Skriv ut detta Sida

Kök & Pedagogik

Fsk Gunghästen vinnare i
Kök & Pedagogik 2016/17!

Västeråsförskolan Gunghästen i Västerås med bidraget ”Sapere” avgår med segern i 2016/17 års upplaga av Kök & Pedagogik. Efter en synnerligen tuff urvalsprocess bland de dryga 20 inlämnade tävlingsbidragen utsåg juryn, som består av deltagarna i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola, Gunghästen som en av tre finalister.

Tävlingens vinnare, däremot, har utsetts i en öppen omröstning som pågick fram till och med den 12 januari. Onsdagen den 18 januari tillkännagavs segraren under högtidliga former, på plats på Gunghästen tillsammans med förskolans barn, förskolechef Eva Johansson, kocken Anna-Carin Persson och förskolans övriga pedagoger.

Hög nivå

Nivån på de inkomna bidragen har genomgående varit mycket hög, konstaterar Kerstin Berg, en av fokusgruppens deltagare.

– Vi i fokusgruppen vill rikta ett stort tack till alla er som skickat in bidrag. Finalist eller inte: vart och ett av de här bidragen är ett kvitto på allt det engagemang och den matglädje som våra allra yngsta offentliga måltidsgäster har förmånen att ta del av runt om i landet, säger Kerstin Berg.

Gemensamt för de tre bidrag som passerat juryns nålsöga och tagit sig vidare som finalister i tävlingen är att de i olika former tillämpar Sapere-metoden.

– Dessutom hittar vi ytterligare perspektiv i de tre verksamheterna, exempelvis kontinuerlig utematlagning, föräldradelaktighet, tydlig verksamhetsplan mellan pedagogisk verksamhet och kök liksom framtagning av recept tillsammans med barnen, berättar Kerstin Berg.


Här hittar du finalistbidragen 2016/17

Klicka på respektive länk för att ta del av finalisternas bidrag:
(Öppnas i nytt fönster)

Herrestorps förskola, Vellinge: ”Barn i kök / Lilla kockskolan”

Förskolan Gunghästen, Västerås: ”Sapere”

Föräldrakooperativet Sjöormens Framtid, Göteborg: ”Teamwork”


Omröstningen är avslutad

Den 12 januari var sista dagen att rösta i 2016/17 års upplaga av Kök & Pedagogik.

(OBS: Om omröstningspanelen inte visas nedan beror det på att du redan röstat i tävlingen!)


Om Kök & Pedagogik:
Vilket är ditt bästa exempel?

Rätt använda kan de offentliga måltiderna i förskola och skola utgöra en värdefull och unik resurs i det pedagogiska arbetet. Hur fungerar råvaror, mat och måltider som pedagogiska byggstenar, praktiskt och faktiskt, redan idag? Hösten 2016 drar Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola igång Kök & Pedagogik – tävlingen som är precis vad den heter.

– Vi vet att det finns många goda och spännande exempel i skolor och på förskolor över hela landet på hur måltidsverksamheten fungerar som en aktiv del i pedagogiken. Med Kök & Pedagogik vill vi dra vårt strå till stacken när det gäller att skapa uppmärksamhet och lyfta fram förebilder i de här frågorna, säger Åsa Kullberg, sammankallande i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola.

Kök & Pedagogik riktar sig 2016 till alla förskoleverksamheter, både i offentlig och privat regi, som på ett kreativt sätt arbetar med mat och måltider i den pedagogiska verksamheten. Högt eller lågt, litet eller stort – huvudsaken är att arbetsmodellen finns och har visat sig fungera väl i praktiken.

– Vi har medvetet valt att hålla förutsättningarna för att vara med och tävla i Kök & Pedagogik väldigt öppna. Har din förskoleverksamhet hittat ett sätt att jobba pedagogiskt med måltiderna som ni är stolta över? Det är det som är huvudsaken, och då ska ni förstås vara med och tävla! fortsätter Åsa Kullberg.

Kök & Pedagogik i 4 steg – så funkar det:

1.

Perioden för förskoleverksamheter att komma in med bidrag till tävlingen pågår mellan den 13 september och 11 november 2016. Bidraget i form av en kort beskrivning av arbetssättet skickas enkelt in via ett ansökningsformulär på kostochnaring.se.

2.

Ledamöterna i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola bedömer de inkomna bidragen utifrån kriterierna kreativitet/nytänkande, resultat samt genomförbarhet/ekonomi, och utser därefter tre finalister.

3.

Var och en av de tre finalisterna presenteras i text och bild på kostochnaring.se, tillsammans med en öppen, onlinebaserad omröstning där den som vill kan gå in och rösta på sitt favoritbidrag.

4.

Den finalist som fått flest röster när omröstningen stänger, i början av 2017, kammar också hem segern i Kök & Pedagogik. Utöver ära och en fin segrartallrik belönas också vinnaren med en inspirationsdag för hela verksamheten under ledning av kocken och krögaren Paul Svensson.


Frågor och svar

Jag är varken kostchef eller medlem i Kost & Näring, men jag har ett jättefint exempel på hur vi jobbar pedagogiskt med måltiderna i vår förskoleverksamhet. Är jag välkommen att vara med och tävla?
Ja, självklart är du och din verksamhet mer än välkommen att vara med och tävla i Kök & Pedagogik – skicka in ditt bidrag pronto!


Min kommun/förskolekoncern har ett gemensamt koncept för att sammanföra måltidsverksamheten med den pedagogiska verksamheten. Kan min förskola vara med och tävla trots att konceptet används i fler verksamheter än just här?
Absolut kan ni vara med och tävla. Nämn gärna i tävlingsbidraget att ert koncept är detsamma som i andra verksamheter.


Visst är vi nöjda med hur vi drar nytta av måltiderna i det pedagogiska arbetet… men något arbetssätt enligt konstens alla regler är det ju verkligen inte frågan om! Är Kök & Pedagogik en tävling för oss?
Kök & Pedagogik är verkligen för er! Allra viktigast i den här tävlingen är nämligen det faktiska resultatet – hur det ni gör fungerar i verkligheten. Det är det vi är nyfikna på och vill lyfta fram. Kom in med ett tävlingsbidrag och beskriv i korthet, med egna ord, hur ni jobbar. Det räcker mer än väl.


Hur säkerställer ni att bedömningen av de inkomna bidragen sker rättvist? Ledamöterna i fokusgrupp Förskola och skola leder ju själva måltidsverksamheter bland annat i förskolan…
Innan fokusgruppen gör sin bedömning av bidragen som kommit in till Kök & Pedagogik anonymiseras varje bidrag så långt det är möjligt, av en person som givetvis inte sedan deltar i bedömningsprocessen. På så sätt säkerställs att inkomna bidrag bedöms rättvist.


Det är mycket nu… Och vi har svårt att hinna skicka in något bidrag. Kanske är det bättre att vi avvaktar till nästa år?
Nej, gör inte det! Att skicka in ett bidrag till Kök & Pedagogik är enkelt och är helt fritt från krav på fikonspråk och komplicerade detaljer. Berätta helt enkelt kort för oss hur ni jobbar och vad det har gett för resultat – svårare än så är det inte!

 


kop_rgb_logga_finalHär skickar du
in ditt bidrag!

Genom att fylla i formuläret här nedanför deltar du och din verksamhet i premiärupplagan av Kök & Pedagogik. Observera att årets upplaga av tävlingen enbart riktar sig till verksamheter inom förskolan. Har du frågor rörande inlämning av tävlingsbidrag eller något annat som rör Kök & Pedagogik? Kontakta oss på kop@kostochnaring.se så hjälper vi till!

Senast den 11 november vill vi ha in ditt bidrag.

VIKTIGT: För att inte riskera att förlora inskriven text på grund av ev. tekniska problem, rekommenderar vi att du skriver de längre delarna av ansökan i ett separat program (t.ex. Word), och sedan klistrar in texten i formuläret nedan.

OBS! Perioden att lämna in bidrag till 2016/17 års upplaga av
Kök & Pedagogik är nu förbi, och därför visas inte längre formuläret.

Tack för den här gången och på återseende igen 2017/18!

Permalänk till denna artikel: http://www.kostochnaring.se/kokochpedagogik