Skriv ut detta Sida

Kostdagarna 2015

.

Skärmklipp 2015-03-20 13.56.14

Tack!

Kostdagarna 2015 är över. Med utgångspunkt i temat Försmak av framtiden – och med 300 deltagare och en mängd utställare – tog sig dagarna an utmaningar som de offentliga måltidsverksamheterna står inför. På återseende igen 2016! 

Vad utmärker de gäster – unga och gamla, friska och sjuka – som under de kommande åren tar plats runt borden i de offentliga måltidsverksamheterna? Vilka livsmedel vinner, och vilka försvinner, i kampen om allt mer begränsade resurser? Och vad krävs för att ligga steget före i den utveckling som pågår?

Från de stora ödesfrågorna kring klimat och hållbarhet, hela vägen till verksamheterna, individerna – och råvarorna. Med avstamp i temat Försmak av framtiden viks 2015 års Kostdagar åt morgondagens utmaningar.

Under två dagar, ”lunch-till-lunch”, förenas vetenskap och aktuell forskning med engagerande och tankeväckande perspektiv på ledarskapsrollen. Dessutom tillkännager Kost & Näring vinnarna av branschutmärkelsen Årets Granatäpple, tillsammans med det betydligt mindre smickrande Årets Äppelskrutt.

Power Point-presentationer för nedladdning

Här nedanför hittar du Power Point-presentationerna i PDF-format från de flesta av de föreläsare som medverkade under Kostdagarna 2015. Upphovsrättsinnehavare är respektive föreläsare!

Fredrik Hedenus, Karin Hjerpe: Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan – år 2050

Olof Olsson: Genmodifiering, förädling, GMO – många benämningar på samma sak?

Maria Wivstad: Ekologiskt, konventionellt – eller mittemellan?

Lena Huldén: Råvara på sex ben?! Om insekter som livsmedel

Mirja Vetander: Fri från allergi? Om forskning och framsteg inom matallergier

Annika R Malmberg: Goda relationer i alla lägen! – Att leda genom förändring

• Klicka här för presentationerna av Kostdagarnas medverkande. 

• Klicka här för att ta Kostdagarnas drygt 30 utställare på pulsen! 

• Bli först att veta! Klicka här för att anmäla dig till Kostdagarnas nyhetsbrev. 

PROGRAM

Dag 1 – torsdag den 19 mars

10.00 – 11.30 Ankomst, registrering, utställartid, kaffe och smörgås
11.30 – 12.30

Lunch

12.30 – 12.45

Inledning av Kostdagarna

Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring, och Erik Blix, moderator

12.45 – 13.30

Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan – år 2050

Karin Hjerpe, utredare vid Jordbruksverkets klimatenhet, tillsammans med Fredrik Hedenus, klimatforskare, Chalmers tekniska högskola

13.30 – 14.00

Sanningar och myter:
Genmodifiering, förädling, GMO – många benämningar på samma sak?

Olof Olsson, professor i molekylärbiologi vid Lunds universitet

14.00 – 14.30

Sanningar och myter:
Ekologiskt, konventionellt – eller mittemellan?

Maria Wivstad, föreståndare Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK, vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

14.30 – 15.15 Kaffe, mingel, utställartid
15.15 – 16.30

Kostdagarna satellitseminarier, 2 x 30 min
– välj 2 av 3 favoriter!

A) Råvara på sex ben?! Om insekter som livsmedel
Lena Huldén, entomolog och docent, Helsingfors universitet

B) Saken är biff! Eller? Om odlat kött
Julie Gold, universitetslektor, Chalmers tekniska högskola

C) Fri från allergi? Om forskning och framsteg inom matallergier
Mirja Vetander, medicine doktor och forskare inom matallergier, Södersjukhuset

16.30 – 16.45 Paus, utställartid
16.45 – 17.30

Framtidens måltider – genom historien

Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker

17.30 – 17.35 Presentation av kvällens middag
19.00 – 19.30 Fördrink
19.30 – ?

Middag med underhållning

… och efterföljande barmingel i Kostdagarnas lounge.

PROGRAM

Dag 2 – fredag den 20 mars

8.15 – 8.30

Upptakt och morgonpass

Erik Blix, moderator

8.30 – 9.15

Goda relationer i alla lägen! – Att leda genom förändring

Annika R Malmberg, framgångsexpert och författare

9.15 – 10.00

Kaffe, mingel, utställartid

10.00 – 10.45

Fortsättningskurs i förändringsspråket

Annika R Malmberg

10.45 – 11.30

Paneldiskussion:
De offentliga måltidsverksamheterna – morgondagens drömarbetsplats?

Annika Unt Widell, leg. dietist och kommunikatör (diskussionsledare), Johan Andersson, kock, tidigare kostchef och måltidsentreprenör, Annika Elias, ordförande i Ledarna och tidigare ordförande i Kost & Näring, Paul Svensson, kock och kokboksförfattare, Elise Säkkinen, sistaårsstudent vid Kostekonomprogrammet, Göteborgs universitet och studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse samt Elin Waltersson, resultatenhetschef i Södertälje kommun – Årets skolmatskommun 2014.

11.30 – 11.45

Paus, utställartid

11.45 – 12.30

Våga! Älska! Spring!
– Hur vi lyckas i framtiden

Göran Adlén, trendanalytiker, författare och framtidsstrateg

12.30 – 12.45

Utdelning av Årets Granatäpple och Årets Äppelskrutt

12.45 – 13.00

Avslutning av Kostdagarna följt av sittande lunch

Medverkande Kostdagarna 2015

Edward

Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker

Edward Blom genom TV, radio och andra mediekanaler samt genom sin kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” gjort sig känd för sina initierade, kunskapsrika och roliga berättelser om vad vi ätit och druckit genom tiderna. Klicka här för en längre intervju med Edward!
Foto: Gunilla Kinn Blom

Lena Huldén, entomolog (insektsforskare) och docent, Helsingfors universitet

Docent vid agro-forstvetenskapliga fakulteten med inriktning mot forskning kring vektorbiologi och blodsugande insekter. Sedan tio år tillbaka specialinriktad mot användning av insekter som föda.

Lena
 Annika

Annika Unt Widell, leg. dietist och kommunikatör

Fram till och med 2014 projektledare för Skolmatens Vänner. Driver kommunikationsbyrån Mat & Media, som fokuserar på kunder och uppdrag med koppling till mat och hälsa.

Göran Adlén, trendanalytiker, författare och framtidsstrateg

En av Sveriges mest eftertraktade föreläsare, med inriktning mot trender, kommunikation och ledarskap. Arbetar dessutom som konsult med strategiska framtidsfrågor på uppdrag av både stora och små företag.
Foto: Janne Dahlqvist

Goran
 Mirja

Mirja Vetander, medicine doktor och forskare inom matallergier, Södersjukhuset

Mirja Vetander är medicine doktor och blivande  specialistläkare inom barnmedicin på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset. I våras presenterade hon sin avhandling om matallergi hos barn och ungdomar, ”Severe reactions to foods in childhood – clinical perspectives, epidemiology and risk-management”.

Julie Gold, universitetslektor, Chalmers tekniska högskola

Utbildar studenter i ”Biomaterials and Tissue engineering” och har skrivit ett antal artiklar och bok-kapitel på temat odlat kött. Organiserade 2011 workshopen ”Invitro Meat: Possibilities And Realities For An Alternative Future Meat Source”.
Foto: Jan-Olof Yxell

Julie
 Karin

Karin Hjerpe, utredare vid Jordbruksverkets klimatenhet

Karin Hjerpe har bland annat lett Jordbruksverket arbete med att ta fram ett underlag till färdplanen for ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 samt varit huvudansvarig för framtagandet av ett diskussionsunderlag riktat till konsumenter om hur liten livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan kan vara år 2050.
Foto: Jan-Olof Yxell

Fredrik Hedenus, klimatforskare vid Chalmers tekniska högskola

Fredrik Hedenus är forskare på Fysisk resursteori, Chalmers och forskar om strategier för att minska människans påverkan på klimatet. Forskningen fokuserar på såväl matproduktion och konsumtion, som hur energisystemet kan ställas om.
Foto: Jan-Olof Yxell

 Fredrik
 Maria

Maria Wivstad, föreståndare EPOK vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Kunskapscentret EPOK står får Centrum för ekologisk produktion och konsumtion. Centrets huvuduppgifter är att kommunicera forskningsresultat till livsmedelsbransch och samhälle och att koordinera den svenska forskningen om ekologiskt lantbruk. Utöver sin roll som föreståndare är Maria Wivstad också forskare med inriktninmot odlingssystem och miljö.

Olof Olsson, professor i molekylärbiologi vid Lunds universitet

Professor i molekylärbiologi (sedan 1999). Specialist i molekylärbiologi, molekylär växtförädling (prebreeding) och markörutveckling. Har arbetat med transgena växter sedan 1984. Har över 100 vetenskapliga publikationer. Grundare av bioteknikföretagen CropTailor AB, SweBol Biotech AB och OlsAro Plant Biotch AB. VD i CropTailor AB.

 Olof
AnnikaR

Annika R Malmberg, framgångsexpert och författare

Med mer än 25 års erfarenhet har Annika hunnit inspirera och träna tusentals människor och grupper till framgång, personlig utveckling och förbättrade resultat. Hon lär ut dokumenterat
framgångsrika och effektiva metoder, verktygen är enkla
att hantera och resultaten talar för sig själva.
Foto: Peter Knutson

Utställare

På plats under Kostdagarna finns en lång och spännande rad utställare, redo att under dagarna demonstrera och berätta om sina produkter, tjänster och nyheter för de offentliga måltidsverksamheterna. Här hittar du utställarnas egna presentationer! Utställarna presenteras i bokstavsordning.

AB Tage Lindblom   –   Aivo AB   –   Arla Foods   –   Atria Foodservice   –   Bergström & Hellqvist AB   –   Buhr Agenturer AB   –   Danone ProViva   –   Diskomat AB   –   DKAB Service AB   –   Findus Special Foods   –   Foodit Kostsystem AB   –   Frebaco Kvarn   –   Grace Organic AB   –   Hagslättens Deli/Evas Kroppkakor   –   HKScan   –   Hushållningssällskapet Väst   –   Kopal Storkök AB   –   KRAV   –   Kronfågel   –   Kronägg   –   Kung Markatta   –   Lantmännen Cerealia AB   –   Martin & Servera   –   Mashie AB   –   Menigo   –   Movement Sales Partner   –   Orkla Foods Sverige   –   Pågen   –   Sales Support Sweden AB   –   Signal & Andersson Charkuterifabrik AB   –   SkolmatSverige   –   Skånemejerier Storhushåll   –   Unilever Food Solutions   –   WZ-DATA AB   –   Årstalistan.

AB Tage Lindblom

Vi förser svensk storköksmarknad med ett brett sortiment av livsmedel i smarta förpackningar, speciellt anpassade för dig som arbetar professionellt med mat. Våra huvudområden är ekologiska produkter, kolonialvaror samt ost & mejeri. Vi har arbetat med livsmedel i över 90 år och är stolta över att representera flera av marknadens mest välkända varumärken. Du som kund kan alltid vara trygg med att få rätt kvalitet när du väljer en produkt från oss. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakt: marina.haglund@tagelindblom.se
Hemsida: www.tagelindblom.se

Aivo AB

En ledande leverantör av kostdatasystem för effektivisering och kvalitetssäkring av dagens och framtidens måltidsproduktion. Aivo2000 är ett stabilt system för att planera, näringsberäkna, etikettera, leverera, fakturera och kvalitetssäkra måltidsleveranser. Systemet är anpassat för både små och stora produktionskök. Via AivoAkademien erbjuder vi en mängd kurser för vidareutbildning och kompetensutveckling inom måltidsbranschen. Välkommen att höra mer under Kostdagarna!

Kontakt: info@aivo.se
Hemsida: www.aivo.se

Arla Foods

Arla har Sveriges största sortiment av ekologiska produkter. Det är vi stolta över! När du väljer att handla ekologiskt bidrar du till att fler bönder kan driva sina gårdar så naturligt som det bara går. Vi har också ett antal mejerivaror – Arla Eko – som både är ekologiska och som vi klimatkompenserar för. Arla Eko produceras redan i dag med minsta möjliga miljöpåverkan. Att även klimatkompensera ser vi som ytterligare ett steg i rätt riktning.

Kontakt: carina.thorstorp@arlafoods.com
Hemsida: www.arlafoodservice.se

Atria Foodservice

Atria Foodservice är en del av Atria Scandinavia, ett av Sveriges ledande livsmedelsföretag med produktion av förädlade kött- och charkprodukter, delikatesser mm. Vi säljer och marknadsför Lithells, Pastejköket, Lönneberga, Dagens Rätt Fisk, Dagens Rätt Grönt, GourmetService med en vision att med passion och starka varumärken skapa inspirerande mat för varje tillfälle. Vi har även säljuppdrag för Guldfågeln – den svenska kycklingen. Vi bedriver produktion på sju anläggningar runt om i Sverige.

Kontakt: lars.ekdahl@atria.se
Hemsida: www.atriafoodservice.se

Bergström & Hellqvist AB

Vi har nollvision för matförgiftningar och allergiska reaktioner! Organisationskultur för säker mat är en väg. Kunskap är en nyckel till framgång. Ni som vill komma längre i arbetet, besök oss i montern så diskuterar vi möjliga vägar för säker mat. Utbildare och konsulter med gedigen erfarenhet och kompetens inom: Matallergi och allergikost; Livsmedelshygien; Egenkontroll; HACCP.

Kontakt: annika@bergstrom-hellqvist.com
Hemsida: www.bergstrom-hellqvist.se

Buhr Agenturer AB

”Grönt” porslin – finns det? Bauscher och Schönwald tillverkar porslin i Tyskland vilket innebär att man måste följa världens hårdaste miljölagar. Fabrikerna är ISO 14001 och ISO 50001 certifierade och har specialkompetens inom tillverkning av porslin för vård och omsorg. Porslinet är framtaget för att fungera i olika system som finns på marknaden samt med diskreta hjälpmedel för de personermed begränsad motorik och nedsatt syn. Besök oss på mässan så förklarar vi vidare.

Kontakt: hans@buhr.se
Hemsida: www.buhr.se

Danone och ProViva

ProViva lanserades år 1994 och brukar kallas Magens lille vän. ProViva är ett resultat av svensk forskning som började i Lund under 80-talet. ProVivas drycker innehåller bakteriekulturen Lactobacillus plantarum 299v, som har en vetenskapligt dokumenterad effekt på magen. ProViva finns i många goda smaker och nästan en miljon svenskar dricker ProViva dagligen.

Kontakt: elin.borjvall@danone.com
Hemsida: www.proviva.se

Diskomat AB

Diskomat diskrum och miljö i världsklass: Diskrummets roll; Hög servicenivå kök & restaurang; Säker hygien; Hög prestation; Gästservice; Miljö; Utsläpp CO2; Vatten-, energi- & kemikalieförbrukning; Matavfall = förnybar energi; Arbetsmiljö; Mindre stress; Temperatur och luftfuktighet; Bra rutiner; Delaktighet och motivation; Ergonomi; Färre hanteringsmoment; Bra arbetsställningar; Mindre lyft, vrid & sträck; Ekonomi; Färre timmar; Kostnad vatten, energi och kemikalier; Genomtänkt investering; Låg frånvaro; Låg kostnad avfallshämtning; Mindre kross.

Kontakt: G.Torssell@diskomat.com
Hemsida: www.diskomat.se

DKAB Service AB

DKAB Hantera livs – verksamhetsstöd för upphandling och uppföljning av livsmedelsavtal. DKAB Hantera livs IT-stöd ger kostverksamheten förutsättningar att få rätt kvalitet och pris vid upphandling. Med uppföljning i systemet bibehålls ställda krav. Lättåtkomliga nyckeltal och uppgifter är grunden för lyckad kostnadsstyrning och måluppfyllelse. Besök Caroline och Jenny i vår monter och låt oss visa t ex uppföljning av Krav och MSC, nyckeltalsuppföljning och mailutskick på våra läsplattor.

Kontakt: caroline@dkab.se
Hemsida: www.dkab.se

Findus Special Foods

Att äta är en av de mest naturliga delarna av livet. Vi tar det för givet. Vi associerar en måltid med underbara dofter, smaker och synintryck. Vi tänker oss trevligt sällskap, ett gott samtal och en stund som blir en av dagens höjdpunkter. När detta ändras drabbas vi människor hårt både psykiskt och fysiskt. Oftast leder problem med att äta till att vi drar oss undan och till stor del slutar äta. Vi ger upp och börjar gå ner i vikt, drabbas med all säkerhet av näringsbrist Vill vi ha det så i våra kommuner?

Kontakt: Anette.andersson@se.findus.com
Hemsida: www.findusfoodservice.se/specialfoods

Foodit Kostsystem AB

Matilda -Foodits Affärssystem för Storkök. Måltidsverksamheter behöver idag kunna hantera ökade krav på specialkost, livsmedelsinformation, ökat antal måltidstillfällen, fler kundgrupper, ekonomisk uppföljning och mycket mer. Systemet underlättar flera av kökets arbetsprocesser från planering, kalkylering, inköp till produktion, leverans och fakturering. Träffa oss på Foodit och passa på att lära känna det unika med Matilda. Se gärna vår film om Matilda på vår hemsida.

Kontakt: marknad@foodit.se
Hemsida: www.foodit.se

Frebaco Kvarn

Det nya svenska – (Kli)matgryn från Frebaco kvarn: råvara från Västergötland, klimatsmart, kort koktid, näringsrikt, utmärkt att frysa, inget svinn, variationsrika, passar till kött, fisk och sallader, 100 % fullkorn. Ett frukostsortiment helt fritt från nötter & mandel. Vi använder inte heller soja, ägg, laktos eller mjölkprotein i vår produktion. Detta är en självklarhet för oss. Lika viktigt  är också att vi använder svenska spannmål från Västgötaslätten.

Kontakt: Anders.himmer@frebaco.se
Hemsida: www.frebaco.se

Grace Organic AB

Grace Organic AB utvecklar, marknadsför och säljer högteknologiska produkter för professionella kök som bekämpar matsvinnet med fokus på den livsmedelshantering som sker inom livsmedelsbutiker, hotell, restauranger, storkök och cateringfirmor. Företagets produkter omfattar nu bland annat Food Waste Tracker (FWT) samt Plate Waste Tracker (PWT).  FWT möjliggör definition, mätning och uppföljning av nyckeltal för matavfall/svinn inne i köken och PWT är en förlängning av FWT som till restaurangernas gäster gör så att dessa direkt, kan se hur mycket mat de slänger. PWT är särskilt utvecklad för att fungera i skolmiljöer eller matsalsrestauranger där gästerna själva skrapar av överbliven mat på sin tallrik. Företaget har dessutom en egenutvecklad komposteringsmaskin kallad Food Waste Master (FWM100) vilken på plats tar hand om matavfall genom en process som omvandlar 100 kg matsvinn till 10 kg kompetent jordförbättringsmedel.

Kontakt: johan.lundberg@graceorganic.se
Hemsida: www.graceorganic.se

Hagslättens Deli/Evas Kroppkakor

Vi erbjuder helt allergenfria produkter med hög kötthalt, t.ex: Isterband; Ölandsburgare; Lammburgare; Högrevsburgare; Ölandskorv; Medvurst.

Kontakt: info@evaskroppkakor.se
Hemsida: www.evaskroppkakor.se

HKScan

Kött är en fråga om förtroende. Vi är ett företag som ger dig många möjligheter. Den mat som ställs på borden är livsviktig för oss, i skolmatsalen, på stjärnrestaurangen eller i ditt kök. Det är därför vi har kontroll på det vi producerar, hela vägen från uppfödning till tallrik. Vår kunskap har gått i arv genom generationer och med den kan vi gå i bräschen för nya innovationer. Tillsammans med våra kunder. Vi vill vara den du tar kontakt med när det handlar om kött. Välkommen till HKScan.

Kontakt: hakan.ydrevik@hkscan.se
Hemsida: www.scan.se

Hushållningssällskapet Väst

Matglad – en app som gör det lätt att laga mat! Matglad är en kokboksapp – unik i sin pedagogik och design. Matglad ger inspiration och matglädje och innebär att de med intellektuella funktionshinder kan använda en app i sin telefon/surfplatta för att planera, handla och laga mat. Appen kan även användas som stöd för personal. Projektet som drivs av Hushållningssällskapet Väst, finansieras av Allmänna Arvsfonden och genomförs i samarbete med FUB, Attention, Grunden Media, Borås Stad och Alingsås kommun.

Kontakt: margareta.frost@hush.se
Hemsida: www.matglad.nu

Kopal Storkök AB

Kopal Storkök AB är ett intressant företag när det gäller måltidslösningar för offentliga och privata storkök. Företaget har verkat i drygt 50 år som leverantör av kompletta storkök för privat och offentlig marknad. Genom agenturen för temp-rite International som vi erhöll för ett år sedan har vi blivit helt kompletta när det gäller logistiklösningar för den offentliga marknaden. Oavsett vilken typ av produktion man har så har vi transportlösningen.

Kontakt: peter@kopal.se
Hemsida: www.kopal.se

KRAV

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Vi utvecklar reglerna för KRAV-certifierad produktion och vi informerar om och marknadsför KRAV-märkt mat. KRAV är ekologiskt, och mer därtill – det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO.

Kontakt: staffan.carlberg@krav.se
Hemsida: www.krav.se

Kronfågel

Kyckling med hemadress. Kycklingen från Kronfågel kommer från 46 gårdar runt om i Sverige. Det är hängivna bönder som arbetar hårt för att ta fram världens bästa kyckling. Sverige har en av de strängaste djurskyddsreglerna i världen. Kycklingarna i Sverige mår bra hela vägen från det att de kläcks till att de slaktas. De är tryggt för bonden, för oss på Kronfågel och för dig som kund och konsument. God omsorg om djuren, en noggrann kontroll i alla led och en varsam hantering av alla produkter är grunden för Kronfågels arbete.

Kontakt: niklas.bergstedt@kronfagel.se
Hemsida: www.kronfagel.se

Kronägg

Kronägg grundades 1932 och är idag ett av de ledande företagen inom äggsektorn, känt för sina nyttiga, goda och kvalitetssäkrade svenska ägg. I sortimentet återfinns alla varianter av skalägg inklusive specialägg som Kronägg Aktiva.

Kontakt: marcus.lindstrom@kronagg.se
Hemsida: www.kronagg.se

Kung Markatta

Kung Markatta har arbetat med ekologiska livsmedel sedan 1983. Sedan dess har vi smakat oss igenom råvaror från hela världen. Vi vet att det är skillnad på mat och mat, och att ekologiskt inte nödvändigtvis garanterar god kvalitet. Därför är vi mycket noggranna så att alla våra produkter ska hålla högsta möjliga klass. I vårt sortiment hittar du en mängd utvalda godsaker som t.ex. kallpressade oljor, pasta, bönor, ris, kakao och te. För kungen av ekologiskt är bara det bästa gott nog – det märks i köket.

Kontakt: kenth.bruckmann@kungmarkatta.se
Hemsida: www.kungmarkattaab.se

Lantmännen Cerealia AB

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och en av norra Europas ledande aktörer inom livsmedel som ägs av 29 000 svenska lantbrukare. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Lantmännen Cerealias varumärken är bl a AXA, Kungsörnen, GoGreen, Gran Gusto och Gooh. Genom att vi har forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan så kan vi tillsammans ta ansvar från jord till bord.

Kontakt: peter.skoog@lantmannen.com
Hemsida: www.cerealiafoodservice.se

Martin & Servera

Martin & Servera levererar varor, tjänster och kunskap till alla typer av kök inom vård, skola och omsorg. Vi pratar gärna ekologiskt sortiment, svenska köttprodukter, hållbar fisk & skaldjur, upphandling eller matsäkerhet. Eller har du något annat på hjärtat? Vi vill ha en dialog om den offentliga måltiden för att kunna utveckla produktutbud och tjänster. Vi företräder både skolkockar och måltidschefer när vi ställer krav på leverantörsledet. Alltså är det viktigt att vi förstår varandra.

Kontakt: jan.mattsson@martinservera.se
Hemsida: www.martinservera.se

Mashie AB

Mashie AB erbjuder ett helt Internet-baserat tidsbesparande verksamhetssystem för professionella inom storskalig planering, produktion och distribution av måltider. I Mashie finns en mängd unika funktioner för att på ett effektivt sätt planera näringsriktiga och kvalitativa matsedlar samtidigt som man har full kontroll på specialkoster, ekonomin, automatiska leverantörsbeställningar och fakturering. Inloggningen sker enkelt via datorn, läsplattan eller mobiltelefonen – inga installationer krävs.

Kontakt: info@mashie.se
Hemsida: www.mashie.se

Menigo

Information följer inom kort!

Movement Sales Partner

Movement Sales Partner AB är ett av de ledande säljbolagen på den svenska dagligvarumarknaden. Idag arbetar vi med omkring 15 olika uppdragsgivare, både nationella och multinationella. Inom vårt affärsområde Foodservice, representerar vi följande varumärken: Jozo Salt, Kung Markatta, Kavli, Kockens, Lune de Miel, Royal Greenland, K-Salat, Pågen, Kronfågel.

Kontakt: bo.jansson@movementsalespartner.se
Hemsida: www.movementsalespartner.se

Orkla Foods Sverige

Orkla Foods Sverige står för ansvarsfullt producerad, god och nyttig mat som du kan lita på. Vi värnar om en hållbar utveckling och tar ansvar för vår omvärld. Vi arbetar för bättre mat i skolan genom FELIX Smart Mat som är bättre för både hälsan och klimatet. Inom vård och omsorg arbetar vi för att främja en god hälsa genom rätt näring och energi med Liva Energi. Välkommen till Orkla Foods Sveriges monter för att provsmaka och utforska fördelarna med våra produkter!

Kontakt: carina.greiff@orklafoods.se
Hemsida: www.orklafoods.se/rs

Pågen

Familjeföretaget som bakar bröd i Malmö och Göteborg. Nästan all vår spannmål odlas i närheten av bagerierna och vi maler mjölet i våra egna kvarnar. Råvarorna får precis den omsorg som behövs för att baka naturligt goda bröd utan konserveringsmedel. Dessutom tillverkar vi vår egen jäst och gör vår egen sirap och surdeg. Allt för att du ska kunna servera ett gott bröd från Sverige som både sina stora och små gäster uppskattar! Varmt välkommen att prata bröd med oss!

Kontakt: magnus.linden@pagen.se
Hemsida: www.pagen.se/storhushall

Sales Support Sweden AB

Sales Support är ett av Sveriges ledande säljbolag. På Kostdagarna kommer vi att representera Food For Progress. Vi visar två av deras varumärken, Oumph som är en helt ny produkt på marknaden, en andra generationens sojaprotein och Beat, en ekologisk bönmassa. Nyheter från Oatly, ekodrycker från Smakis/Sundis och bröd både från Delifrance och Mjälloms. Välkomna till vår monter och få mer information av Karin Almonte KAM Offentliga kunder.

Kontakt: karin.almonte@salessupport.se
Hemsida: www.salessupport.se

Signal & Andersson Charkuterifabrik AB

Information följer inom kort!

SkolmatSverige

SkolmatSverige hjälper grundskolor och kommuner att utvärdera, dokumentera och utveckla kvaliteten på sina skolmåltider utifrån ett helhetsperspektiv – mat, miljö och människor. Analyser visar att skolor som använder SkolmatSveriges kostnadsfria verktyg förbättrar sin kvalitet. Verktyget ger en rapport över skolmåltidernas kvalitet i skolor och kommuner – en uppskattad funktion som ger dig överblick och underlag för det systematiska kvalitetsarbetet. Kom och prata skolmåltider med oss!

Kontakt: info@skolmatsverige.se
Hemsida: www.skolmatsverige.se

Skånemejerier Storhushåll

Hos Skånemejerier hittar du produkter som inspirerar och utvecklar just ditt matkoncept, oavsett hur stort eller litet kök du arbetar i. Sortiment för storhushåll tas fram i nära samarbete med duktiga matmänniskor – kockar, köksmästare, kostchefer och inköpare. Skånemejerier jobbar hårt för att ständigt möta högt ställda krav för det moderna och professionella köket utan att tappa känslan för det goda hantverket. Välkommen!

Kontakt: catrin.shevtzoff@skanemejerier.se
Hemsida: http://storhushall.skanemejerier.se

Unilever Food Solutions

Det är en dag i morgon också. Det är bara att konstatera: om vi fortsätter att förbruka jordens resurser som vi gör i dagsläget, riskerar vi kommande generationers möjligheter att njuta av god och hälsosam mat. Det är därför vi beslutat oss för gå i spetsen för att skapa morgondagens, hållbara kök, redan idag. Och även om uppgiften kan kännas svår, finns det mängder av saker som vi, och du, kan göra för att bidra till en mer hållbar utveckling.

Kontakt: Tordis.poulsen@unilever.com
Hemsida: ufs.com

WZ-DATA AB

Compare för Upphandling och uppföljning av livsmedelsavtal ger genom sin uppbyggnad av grupperingar och sin artikeldatabas full kontroll både hur livsmedelsavtalet följs samt ger ett strukturerat arbetssätt för att skapa nya  sortimentsunderlag för nästa upphandling. Fördelar: Ingen installation hos kund. Allt körs via Citrix i en säker driftmiljö hos Office IT-Partner Borås; Inga inläsningar av filer etc. allt sköts av WZ-data; Fri kundsupport; Fria programuppdateringar. Compare gör det enkelt.

Kontakt: Anders.zanden@wz-data.se
Hemsida: www.wz-data.se

Årstalistan

Årstalistan samarbetar idag med 153 kommuner samt dem flesta landsting för att säkerställa kostnadseffektiva och hållbara avtal på frukt och grönsaker. Som medlem i Årstalistan får du tillgång till en mängd olika funktioner som hjälper dig vid regelbunden uppföljning av priser och sortiment. Förutom tillgång till listan online via din inloggning får du dessutom; e-post två ggr/vecka med de största förändringarna, statistik över artiklars prisförändringar över tid, exportmöjligheter via Excel eller JSON-API mm.

Kontakt: info@arstalistan.se
Hemsida: www.arstalistan.se

Om Kostdagarna

Kost & Närings Kostdagar riktar sig till kost- och måltidschefer, kostekonomer, livsmedelsupphandlare och andra ledare med anknytning till offentligt finansierade måltider.

2015 finns Kostdagarna på ny adress, på Quality Hotel Friends i Solna utanför fasad4 3Stockholm (bilden). Årets moderator är journalisten och radioprofilen Erik Blix.

Det ordinarie programmet inleds torsdagen den 19 mars kl. 12.30 och avslutas fredagen den 20/3 kl 12.45, med efterföljande lunch. 

Bli först att veta!

Håll dig uppdaterad om nyheterna kring Kostdagarna – före alla andra. Skriv in din e-postadress i fältet här nedanför så skickar vi dig det allra senaste om medverkande, program och annat matnyttigt!

Din e-post:

De senaste nyheterna om program och talare hittar du på www.kostochnaring.se/aktuellt/kostdagarna2013.
De senaste nyheterna om program och talare hittar du på www.kostochnaring.se/aktuellt/kostdagarna2013.
De senaste nyheterna om program och talare hittar du på www.kostochnaring.se/aktuellt/kostdagarna2013.

Permalänk till denna artikel: http://www.kostochnaring.se/kostdagarna2015

";