«

»

jun 22 2015

Skriv ut detta Inlägg

Vårmöte Avd 601 Skåne

Vårmöte 6 maj 2015

Årets vårmöte ägde rum i Malmö. Vi var ungefär 30 personer som deltog.
Först gjorde vi ett studiebesök på Nya Latinskolan som har en ny och fräsch skolrestaurang för gymnasieeleverna.
Restaurangchef Enrique Urra berättade om Restaurang Choice, som den kallas för att den ger eleverna valmöjlighet mellan 3-5 olika maträtter varje lunch. Maten färdigställs ute i ett litet ”minikök” i en serveringsstation mitt i den stora matsalen där man kan välja mellan Traditionell, Pasta, Asiatisk, Soppa eller Fresh. Matsalen är ljust och modernt inredd med mycket fönster. Det finns även en cafédel i matsalen. Mer information om Restaurang Choice här. http://pedagog.malmo.se/artiklar/malmo-latinskolas-restaurang-choice-vill-fa-eleverna-att-tanka-pa-sina-matval/

Bild 1 Traditionell

 

Efter det intressanta studiebesöket begav vi oss till Malmö skolrestaurangers kansli och samlingslokal där vi fick lyssna till Ulrika Arnell, som har gjort en annorlunda karriär från kostekonom och kostchef till sitt nuvarande uppdrag som redaktionschef på Magasin Måltid. Ulrikas främsta budskap till oss var att man inte ska vara rädd för att kliva över gränserna och att våga anta de utmaningar som ges. Man får dra nytta av andras kunskaper och våga lära av sina misstag, mycket nyttiga erfarenheter. Uppdraget som redaktionschef på en tidning tror Ulrika kommer att bli en mycket bra erfarenhet.

 

Tordis Poulsen från Unilever Food Solutions höll därefter ett intressant föredrag kring hållbar palmolja. Hon menar att om man slutar använda produkter innehållande palmolja så kommer man att försämra levnadsvillkoren för många människor i de länder som producerar palmoljan. För att skydda klimatet ska man istället leta efter produkter som innehåller certifierad palmolja. Detta finns i fyra olika nivåer. Unilever använder enbart certifierad palmolja i sina produkter. Det är viktigt att tänka på att hållbarhet handlar om mer än miljö – det är även social och ekonomisk hållbarhet. Palmoljenäringen sysselsätter många arbetare i fattiga länder och skulle man sluta producera palmolja så skulle dessa bli utan arbete och försörjning. Många glömmer det och ser enbart till den miljömässiga hållbarheten.

 

Bild 2 Tordis

 

Under tiden Tordis berättade åt vi en lätt måltid som Malmö Skolrestauranger hade levererat.

Birgit Josefson informerade lite från föreningen och delade sedan ut blommor till våra föreläsare och tackade för visat intresse.”

 

Bild 3 Gruppbild

 

 

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/601/varmote-avd-601-skane