En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
kostdagarna-header

Menigo på Digitala Kostdagarna

Menigo Foodservice är helhetsleverantören inom mat, dryck och utrustning. Vårt mål är att vara den absolut bästa samarbetspartnern för dig som arbetar professionellt inom matupplevelsebranschen. På de digitala Kostdagarna vill vi berätta om hur vi arbetar och ge er tips och inspiration på hur vi kan utvecklas i branschen tillsammans.

När verksamheter i vår bransch tvingas till att ställa om och det i snabb takt är det inte alltid lätt vara kreativ. Därför är det alltid välkommet att ta hjälp av hur andra har gjort för att möta den rådande situationen för att hålla sin verksamhet flytande och samtidigt bidra till ett fungerande samhälle.

Målet är måltiden

På Munkedals skola, som på så många andra
platser har situationen krävt en stor
omställning med anledning av coronaviruset.

Personalbortfall – Omflyttning av personal,
tydlig information i köken för att snabbt
installera sig i den nya miljön.

Minskad efterfrågan – Kreativa lösningar på
maträtter, håll koll på datumen och minska
livsmedel i kylarna.

Vi lottar ut 5 exemplar av boken ”TÄNK OM”!

På instgram kan du tagga (#menigo) dina två bästa tips på vad du som kommun/verksamhet gör i dessa svåra stunder för dina matgäster. På fredag 27/4 väljer en jury ut vinnarna och kontaktar dessa. Vi vill även dela dessa på vårt konto @menigofoodservice för att hjälpa alla i branschen.

Skarpnäckskolan- snabba med att erbjuda upphämtning

Upplägg för skoldagen justerades snabbt till att Lunch och mellanmål hämtas i matsalen enligt separat schema. Förtäring sker i klassrum eller utomhus. De uppmanar alla elever att ta med sig egna matlådor.

Sörmlands gymnasieskolor hämtar lunchen i skolan

Alla gymnasier i Sörmland håller nu distansutbildning för sina elever, och därmed håller inte heller lunchmatsalarna öppet. Men hur ser skolorna till att eleverna får lunch? Lite olika, ska det visa sig.

50 gymnasieelever att hämtar sin skollunch på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Eleverna kommer från olika gymnasieskolor, och har anmält att det vill ha lunch – trots att undervisningen sker på distans, och att alla elever studerar i hemmet.

– De får visa leg när de kommer till skolan, och så kan de hämta varsin varm matlåda, säger Lina Sjöberg, som är kostchef för grund- och gymnasieskolan i Eskilstuna.

Alla gymnasieelever i Eskilstuna kommun har tillfrågats om de vill hämta en matlåda, och då får de alltså hämta den på S:t Eskils. Alla elever får samma maträtt, utom de med specialkost, vilka som vanligt kommer att få den mat de behöver.

Katrineholm – eleverna beställer via e-tjänst

I Katrineholm får alla gymnasieelever beställa sin matlåda via en e-tjänst. Lådan ska beställas före kl 9 på morgonen, och eleven får själv bestämma vid vilken av kommunens skolor hen vill hämta lådan.

Även Strängnäs två gymnasier anordnar distansundervisning, och på friskolan Europaskolan erbjuds eleverna att hämta lunchmatlåda.

– Bara en elev har efterfrågat det aktivt, men för att fånga upp behovet kommer vi nu att gå ut med en fråga, säger skolans rektor och vd Thomas Axelsson.

Corona-krisen har drabbat besöksnäringen otroligt hårt och inte minst besöknäringen. På Menigo arbetar vi för att i så stor utsträckning vi kan, assistera våra kunder och ge exempel på åtgärder för att säkerställa en säker miljö, ge besökare ytterligare möjligheter till att på olika sätt ändå stötta restaurangnäringen som t.ex. att hämta upp mat. På vår webb har vi samlat information, material, tjänster och sortiment för att hjälpa verksamheter i den rådande situationen. T.ex. produkter för Take Away, tjänst för hemleverans, hygienskyltsmallar eller information om Coronaviruset på flera språk. https://www.menigo.se/information/covid-19

Information om corona på fler språk.

  • معلومات
  • Tiedotus
  • Información Information

Så här får du gästerna att känna sig trygga.

Rena lokaler och god hygien är restaurang- & hotellbranschens signum. I rådande Corona-tider är det dock extra viktigt att se över sina städrutiner och sitt sortiment av sanitets- och hygienartiklar. Här listar vi tips på vad du kan göra för att minimera risken för spridning av Covid-19 och samtidigt göra gästerna trygga. 

Tips för din verksamhet.

Situationen är kritisk för många verksamheter just nu. För att hjälpa er på bästa sätt har vi samlat en del tips på åtgärder och dokument att ladda ned.

Att ta hand om det avfall vi skapar är en stor ansvarsfråga för Menigo. Vi arbetar över hela verksamheten för att vi men även branschen öka återvinningen och minska avfall och matsvinn. Vi har bl.a gått ihop med företag över en nationell överenskommelse mellan aktörer inom livsmedelsindustrin och berörda myndigheter som ska halvera matsvinnet genom hela kedjan till 2030. Därför tar vi även många initiativ till olika typer av samarbeten tex där maten används innan den skulle bli svinn. Här följer några av de insatser vi gör som skulle kunna inspirera om möjligheter till fler samarbeten eller sätt att arbeta i hela branschen.

Räddningsmissionen – Maträtt

Vi är stolta över att vara en del av vår samarbetspartner Räddningsmissionens initiativ att öppna en matbutik, en Social Supermarket, för människor som lever i utsatthet i Göteborg. Vi har donerat pengar, men inte nog med det – samarbetet ger oss en möjlighet att donera stora delar av våra produkter som annars skulle blivit svinn och avfall. I mars 2020 öppnade butiken maträtt.

Räddningsmissionen är en ideell förening som bedriver arbete för att hjälpa människor i social utsatthet. De arbetar med både akuta och förebyggande insatser och strävar efter att skapa långsiktig förändring för de människor som de möter. Deras arbete är helt beroende av frivillighet som volontärer och insamlade gåvor.

Menigo deltar och bidrar till initiativet som ett led i arbetet med att: 
  • Minska vårt matsvinn och se till att det matsvinn som uppstår får ett högre syfte genom att komma till användning och inte bara slängas.
  • Ta samhällsansvar som livsmedelsföretag i Sverige
  •  Bidra till mångfald och inkludering i samhället samt bidra till att fler kommer in på arbetsmarknaden.

K-märk Restauranger

Personal och packare i Färskvaruhallen gör ett fantastiskt jobb med K-Märkt Restaurangerna som utan meny gör sina inköp nattetid. Från färskvaruhallen går burar med överblivna eller utgående varor som K-Märkt sedan ror ihop sina bufféer utav. Ett föredöme i vår bransch om kampen mot matsvinnet som vi är så glada över att samarbeta med.

Rescued

Vi och vårt systerbolag Fruktservice har bl.a. ett starkt samarbete med Rescued där vi tillsammans kan rädda frukter och grönsaker som riskeras att kastas i onödan. Rescued tar hand om frukter som är utgående eller av andra skäl riskaras att kastas. Idag arbetar 15 personer med något som tidigare brukade slängas. Det handlar inte bara om att rädda frukt, även tiden, energin, pengarna och alla resurser som krävts för att producera frukten räddas. Med en stark dialog och god framförhållning kan vi se till att hålla svinnet till ett minimum inte bara i egna led utan även hos våra kunder.

Sara Ask är legitimerad dietist, med gedigen klinisk erfarenhet från Karolinska universitetssjukhuset. Sedan några år tillbaka ägnar jag mig helt åt min egen verksamhet, där jag framförallt skriver artiklar, webbtexter och kokböcker, samt föreläser på temat mat. Jag har ett extra stort intresse för vegetarisk mat och mat för barn, men jag skriver och föreläser om det mesta som har med mat att göra och för alla åldrar.

Smak och näringstips – Saras tre favoriter!

Favoritråvara? Baljväxter. Mättande och näringsrik mat som kan tillagas och smaksättas på oändligt många sätt.

Favoritvardagsrätt? Krämig grönsakssoppa. Ta de grönsaker som finns hemma och koka ihop med en skvätt grädde. Toppa med tillbehör som majs, rostade kikärter eller äggbåtar och servera med ett gott bröd eller havrepannkakor.

Favoritmellis? Bra bröd eller matiga muffins som exempelvis innehåller röda linser, morot eller havre.  Servera med frukt och grönsaker i bitar och mjölk, berikad vegetabilisk dryck eller vatten att dricka.