↑ Tillbaka till Om

Skriv ut detta Sida

Etiska riktlinjer

Etiska riktlinjer

Nedan redovisas de etiska riktlinjer som ligger till grund för det arbete som Kost & Näring bedriver, fördelade på riktlinjer för medlemmar och styrelse respektive på professionella riktlinjer.

Etiska riktlinjer för medlemmar i Kost & Näring

  • Vi uppträder alltid så att yrkeskåren respekteras
  • Vi värnar vår integritet – behåller gäst/kund/patientperspektivet och låter oss inte påverkas av ovidkommande faktorer
  • Vi agerar objektivt och baserar yrkesutövningen på kunskap och erkända forskningsresultat
  • Vi är med utgångspunkt från vår professionella kompetens lojala mot uppdragsgivaren och med varandra
  • Vi behandlar alla lika oavsett kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet, religion, etc.
  • Vi har ett öppet och ärligt förhållningssätt och delar med oss av kunskap och erfarenheter
  • Vi visar respekt för såväl medarbetare som gäster/kunder/patienter
  • Vi håller isär yrkesutövning och privatliv
  • Vi följer de gränser för uppdraget som är fastställt och tillämpar Kost & Närings professionella riktlinjer

Etiska riktlinjer för styrelsens arbete i Kost & Näring

  • Styrelseledamot ska i sitt arbete för Kost & Näring i alla avseende tillgodose medlemmarnas intressen och följa Kost & Närings stadgar
  • Styrelseledamot har en förtroendeställning och ska vara noggrann med att följa Kost & Närings professionella och etiska riktlinjer
  • Styrelseledamot ska arbeta med de uppdrag som medlemmarna ger vid årsmötet
  • Styrelseledamot ska inte avsiktligen dra ekonomisk fördel utöver det på årsmötet beslutade arvodet
  • När styrelseledamot arbetar för Kost & Närings räkning i frågor av ekonomisk karaktär som överstiger beslutat arvode ska medlemmar tillfrågas* Styrelseledamot ska följa lagen om mutor och bestickning

* se ”Riktlinjer för Kost &Närings styrelsearbete och styrelsens information till medlemmar”

Professionella riktlinjer för medlemmar i Kost & Näring

1. Kunskap

  • Vi är specialister inom kost och nutrition
  • Vi tillämpar vår kunskap utifrån ett vetenskapligt synsätt
  • Vi omsätter teori i praktik med omdöme och yrkesskicklighet
  • Vi utvecklar och uppdaterar ständigt vår kompetens och kunskap
  • Vi utvärderar systematiskt kvaliteten på vårt arbete

2. Kund/gäst/patient

  • Vi arbetar för att främja hälsa och välbefinnande hos våra kunder/gäster/patienter
  • Vi arbetar med människan i centrum
  • Vi utgår från kunden/gästen/patientens individuella behov och önskemål

3. Samhället

  • Vi arbetar för att främja folkhälsan
  • Vi tillämpar i vår yrkesutövning nationella riktlinjer och rekommendationer för kost och nutrition
  • Vi har kunskap om och följer lagstiftning som berör yrkesområdet
  • Vi arbetar för att sprida kunskap om kost och nutrition

4. Samarbete

  • Vi främjar med vår yrkesutövning vår uppdragsgivares intressen utan att ge avkall på vår professionella kompetens
  • Vi förvaltar på ett ansvarsfullt sätt de resurser som uppdragsgivaren ställer till förfogande
  • Vi arbetar för att alla medarbetares kunskaper och färdigheter utvecklas och används på bästa sätt
  • Vi stärker yrkesområdets utveckling genom samverkan med kollegor
  • Vi samverkar med andra yrkesgrupper för att integrera kost och nutrition i ett helhetsperspektiv för kundens/gästens/patientens bästa
  • Vi stödjer studenter inom kost och nutrition genom att dela med oss av kunskap och erfarenhet
  • Vi samarbetar med utbildningar inom yrkesområdet

Permalänk till denna artikel: http://www.kostochnaring.se/om-kost-naring/etiska-riktlinjer