En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
Kostdagarna_2021_bakgrund
Hem > Kostdagarna 2022

Centrala utmaningar i
en föränderlig tid

Under närmare två års tid har chefer och medarbetare inom Sveriges offentliga måltider stått starka i krisen. Med envishet, vilja och en stor portion kreativitet har verksamheterna steg för steg anpassats till ett ny, mer föränderlig, omvärld.

Medan kärnuppdraget förblivit detsamma – att bokstavligt talat ställa mat på bordet för miljontals dagliga gäster – har förutsättningarna varierat kraftigt. Såväl i det dagliga, lokala arbetet som i en bredare samhällskontext.

Vilka är framgångsrecepten i ”det nya normala”, där hanteringen av pandemins direkta konsekvenser är en del – men där behovet är stort av att bevara förmågan, drivet och inte minst glädjen i att utveckla framåt, vässa och tänka nytt?

Med avstamp i temat (Ny-)Lagat efter läge tar sig Kostdagarna 2022 an de centrala utmaningarna, de innovativa lösningarna och de nya perspektiv på måltider, ledarskap och ekonomi som under de närmaste åren väntas sätta prägel på det offentliga Måltidssverige.

Klara för Kostdagarna. Fr.v. Myrna Palmgren, doktor inom optimeringslära och expert på bemanningsplanering och schemaläggning; Tobias Jansson, omvärldsbevakare, författare och föreläsare med fokus på hållbarhetsbegreppet cirkulär ekonomi; Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR samt Karin Klingenstierna, artist, konferencier – och moderator på Kostdagarnas stora scen.
Myrna  Palmgren

Myrna Palmgren

Doktor inom optimeringslära och expert på bemanningsplanering och schemaläggning, som arbetat med bemanningsfrågor i en lång rad stora, komplexa verksamheter. I en tid då offentliga verksamheter brottas med både kockbrist och hög sjukfrånvaro – ligger lösningen verkligen i att alltid bara springa fortare eller går det att jobba bättre, på andra sätt?

Till Kostdagarna kommer Myrna för att fördjupa och inspirera kring nya ingångar på bemanningsutmaningen.

Tobias  Jansson

Tobias Jansson

Omvärldsbevakare, författare och föreläsare med fokus på det hållbarhetsbegrepp, cirkulär ekonomi, som regeringen antog som utgångspunkt i en handlingsplan för omställning av Sverige, sommaren 2020.

Till Kostdagarna kommer Tobias för att ge en lektion i vad cirkulär ekonomi är, vad som är nyttan och, inte minst, hur Sveriges offentliga måltidsverksamheter kan – och kommer behöva – bidra inom området framöver.

Annika  Wallenskog

Annika Wallenskog

Som chefsekonom vid SKR förfogar Annika Wallenskog över unika kunskaper om, och tidiga indikatorer på, den ekonomiska hälsan i landets kommuner och regioner. För de offentliga måltidsverksamheterna är snäva budgetramar knappast något nytt. Men hur ser framtiden ut post corona, när notan för pandemin ska betalas?

Till Kostdagarna kommer Annika för att begripliggöra nuläget – och blicka framåt mot tänkbara ekonomiska scenarier för de närmaste åren.

Karin  Klingenstierna

Karin Klingenstierna

Efter tusentals scentimmar under mer än 20 års tid har Kostdagarnas moderator Karin Klingenstierna utvecklat en osviklig förmåga att på åhörarnas uppdrag ringa in, och lyfta fram, det allra mest angelägna.

Till Kostdagarna kommer Karin för att – med en kombination av lyhördhet, kunskap och inte minst humor – leda programmet på Stora scenen.

Det här är Kostdagarna

Ända sedan starten 2012 vänder sig Kost & Närings ”lunch-till-lunch”-konferens Kostdagarna till kost- och måltidschefer, kostekonomer, livsmedelsupphandlare och andra ledare och medarbetare med anknytning till de offentligt finansierade måltiderna inom skola och förskola, vård och äldreomsorg. För studenter vid kostvetar-/kostekonomprogrammen i Umeå, Uppsala, Göteborg eller de gastronomiska programmen i Kristianstad är deltagandet kostnadsfritt.

Efter digitaliserade Kostdagar 2020 och en – ofrivillig – paus 2021, äger 2022 års upplaga av Kostdagarna av stapeln i Sydsveriges kanske mest generösa konferensutrymmen: på Malmömässan, någon minuts promenad från pendeltågsstationen Hyllie.

I ett fullspäckat konferensprogram – parallellt på Stora scenen och i de dubbla seminarielokalerna Kniven och Gaffeln – förenas vetenskap, inspiration och aktuell forskning med ingångar på ledarskapets utmaningar.

På plats under dagarna finns dessutom över 50 utställare från hela branschen, tillsammans med myndigheter, föreningar och organisationer på nysatsningen Dialogtorget. Premiär vid 2022 års dagar får också Kostdagarna Forum: en möjlighet till utbyte och diskussion direkt mellan deltagarna – kring just de frågor som engagerar allra mest.

På www.kostdagarna.se hittar du alltid den kompletta informationen om dagarna. Sidan fylls under de kommande veckorna och månaderna löpande på med alltifrån program och praktisk information, till presentationer av både medverkande- och utställare.

Praktisk information och anmälan

När: Torsdag-fredag den 31 mars – 1 april 2022 (Klicka för att lägga till i kalender). Registrering, kaffe och smörgås och utställning från kl. 10.00, programmet på Stora scenen inleds kl. 12.30. Avslutning med sittande lunch från och med kl. 13.00 på fredagen.

Var: Malmömässan (klicka för karta), nära stationen Hyllie.

Hur: Kostdagarnas konferensprogram sträcker sig från lunch-till-lunch, med trerättersmiddag och underhållning på kvällen den 31 mars.

Anmälan: Klicka här eller på anmälningsknappen i menyn högst upp på sidan. Via anmälningsformuläret har du möjlighet att utöver dig själv anmäla upp till 9 ytterligare kollegor/medarbetare.

Deltagaravgift: Medlemmar i Kost & Näring eller andra föreningar inom Ledarna: 5 000 kr, övriga 6 000 kr. Moms tillkommer. Samtliga måltider och middagen inklusive dryck ingår i deltagaravgiften.

Är du ännu inte medlem i föreningen men väljer att gå med i samband med anmälan till Kostdagarna, välj anmälningskategorin Ny medlem i Kost & Näring, så betalar du det reducerade medlemspriset. Klicka för information om de olika typerna av medlemskap.

Specialerbjudande: Vid anmälan till Kostdagarna före den 31/12 2021 tar du automatiskt del av vår speciella Early bird-rabatt: minus 1 000 kr exkl. moms på deltagaravgiften. Rabatten gäller oavsett om du är medlem eller icke medlem i Kost & Näring.

_
Boende: Bokas av varje deltagare på egen hand. I Malmömässans direkta närhet finns två hotell, Best Western Malmö Arena Hotel och Quality Hotel View. Ett stort utbud av andra hotell i olika prisklasser finns också i centrala Malmö, på bara två pendeltågsstationers avstånd.

Studenter som under vt -22 är inskrivna på Kostvetar-/Kostekonomprogrammet vid universiteten i Umeå, Uppsala eller Göteborg, alternativt vid de gastronomiska programmen vid Högskolan Kristianstad, erbjuds att delta kostnadsfritt i Kostdagarna. (Middagen på kvällen den 31 mars ingår dock inte.)

Corona och villkor för anmälan

Liksom samhället i övrigt påverkas planeringen av Kostdagarna 2022 av coronapandemin. För största möjliga trygghet och transparens har Kost & Näring därför ställt upp ett antal bokningsvillkor som gäller vid anmälan. Inom kort kommer du kunna ta del av villkoren i vår FAQ/fråga-svar-sammanställning här nedanför – men redan nu kan du läsa och ladda villkoren i sin helhet, i PDF-format.

Frågor?

Skriv till oss så hjälper vi gärna till: info@kostdagarna.se.