Under juli och augusti bjuder Kost & Näring tillsammans med Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet på sommarläsning i form av populärvetenskapliga artiklar om aktuell forskning inom offentliga måltider. De sammanlagt 16 artiklarna – två per vecka – är skrivna av studenter på kursen ”Måltidsservice”, och publiceras oredigerade.
Sommarläsning 16/16: Teréz Wejdemar
Vilken grönsak ger mest näring för minst pengar?
”Jag valde denna artikel eftersom jag tyckte det var ett intressant perspektiv på livsmedelskostnader. Grönsaker anses av många vara dyra men utifrån hur mycket näring grönsaker och andra vegetabilier innehåller jämfört men andra livsmedel får man mer för pengarna. Att definiera kostnader utifrån vikten blir mycket missvisande när det gäller grönsaker och det krävs därför en djupare förståelse för att kunna avgöra vad som är bäst för en själv. Därför tycker jag detta sätt att se pris kan hjälpa en stor del av befolkningen att inse värdet utav grönsaker och att de inte är så dyra som de kan se ut. Jag tänker att det här sättet att se på kostnader även kan användas vid matsedelsplanering då en kan utgå ifrån vad som ger mest näring per krona just nu. Det kan bli lättare att säsongsanpassa menyn.”
Klicka här för att komma till artikeln!
Kontakt: terez.wejdemar@gmail.com