10-07 Ny tidplan för EU:s reglering av hälsopåståenden
EU-kommissionen kommer att godkänna hälsopåståenden i två stora steg. Först ut blir alla hälsopåståenden kring ämnen med icke-botaniskt ursprung. Det väntas ske efter halvårsskiftet 2011, när Efsa, Europeiska myndigheten för livsmed...
2010-09-27 Kompetensdagarna 2010 - Laga mat med förnuft och känsla
– Det behövs stor kunskap, förnuft och eftertanke när man ska laga mat i storkök. Vi ställer krav på att den mat som framställs ska hålla hög kvalitet och vara säker. Vi med fötterna på jorden har den kompetens, erfarenhet och det engag...
2010-09-02 Näringsminister – Karins nästa utmaning
Kost och Närings ordförande Karin Lidén, har blivit utsedd till näringsminister i en framtida Matregering.  Det är tidningen Restaurangvärlden som utsett Karin till ministerposten eftersom hon är så lik Maud Olofsson, talar samma breda norr...
2010-08-23 Han överklagade – och fick rätt!
Staffan Vikström med den rikskända Mojjen i Knivsta som inte fick laga eget potatismos är den förste livsmedelsföretagen i Sverige som överklagat sin årliga tillsynsavgift – och fått rätt av Länsstyrelsen! Läs nyheten här
2010-08-18 Kontakt
  Vi har ingen matrikel här eftersom det visat sig nästan omöjligt att hålla den uppdaterad med korrekta uppgifter. Men vi kan ändå hjälpa dig som är medlem att komma i kontakt med dina kolleger i Skåne. Sänd ett e-brev till <a h...
2010-08-16 Närproducerad mat allt populärare
Att handla i gårdsbutiker blir allt populärare. Antalet jordbrukare som satsar på egna butiker ökar kraftigt. År 2007 hade 666 av LRF:s medlemmar butiker på den egna gården där de sålde närproducerad mat. Två år senare var siff...
2010-08-14 Svårt att hitta rätt bland alla kräftsorter? här hittar du länkar till några av årets kräfttester
http://www.dn.se/mat-dryck/billiga-kraftor-bast-i-test-1.1149558 http://mat.msn.se/misc/krafttest/2010/krafttest-frysta.html http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/bong/article256248/Sydsvenskans-stora-krafttest.html
2010-08-14 Svårt att hitta rätt bland alla kräftsorter? här hittar du länkar till några av årets kräfttester
http://www.dn.se/mat-dryck/billiga-kraftor-bast-i-test-1.1149558 http://mat.msn.se/misc/krafttest/2010/krafttest-frysta.html http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/bong/article256248/Sydsvenskans-stora-krafttest.html
2010-06-15 Krögare rasar mot orättvisa inspektörer
Maktgalna inspektörer som brister i kunskap och som gör olika bedömningar beroende på vilken kommun de är verksamma i. Det visar Restaurangvärldens granskning av landets livsmedelskontroll. Det är ingen vacker bild som målas upp när Restau...
2010-06-07 Ny vägledning om reglerna för nyckelhålet
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning för hälsosammare alternativ inom olika livsmedelsgrupper. Livsmedelsföretag får märka sina produkter med nyckelhålet om produkterna uppfyller villkoren. I juni 2009 skärptes villkoren för nyckelh...
2010-05-05 Vårmöte i 614
STYRELSEN FÖR KOST & NÄRING AVD 614 INBJUDER TILL VÅRMÖTE  2010     VÄLKOMMEN PÅ EN KLIMATSMART RESA TILL BETLEHEM!   Avdelning 614:s VÅRMÖTE hålls torsdagen den 27 maj 2010 hemma hos vår medlem Elin Sols Sandin på gå...
2010-05-04 Efsa:s förslag till referensvärden för näringsintag
Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, publicerade i mars 2010 rapporter om referensvärden för intag av fett och fettsyror, kolhydrater och kostfibrer.  De svenska och nordiska näringsrekommendationerna ligger i linje med de f...
2010-04-28

2010-04-21 Inbjudningar
2009 Inbjudan till vårmöte 28 maj 2009 (PDF-fil) Inbjudan till årsmöte 23 februari 2009 (PDF-fil) 2008 Inbjudan till årsmöte 26 februari 2008 (PDF-fil) 2007 Inbjudan till höstmöte den 22-23 september 2007 (PDF-fil) Inbjudan till v...
2010-04-15 Näringsvärt 4 - 2010
Inger Andersson, generaldirektör Livsmedelsverket. Tema: Kompetens Ledare: Vi ställer krav Ur innehållet: Möt livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson Ny avhandling: Barn kan visst älska fisk Kloka idéer om mat och sjuk...
2010-03-22 Bristande kunskap om mat
Kunskapen om mat brister. Mer än hälften av svenskarna vet inte att falukorv är ett halvfabrikat. Svenskarna har stora kunskapsbrister om mat. Få vet att falukorv och pesto inte är råvaror. Det visar en undersökning gjord bland 1 000 personer....
2010-03-09 Kommunstyrelseförvaltningen i Bollnäs söker Kostekonom
Kostenheten i Bollnäs kommun hör till Kommunstyrelseförvaltningen. Vi lagar mat till förskolor, grundskolor, gymnasieskola samt äldreomsorgen. Totalt ingår 28 kök i kostenheten. Antalet anställda är 90 personer. Tjänsten är centralt placer...
2010-03-03 Tidig skolmat ger trötta barn
Varannan skola serverar lunchen före klockan elva. ”Vilken vuxen skulle ställa upp på det?” undrar Annika Unt Widell, projektledare på Skolmatens vänner. Livsmedelsverket rekommenderar att skolmaten serveras mellan klockan 11 och 13. Frä...
2010-02-17 Sveriges kostchefer kritiska mot SKL
I ett brev till styrelsen för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting riktar Sveriges kostchefer skarp kritik mot SKL för deras bristande engagemang och service till en yrkeskategori som årligen omsätter omkring 30 miljarder i offentlig kosthanter...
2010-01-05 Bättre mat i skolorna
Varje dag äts tre miljoner mål mat som tillagats i det offentliga köket. Många människor äter sitt huvudmål i skolan, inom äldreomsorgen eller på ett sjukhus. Därför är det viktigt att maten är av hög kvalitet, att den är god och att d...
2009-12-17 Råden om bra mat i skolan utvärderade
Kommunernas kostchefer känner väl till och uppskattar Livsmedelsverkets råd om god och näringsriktig mat i skolan. Råden har bidragit till bättre luncher, mellanmål och till och med frukostar. Ändå är det långt ifrån alla skolor som följ...
2009-12-10 Kommunerna ger Livsmedelsverket gott betyg
Kommunernas livsmedelsinspektörer tycker att Livsmedelsverket är mycket snabbt, korrekt och tillgängligt, men verket får nöja sig med godkänt för sin tydlighet. Det framgår av en omfattande undersökning av landets kommuners och länsstyrelse...
2009-12-01 Ny hemsida ska öka kunskapen om kost och näring
Pressmeddelande 2009-12-01 Kost och Närings nya uppfräschade hemsida lanseras idag. Den nya hemsidan www.kostochnaring.se, är modernare, tydligare och betydligt mer lättnavigerad än den tidigare. − Vår ambition är att bidra till att ö...
2009-10-25 Lokalavdelining 619
Agneta Elofsson Westerbergsgatan 20 302 26 Halmstad Tel, hem: 035-21 47 35 E-post: agneta.elofsson@halmstad.se Anette Isaksson Mantelvägen 2 302 59 Halmstad Tel, hem: 035-10 07 40 Tel, arb: 035-13 72 80 E-post: arne.annette.isaksson@...
2009-10-13 Stadgar faställda april 2007
Fastställda april 2007 De fastställda stadgarna finns att läsa som PDF-fil. Klicka här! Information om medlemskap och medlemsavgifter finns att läsa som PDF-fil. Klicka här! § 1 Ändamål Kost och Närings ändamål är att samla k...
2009-10-08 Näringsvärt 4 - 2009
Tema: Kompe...
2009-10-07 BLI MEDLEM
Du får tillgång till ett brett nätverk av kollegor, både nationellt och lokalt. Du får tidningen Magasin Måltid, med nyheter och fördjupning från branschen och föreningen. Sex nummer per år Klicka här för att läsa mer!
2009-10-01 Kost och Närings Fokusgrupper
För närvarande finns det fyra Fokusgrupper bestämda efter Helsingsforsresan 11-13 januari 2008. Dessa är: UPPHANDLING FÖRSKOLA, SKOLA VÅRD & OMSORG MEDLEM Syftet med fokusgrupperna är att få igång en aktivitet som berör ...
2009-05-15 Mat måste få kosta!
DEBATTARTIKEL Svenska Dagbladet Publicerad 2009-05-15 Vi som är friska har ett val. Vi kan köpa den mat vi vill äta och välja hur mycket vi vill betala för den. Vårdtagare däremot, både på sjukhus och inom äldrevården, har inte den m...

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/aktuellt/nyhetsarkiv