↑ Åter till Aktuellt

Skriv ut detta Sida

Nyhetsarkiv

Nyhetsarkiv

Missat något? Här hittar du alla nyheter som publicerats på hemsidan i datumordning, från 2009 och framåt.


2014-10-17 "EFAD viktig arena"
Kost & Näring var på plats under Diets-EFAD:s åttonde internationella konferens, den 9-12 oktober i Aten. Årets tema: "Hälsa 2020: stöd till sårbara grupper". Marianne Backrud-Hagberg rapporterar från fyra givande dagar.
2014-10-15 Kommunfunktion för bättre överblick
Med start den 15 oktober uppgraderar Skolmat Sverige sitt utvärderingsverktyg med en kommunfunktion – ett sätt för kostchefer och andra centralt måltidsansvariga att snabbt få en helhetsbild av måltidsarbetet i de av kommunens grundskolor som använder verktyget.
2014-10-13 Kost & Näring besöker ...
... Ditte Sandström, kostchef i Åstorps kommun i Skåne, med ansvar för närmare 3 000 portioner en vanlig vardag. För ett par år sedan, när diskussionen tog fart om att ersätta kommunens slitna och underdimensionerade centralkök, var den givna frågan: ”med vad?!”.
2014-10-02 Vill du vara med och skapa framtidens Kost & Näring?
Nomineringar till Kost & Närings styrelse. Valberedningens arbete är i full gång! Är du eller vet du någon annan som är intresserad av att arbeta i styrelsen under nästa mandatperiod med start i mars 2015?
2014-09-26 Sensommarträff i lokalavdelning 604
Under september träffades lokalavdelning 604 och nätverkade i en trevlig miljö. Det blev en mysig dag i vackert väder.
2014-09-25 Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg ...
... Kost & Närings ordförande, som imorgon tillsammans med styrelsens Karin Henningsson träffar Socialstyrelsen, för att överlämna Årets Äppelskrutt 2014. Vad hoppas du få ut av mötet?
2014-09-18 Återblick från avd 614 höstmöte
Återblick från avd 614 höstmöte hos Jeltsjes Chokladpraliner, Docksta i Villa Orrbacken.
2014-09-17 SLV: nätverks- och branschdagar i november
Under tre dagar i november bjuder Livsmedelsverkets kompetenscentrum in till nätverks- och branschdagar om offentliga måltider i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 27 oktober.
2014-09-05 ... för mål i tiden!
Vid två tillfällen under hösten och på två orter, Örnsköldsvik den 21 oktober respektive Göteborg den 6 november, arrangerar SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, tillsammans med Kost & Näring seminariedagen "Skolmåltiden – för mål i tiden".
2014-08-29 Framtidens sjukhus- och äldremåltider 23/10
Programmet för Kost & Närings heldagsseminarium om framtidens äldre- och sjukhusmåltider, den 23 oktober på Södersjukhuset i Stockholm, är nu komplett. Här hittar du programmet i sin helhet tillsammans med anmälan och praktisk information.
2014-08-26 Nordiska perspektiv i Oslo
Norge stod värd när Kost & Näring träffade sina nordiska systerföreningar för Nordiskt möte, i Oslo den 22-23 augusti. På agendan stod bland annat presentationer av aktuella frågor och av det arbete som pågår i respektive land.
2014-08-04 Landstinget Blekinge söker avdelningschef
Landstinget Blekinge söker en avdelningschef till Kök och restaurang, Karlskrona. Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2014.
2014-07-07 Glad sommar!
Ingen nämnd, ingen glömd; Kost & Näring tackar för en spännande och innehållsrik vår och önskar en riktigt glad sommar.
2014-07-03 Den goda chefen – en framtida bristvara?
ALMEDALEN Ett ögonblick Karin Henningsson, Carolina Englund-Gonzalez och Maria Larsson, styrelseledamöter i Kost & Näring, som under veckan besökt två av Ledarnas seminarier. Är den goda chefen på väg att bli en bristvara?
2014-07-02 ”Svarta lådan” – bättre än sitt rykte?
ALMEDALEN När Pensionärernas riksorganisation, PRO, på onsdagen intog Hälsodalen ägnades ett av seminarierna åt äldremåltiderna.
2014-07-02 Samling runt livsmedelsupphandlingen
ALMEDALEN ”Alla var där” – närapå – när Martin & Servera på onsdagen bjöd in till rundabords-samtal på temat: ”Vilka krav ska vi ställa på matkvaliteten vid offentliga upphandlingar?”
2014-07-01 Äldremåltiderna – högvinst eller nitlott?
ALMEDALEN Hälsodalens ”Skafferiet” var fyllt till sista plats när Kost & Näring på tisdagseftermiddagen bjöd in till seminariet ”Äldremåltider i toppklass – utopi eller lagstadgad rättighet?”.
2014-07-01 Liten räka – häftiga reaktioner
ALMEDALEN När Världsnaturfonden nyligen i sin Fiskguide gav rött ljus för nordhavsräkan, fick detta debattens vågor att gå höga. Vad var det egentligen som hände, i butiker, medier – och bland konsumenterna? Och hur ser framtiden ut för denna ”svenskarnas favorit”?
2014-07-01 Par i bröd
ALMEDALEN Skolan och omsorgen stod i fokus för Brödinstitutets måndagsprogram. Kan ”det goda brödet” vara lösningen både på de dåliga PISA-resultaten – och på undernäringen bland de äldre?
2014-06-30 ”Bra skolmat utan att det kostar skjortan?”
ALMEDALEN Går det att laga bra skolmat utan att det kostar skjortan och spelar maten roll för klimat och resultat? Med dessa frågeställningar som utgångspunkt bjöd Moderatkvinnorna på måndagsmorgonen in till seminarium.
2014-06-30 "Statens ansvar för den offentliga affären?"
ALMEDALEN Med ett samlat värde om mellan 550 och 600 miljarder kronor per år eller en femtedel av Sveriges BNP, innebär den offentliga upphandlingen en unik möjlighet att styra mot hållbarhetsfrågor. Hur kan vi skapa rätt förutsättningar för att möta såväl ekonomiska som hållbara krav?
2014-06-29 "Måste man välja?"
ALMEDALEN ”En hetsig debatt” var på förhand utlovad när KRAV tillsammans med Magasin Måltid på söndagseftermiddagen bjöd in till seminarium på temat ”Grönt vs. Blågult – ekologiskt eller närproducerat, måste man välja?”. Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg var en av dem som deltog i diskussionerna.
2014-06-25 Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg ...
… Kost & Närings ordförande och väntande i Paris på ett anslutningsflyg till Sverige från HCI:s (Healthcare Caterers International) kongress i Minneapolis, USA. Vilka är dina spontana intryck av dagarna?
2014-06-24 Höstträff i 601:an
Avd 601 Skåne ska vid sitt höstmöte 1 september göra ett besök hos Pågen med både baktips och guidning
2014-06-18 Landstinget Dalarna söker kostchef
Landstinget Dalarna söker en kostchef till Mora lasarett, Kostsamverkan Mora, Landstingsservice Dalarna. Anställningen är tillsvidare och på heltid. Sista ansökningsdag är 2014-07-02.
2014-06-18 Almedalen 2014: K&N i gott sällskap
Kost & Näring befinner sig i gott sällskap när föreningen under årets Almedalsvecka riktar ljuset mot äldremåltiderna: som en del av Livsmedelsverkets satsning "De offentliga måltidernas dag".
2014-06-12 Varmt grattis, Ruth Panashe!
... till kostvetarexamen vid Umeå universitet – och till ett av Kost & Närings tre kostvetarstipendier som du tilldelats för "engagemang och driv rörande utbildningen och dess innehåll samt för goda ämneskunskaper och ett kritiskt, reflekterande förhållningssätt". Hur känns det att vara i mål med utbildningen?
2014-06-09 Kartläggning: svenska skolmaten under lupp
När Skolmatens vänner nyligen presenterade resultaten från 2014 års kartläggning av landets kommuners skolmatskvalitet fanns Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Förskola och Skola självklart på plats. Fokusgruppens Kerstin Berg rapporterar om resultaten.
2014-05-23 Allt om Almedalen 2014!
Konturerna av Kost & Närings engagemang under 2014 års Almedalsvecka i Visby, den 29 juni till 6 juli, blir allt tydligare. På vår särskilda Almedalssida hittar du all information om de olika aktiviteterna under veckan. Välkommen!
2014-05-22 Skollunchen fortsatt under tiokronorsstrecket
9 kronor och 98 öre är den genomsnittliga livsmedelskostnaden för en svensk skollunch. Det framgår av en kartläggning som Skolmatens vänner gjort bland landets kost- och måltidschefer.
2014-05-14 Hallå där, Christina Gezelius ...
... Informationschef vid Martin & Servera, en av de tre grossister som ingår i Grosssistbarometern. Knappa två månader har gått sedan Kost & Näring presenterade resultaten av 2014 års Grossistbarometer. Hur har ni gått vidare i kontakten med de måltidsansvariga?
2014-05-11 Nominera till EFAD
EFAD söker nomineringar till olika poster. Har du förslag på någon du tycker skulle passa
2014-05-07 Lagat från grunden het potatis på Gastro Nord
Frågeställningarna var många och tempot högt när Kost & Näring tillsammans med Magasin Måltid onsdagen den 7 maj höll frukostseminarium på Gastro Nord. Temat: ”’Laga mat från grunden’ – hot eller möjligheter för livsmedelsindustrin?”
2014-05-05 Lantmännen Cerealia söker distriktschef
Som Distriktschef på Lantmännen Cerealia kommer du att arbeta med kunder inom den offentliga sektorn. Det ställer stora krav på din förmåga att självständigt kunna driva försäljning via säljbesök, kundträffar och mässor. Urval sker löpande – ansök om tjänsten redan idag!
2014-04-29 Måltidschefsfrukost under Gastro Nord
Ett frukost mingel på Gastro Nord den 6/5 mellan klockan 9-10 anordnat av Magasin Måltid. Gör er anmälan till frukosten via mail till: malin.gelberg@mediavanner.se senast den 30/4. I anmälan ingår fritt inträde till mässan.
2014-04-28 Gastro Nord: inbjudan till seminarium
Onsdagen den 7 maj, under Gastro Nord 2014, bjuder Kost & Näring i samarbete med Magasin Måltid in till en relevant och fartfylld debatt på temat ”Laga mat från grunden”. Anmäl dig redan idag!
2014-04-10 Laholms kommun söker Enhetschef till kostservice
Laholms kommun söker Enhetschef till kostservice, Teknik- och servicekontoret. Sista ansökningsdag är onsdagen den 30 april.
2014-03-23 SIK utbildning i Morgondagens skolmat
Hur kan skolmåltiden bli en positiv upplevelse med mätta och nöjda måltidsgäster. Hur ökar vi det positiva engagemanget, medvetandet och möjligheterna för personalen att arbeta med miljö- och kvalitetsförbättringar. I samarbete med Kost & Näring arrangerar SIK under våren en utbildnings-­ och seminariedag. Vid fem tillfällen, i fem olika städer.
2014-03-21 Årets Granatäpple till Mathias Sylwan
Kost & Närings utmärkelse Årets Granatäpple går till Mathias Sylwan, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, för dennes stora engagemang och ovärderliga insatser inom livsmedelsupphandlingen.
2014-03-21 Året Äppelskrutt till Socialstyrelsen
Kost & Närings utmärkelse Årets Äppelskrutt tillfaller 2014 Socialstyrelsen, för oförmågan att aktivt axla det viktiga ansvar man har för näring och måltider till sjuka. Med anledning av problemen skickar Kost & Näring idag ett öppet brev ställt till myndighetens generaldirektör.
2014-03-21 K&N presenterar Grossistbarometern
Idag presenterar Kost & Näring resultaten av Grossistbarometern, föreningens undersökning av samarbetet mellan de offentliga måltidsorganisationerna och de tre grossister som dominerar marknaden.
2014-03-10 Anmälan till Kostdagarna – sista chansen!
Vill du också delta i Kostdagarna, den 20-21 mars på Clarion Hotel Sign i Stockholm? Vänta inte – anmäl dig redan idag! Torsdagen den 13 mars stänger anmälan.
2014-03-10 SVT: "Gör #DinRöst hörd!"
Som en del av sin satsning på valbevakning tillsammans med tittarna uppmanar SVT landets kostchefer att dela med sig av sina erfarenheter av ekologisk mat inom de offentliga köken.
2014-03-09 Delegater Årsmötet 2014 & Bokslut 2013
Vill du veta vilka som kommer att vara med på Årsmötet 2014 och vill du läsa bokslutet för 2013
2014-03-02 Ny branchrapport från Ledarna
Ledarna har tagit fram ett en branschrapport. ”Livsmedelsbranschen ur ett chefsperspektiv” ett enkelt , informativt och läsvärt material.

2014-02-22 Handlingar till årsmötet
Handlingar till årsmötet finns nu för nedladdning på medlemssidorna
2014-02-21 Lär känna styrelsekandidaterna!
Inför Kost & Närings årsmöte, som hålls den 21 mars direkt efter Kostdagarna 2014 på Clarion Hotel Sign i Stockholm, presenterar sig de som kandiderar till en plats i styrelsen.
2014-02-18 Sökes: C-uppsatsämnen
Har du ett intressant ämne för en C-uppsats? Är det något du behöver ha utrett men saknar tid och resurser i verksamheten? Det finns många engagerade studenter som söker relevanta uppsatsämnen!
2014-02-14 Årsmöte i 610:an
Styrelsen i lokalavdelning 610, Uppland, hälsar medlemmarna i lokalavdelningen välkomna till årsmöte, den 4 mars i Uppsala.

2014-02-14 Årsmöte i 604:an
Styrelsen i lokalavdelning 604, Västergötland och Dalsland, hälsar medlemmarna i lokalavdelningen välkomna till årsmöte, den 5 mars i Tidaholm.

2014-02-07 Kostdagarna 2014 – programmet komplett
Livsmedel och tillit. Medierna och makten. I huvudet på en vinnare. Det är något av allt det som står på programmet under Kostdagarna, den 20-21 mars på Clarion Hotel Sign i Stockholm, som tar sin utgångspunkt i temat: "Vem kan man lita på?!"
2014-02-03 Dags att anmäla sig till årsmötet 2014
Hej medlem! Du har väl anmält dig till Kost & Närings årsmöte? Mötet hålls direkt efter Kostdagarna, fredagen den 21 mars mellan kl 13.30 och 17.00, på hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget i Stockholm.

2014-01-29 Ett ögonblick, Fredrik Fernqvist …
… doktorand och lärare vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Alnarp och en av föreläsarna under Kostdagarna, den 20-21 mars i Stockholm. Fokus i din forskning ligger på ”konsumenters kvalitetsupplevelser av livsmedel”. Vad betyder det mer specifikt?
2014-01-27 LVN söker Verksamhetschef Kök & Restaurang
Chefsarbetet erbjuder dig utmanande och omväxlande arbetsuppgifter i nära samarbete med våra uppdragsgivare och alla medarbetare inom Kök & Restaurang. Du kommer att leda och ansvara för verksamhetens tre enheter. Sista ansökningsdag är 2014-02-10.
2014-01-26 Besök hos Dafgård
Rapport från besök hos Dafgård 23-24 januari besökte delar av styrelsen och representanter från våra fokusgrupper våra Guld samarbetspartner Dafgård ett mycket givande besök var vi alla överens om.
2014-01-24 "Så lyfter vi den offentliga maten"
Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg i en kommentar till SVT:s reportageserie Matvalet, om utmaningar och åtgärder för den offentliga maten. Vad måste till för att uppnå förbättringar som märks på riktigt?
2014-01-20 Falkenbergs kommun söker enhetschef
Kost- & Städservice, Falkenbergs kommun söker Enhetschef, Område Centrum. Sista ansökningsdag är 2014-02-13.
2014-01-17 Nomineringar till Kost & Närings styrelse
Är du eller vet du någon annan som är intresserad av att arbeta i styrelsen under nästa mandatperiod med start i mars 2014?
2014-01-17 White Guide Junior 2014: nomineringarna klara
Måndagen den 31 mars utses vinnarna i 2014 års upplaga av White Guide Junior på Norra Latin i Stockholm. Här hittar du de nominerade i samtliga tävlingskategorier!
2014-01-16 Tallrikssvinn toppen av isberget
Hallå där, Karin Henningsson, kvalitetsutvecklare Landstinget Västernorrland och styrelseledamot i Kost & Näring, som på tisdagen den 14 januari för första gången deltog i samverkansgruppen för minskat matsvinn, hos Jordbruksverket i Jönköping.
2014-01-08 SVT: "Kostchefer, svara på vår enkät!"
Som en del i researcharbetet inför sin reportageserie "Matvalet", som uppmärksammar de offentliga måltiderna, gick Sveriges Television i mitten av december ut med en enkätundersökning till de kostansvariga i landets kommuner. SVT ber nu de som ännu inte svarat på enkäten att göra det. Reportageserien startar måndagen den 13 januari.
2013-12-18 Tina Thörner klar för Kostdagarna 2014
Hallå där, Tina Thörner, kartläsare, författare, coach och inspiratör – samt en av föreläsarna under Kostdagarna 2014. Hur viktigt är det egentligen med förtroende?
2013-12-12 "Offentlig upphandling eller gröna nedköp?"
Offentlig upphandling inte ska användas som ett miljöpolitiskt instrument. Det hävdas i en rapport framtagen av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO, som i dagarna överlämnats till Finansdepartementet. Här hittar du rapporten i sin helhet!
2013-12-03 Årsmöte i lokalavdelning 617 Stockholm
Onsdagen den 5 februari 2014 kl. 18.30 planerar Lokalavdelning 617 Stockholm för årsmöte.
2013-11-20 Seminarium 27/11: Verifiering och uppföljning
Den 27 november arrangerar Miljöstyrningsrådet (MSR) ett heldagsseminarium med rubriken "Matlandet – verifiering och uppföljning". Deltagandet är kostnadsfritt och sista anmälningsdag torsdagen den 21 november.
2013-11-07 Så funkar det: Medlemsinloggning på kostochnaring.se!
Är du medlem i Kost & Näring men osäker på hur du loggar in dig på föreningens medlemssidor? Titta då in på medlemsinloggningssidan, där du hittar instruktioner för inloggningen!
2013-11-04 Vision 100: ta chansen att tycka till!
Den 10 november är sista dagen för Kost & Närings medlemmar att komma in med synpunkter på Vision 100, den plan som ska leda vägen för föreningens arbete under de kommande åren.
2013-11-04 SLV: Bra mat i skolan
Vid två tillfällen i december, den 11:e i Malmö och den 12:e i Stockholm, arrangerar Livsmedelsverket en kostnadsfri utbildningsdag kring råden "Bra mat i skolan". Sista anmälningsdag är den 1 december.
2013-10-29 Höstmöte avd 601 Skåne
Den 7 oktober träffades Skånes lokalavdelning 601 på Gunnarshögs Gård i Hammenhög på det fagra Österlen. Vi var där för att lära oss mer om rapsens väg från frö till flaska.
2013-10-22 Inbjudan till Kost & Närings årsmöte 2014
Alla medlemmar har möjlighet att delta och rösta på Kost & Närings årsmöte, som äger rum fredagen den 21 mars 2014, 13.30-17.30 på hotell Clarion Sign i Stockholm.
2013-10-17 Nordiska näringsrekom-mendationerna antagna
Den 16 oktober antogs de nya nordiska näringsrekommendationerna som de officiella näringsrekommendationerna för Sverige. Bland nyheterna märks ett högre rekommenderat vitamin D-intag, liksom ett ökat fokus på vilken typ av fett och kolhydrater vi bör äta.
2013-10-14 "Bra skolmat handlar inte om pengar"
Skolmåltidens kvalitet avgörs av betydligt fler faktorer än bara portionskostnaden. Det hävdar Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid, i en debattartikel i Göteborgs Posten den 13 oktober. Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg hör till dem som undertecknat debattartikeln.
2013-10-04 Livsmedelsupphandlingen – goda affärer!?
Intresset var på topp när Kost & Näring och föreningens Fokusgrupp Upphandling tisdagen den 1 oktober höll heldagsseminarium om livsmedelsupphandling. Marie-Louise Johansson från upphandlingsgruppen rapporterar.
2013-09-30 Så halverade Sundsvalls sjukhuskök matsvinnet
På bara två år har Landstinget Västernorrland i ett projekt lyckats minska matsvinnet i köket på Sundsvalls Sjukhus med fantastiska 47 procent. Det framgår av den utvärdering av projektet som nu genomförts.
2013-09-25 "Gör skolmåltiden till en del av undervisningen"
Vi vill bidra till arbetet med att skapa bättre svensk skolmat. Det ger eleverna bättre förutsättningar för att trivas, utvecklas och prestera väl i skolan. Det skriver Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg och Nils Berndtsson, marknadschef Martin & Servera i en debattartikel på Dagens Samhälles hemsida den 25 september.
2013-09-25 Höstmöte i avdelning 604: Västergötland & Dalsland
Ett möte med intressant information, givande pratstunder, god mat i trevlig miljö. Så summerar styrelsen i lokalavdelning 604 sitt nyligen genomförda höstmöte. Jennie Wessbo rapporterar.
2013-09-20 Stora Måltidsdagen 17/10: rabatterat medlemspris
Den 17 oktober arrangeras för sjunde året i rad Stora Måltidsdagen, på Hilton Slussen i Stockholm. Medlemmar i Kost & Näring erbjuds nu 10 % rabatt på deltagaravgiften.
2013-09-17 SIK utbildning i Mat och klimat för storkök
Maten på vårt bord påverkar miljön och klimatet på vår jord. Men vilken är den senaste kunskapen om livsmedels klimatpåverkan och andra viktiga frågor kopplade till livsmedelskedjan? I samarbete med Kost & Näring arrangerar SIK under hösten en utbildnings-­ och seminariedag. Vid sex tillfällen, i sex olika städer.
2013-09-10 Heldagsseminarium 1/10: sista chansen till anmälan!
Kost & Närings heldagsseminarium om livsmedelsupphandling, den 1 oktober i Stockholm, är nästan fullbokat. Har du ännu inte anmält dig? Passa på att göra det redan idag! Fortfarande finns ett fåtal lediga platser kvar.
2013-09-09 Branschdag offentliga måltider
Information i aktuella frågor som berör branschen som NNR, kontroll, märkning och matglädje. Liksom ett tillfälle att träffa kollegor och knyta kontakter. Det är något av det som utlovas när Livsmedelsverket arrangerar en branschdag för alla som arbetar med offentliga måltider, den 12 november i Uppsala.
2013-09-06 Jokkmokk 2014 års Matlandethuvudstad
Lappländska Jokkmokk har av Matlandets expertråd utsetts till Årets Matlandethuvudstad 2014, i konkurrens med sex andra finaliststäder, skriver Landsbygdsdepartementet i ett pressmeddelande.
2013-09-05 Ett ögonblick, Emilia Frankén ...
... sistaårsstudent på Kostvetarprogrammet vid Uppsala universitet och ny studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse. Tillsammans med din studerandesuppleant Amanda Berg har du i dagarna varit med om ditt första styrelsemöte. Vilka är dina första intryck?
2013-08-27 Livsmedelsupphandlingen i fokus 1 oktober
Den 1 oktober 2013 bjuder Kost & Näring och Fokusgrupp Upphandling in till seminarium om livsmedelsupphandlingen. Under en intensiv heldag är ambitionen att ta ett handfast grepp om processen som helhet.
2013-07-21 Föreningsdag 16 november
Den 16 november ska en Föreningsdag för Ordföranden i lokalavdelningarna, Styrelse och Medlemmar i Fokusgrupperna att genomföras.
2013-07-18 "Ursprungsmärk kött och charkuteriprodukter"
I ett inlägg på DN Debatt den 17 juli ställer sig landsbygdsminister Eskil Erlandsson positiv till obligatorisk ursprungsmärkning för köttprodukter – också de sammansatta. "Oerhört glädjande", kommenterar Marianne Backrud-Hagberg, som nu vill se orden omsättas i handling.
2013-07-05 3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg ...
ALMEDALEN TORSDAG: Kost & Närings ordförande om sitt deltagande i Miljöstyrningsrådets debatt kring livsmedelsfusk och uppföljning av innehållet i den mat som serveras inom de offentliga måltidsverksamheterna.
2013-07-04 Lagat-från-grunden: rimligt recept?
ALMEDALEN ONSDAG: "Lagat från grunden är utan tvekan en högaktuell fråga – men var lägger vi ribban?” Med den frågan inledde Marianne Backrud-Hagberg, ordförande i Kost & Näring, föreningens onsdagsseminarium, med titeln ”Laga mat från grunden – rimligt recept för de offentliga köken?”.
2013-07-04 Myter och sanningar om offentlig mat
ALMEDALEN ONSDAG: Djurskyddskrav och det svenska förhållningssättet till Lagen om offentlig upphandling (LOU) var två av de frågor som diskuterades under onsdagsförmiddagen, vid LRF:s och Skolmatens Vänners seminarium "Sju myter om offentlig upphandling av mat". Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg var en av paneldeltagarna.
2013-07-03 Vem vinner på dagens livsmedelsupphandlingar?
ALMEDALEN TISDAG: Som ett svårlöst Soduko. Med den träffande beskrivningen av livsmedelsupphandlingen inledde Karin Lidén, moderator och Kost & Närings tidigare ordförande föreningens tisdagsseminarium, med titeln ”Vem vinner på dagens upphandlingar – barn och gamla eller jurister och grossister?”
2013-07-02 Hallå där, Anita Åberg ...
ALMEDALEN TISDAG: Hallå där, Anita Åberg, sammankallande i Kost & Närings Fokusgrupp Upphandling, som på tisdagen deltog i panelen vid LRF:s och Martin & Serveras seminarium om livsmedelsupphandlingar, med utgångspunkt i Anders Wijkmans upphandlingsutredning. Vad är ditt spontana intryck, så här efter seminariet?
2013-06-29 Allt om Almedalsveckan!
Söndagen den 30 juni inleds årets Almedalsvecka, där Kost & Näring utöver två egna seminarier också finns representerat i flera andra forum och sammanhang. Här finns all information om var, när och hur föreningen syns och hörs.
2013-06-07 Sol, sommar och glada kostvetarstipendiater!
Stämningen var på topp under första veckan i juni, när avgångsstudenterna på kostvetarprogrammen vid Umeå, Uppsala och Göteborgs universitet tog examen. För tre av dem satte Kost & Närings kostvetarstipendium extra guldkant på examensfirandet.
2013-06-05 Nya samarbetspartner: Danone ProViva och Aviko
Kost & Näring välkomnar Danone ProViva och Aviko som silver- respektive grundsamarbetspartner till föreningen.
2013-06-02 HCI: Intensiva dagar i Holland
Mellan den 28 och 30 maj höll HCI, Healthcare Caterers International, sitt årliga internationella möte, denna gång i Holland. Totalt deltog 9 länder i mötet, däribland Sverige och Kost & Näring, representerat av ordförande Marianne Backrud-Hagberg.
2013-06-02 Inbjudan till höstträff i 601:an
Måndagen den 7 oktober Lokalavdelning 601 på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög på det fagra Österlen. Förutom att träffa kolleger, så ska både geniknölarna gnuggas och smaklökarna stimuleras.
2013-05-20 Kost & Närings Almedalssatsning tar form
Livsmedelsupphandling tillsammans med Mat lagad från grunden är de två teman som står i fokus för de två seminarier – öppna för alla intresserade och nyfikna – som Kost & Näring arrangerar i egen regi under Almedalsveckan i Visby, den 2 och 3 juli.
2013-05-19 Nominera till Årets Kostprofil 2013
För sjunde året i rad arrangeras Stora Måltidsdagen. Under Stora Måltidsdagen kommer det vara prisutdelning för utmärkelsen Årets Kostprofil. Vem som helst inom det offentliga Måltids-Sverige kan nominera hur många kandidater som helst.
2013-05-14 Mora Lasarett söker Kostekonom
Landstinget Dalarna söker en Kostekonom till Mora Lasarett
2013-05-07 Kostbollen 2013: studenter nyfikna på Kost & Näring
En solig fredag den 3 maj deltog Kost & Näring vid Kostbollen – Dietist- och kostvetardagarna i universitetshuset i centrala Uppsala, Kost & Närings studeranderepresentant i styrelsen, Eric Karlsson, rapporterar från en minst sagt innehållsrik helg.
2013-04-26 Vårmöte i lokalavdelning 610 Uppland
Lokalavdelning 610 Uppland bjuder in till vårmöte, måndagen den 3 juni i Uppsala Auktionskammares lokaler. Sista anmälningsdag är torsdagen den 30 maj.
2013-04-12 Kost & Näring möter grossister
På Kost & Närings initiativ träffar föreningen leverantörerna Dafgård, Martin & Servera och Menigo, för att mot bakgrund av vårens debatt kring utbytesvaror konkret diskutera hur den nuvarande situationen ska kunna förbättras. Mötet uppmärksammas också på Matlandets hemsida.
2013-04-09 Nyhetsbrev från EFAD
Nu finns ett nytt nyhetsbrev från EFAD att läsa under internationellt för inloggade medlemmar.
2013-04-02 Håbo kommun söker Kostchef
Håbo kommun söker en Kostchef. Sista ansökningsdagen är 21 april.
2013-03-28 Kostdagarna 2013: här finns talarpresentationerna
Intresset från deltagarhåll att få tillgång till talapresentationerna från 2013 års Kostdagar har varit stort, och därför finns nu samtliga presentationer, liksom årets deltagarlista, tillgängliga.
2013-03-23 Marianne Backrud-Hagberg ny ordförande i K&N
Ett ögonblick, Marianne Backrud-Hagberg pinfärsk ordförande i Kost & Näring, som valdes tidigare idag av ett enhälligt årsmöte. Grattis! Hur känns det?
2013-03-22 Kostdagarna 2013 en succé
När 2013 års Kostdagar avslutades på fredagen kunde de rekordmånga deltagarna blicka tillbaka på ett minst sagt intensivt dygn, "lunch-till-lunch". Färgstarka talare, myllrande mingel, stående ovationer för en avgående ordförande – och en lika värdig som rörd vinnare av Årets Granatäpple.
2013-02-27 Kostdagarna 2013 fullbokade
Intresset för årets upplaga av Kost & Närings Kostdagar har varit rekordstort och evenemanget är nu helt fullbokat. Årets 240 anmälda deltagare innebär en ökning med närmare 50 personer jämfört med föregående år.
2013-02-25 "Fel produkter levereras till de offentliga köken"
PRESSMEDDELANDE. I en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen riktar Kost & Näring uppmärksamheten mot Sveriges kostansvariga och deras förutsättningar att leverera goda, näringsriktiga och säkra måltider till matgästerna inom offentliga måltidsverksamheter.
2013-02-25 Kost & Näring skriver på DN Debatt
Dagens Nyheters debattsida publicerar måndagen den 25 februari en artikel signerad Kost & Närings ordförande Karin Lidén. Artikeln i sin helhet hittar du i dagens papperstidning eller på DN.se
2013-02-23 Fåtal platser kvar till Kostdagarna 2013
Om du ännu inte anmält dig till Kost & Närings Kostdagar, den 21-22 mars i Stockholm, är det hög tid att göra det nu.
2013-02-06 Handledare och praktikplatser sökes!
Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet söker handledare och praktikplatser till studenterna på kostvetarprogrammet. Studenterna ska under sin femte termin, i den kurs som heter Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare (VFU), göra sin praktik på en arbetsplats.
2013-02-06 Ylva Mattsson Sydner om kostvetenskap
Vid medlemsmötet 30 januari i lokalavdelning 617, Stockholm, presenterade Ylva Mattsson Sydner, docent och prefekt vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, det arbete som pågår vid institutionen, i Sverige och Europa inom kostområdet och inom utbildningen till kostvetare.
2013-02-06 Enkät: temperaturen i det kommunala Måltidssverige
För att uppmärksamma och få mer kunskap om yrkessituationen för de kostansvariga i landets kommuner går Kost & Näring idag ut med en onlinebaserad enkätundersökning. Enkäten skickas under onsdagen den 5 februari ut till huvudkontaktpersonerna för respektive kommuns kostverksamhet.
2013-01-29 Ett ögonblick, Elin Röös ...
... doktorand vid Energi och Teknik, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och en av föreläsarna under Kostdagarna 2013. Vad kommer du att tala om?
2013-01-28 Programmet för Kostdagarna komplett
Uppställningen av talare, presentationer och andra programpunkter under Kostdagarna 2013, den 21-22 mars på hotell Courtyard by Marriott, är nu komplett.
2013-01-27 Kommunerna i Sydöstra Skåne fick rätt mot Menigo
Ibland kan det vara rätt att stå på sig för sin sak. Kommunerna i Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Skurup fick rätt mot Menigo i Tingsrätten efter att de avbrutit avtalet i förtid.
2013-01-21 Mattanter och stjärnkockar i Kommunalarbetaren
I senaste numret av Kommunalarbetaren kan du läsa om skolmat och statusen för de som arbetar med den.
2013-01-08 Kvalitetslagen – SLV bjuder in till heldagsutbildningar
Tillsammans med Skolverket arrangerar Livsmedelsverket utbildningsdagar för alla som planerar och lagar skolmat. Utbildningsdagarna är kostnadsfria och hålls på ett 20-tal platser i landet från februari och fram till maj.
2013-01-04 HCI årsmöte i Holland
HCI´s årsmöte 2013 i Zaandam Holland. Kolla in inbjudan!
2012-12-19 Kost & Näring önskar God Jul
Med ett ekonomiskt bidrag till Läkare Utan Gränser tillönskas Kost & Närings medlemmar, samarbetspartners och andra som på olika sätt bidragit till föreningens arbete under året som gått en riktigt God Jul.
2012-12-18 Maria Wetterstrand klar för Kostdagarna
Möt samhällsdebattören, skribenten och förra språkröret i Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, i en intervju om hennes medverkan vid Kostdagarna 2013, den 21-22 mars i Stockholm.
2012-12-07 Rapport från föreningsdagen i Stockholm
Med målsättningen att samla in så många bra och konkreta förslag som möjligt för den s framtida verksamheten genomförde Kost & Näring den 24 november en föreningsdag, Utgångspunkten: den gamla formen för föreningsdemokrati fungerar inte. Nytt måste in!
2012-11-26 Kostdagarna 2013 – hållbarhet på sin spets
Den 21-22 mars nästa år bjuder Kost & Näring in till Kostdagarna på temat ”Måltiden, maten, medarbetarna – hur hållbara är kraven på hållbarhet?”.
2012-11-23 Lidingö stad söker Verksamhetsuppföljare
Lidingö stad söker en verksamhetsuppföljare till kostverksamheten. Sista ansökningsdag är den 30 november.
2012-11-19 Höstmöte #2 i lokalavdelning 617, Stockholm
Den 15 november gästades Stockholms lokalavdelning 617 av Christine Persson Osowski, Fil. Dr. i kostvetenskap vid Institutionen för kostvetenskap Uppsala universitet, som presenterade sin avhandling "The Swedish School Meal as a Public Meal".
2012-10-25 Höstmöte avd 601 Skåne
Inbjudan till höstmöte med Kost & Närings Lokalavdelning 601, Skåne!                                                                                       ...
2012-10-25 Rapport från höstmöte, lokalavdelning 617
Den 3 oktober höll Stockholms lokalavdelning, 617, höstmöte. För kvällens föreläsning svarade Livsmedelsverkets Eva Sundberg, projektledare för Nationellt kompetenscentrum.
2012-10-15 Geriatriska nätverksdagar
Här hittar du Prel pogram Nätverk nutrition 2012
2012-10-09 SLV-seminarier: hur klara kvalitetskraven?
Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för offentliga måltider bjuder tillsammans med bland andra SKL, Skolverket och MSR in till seminarier på temat "Så klarar din verksamhet nytt lagkrav på skolmaten". Intervju med SLV:s Eva Sundberg.
2012-10-03 Unilever Food Solutions bjuder in till spännande inspirationsträffar!
Under hösten 2012 och våren 2013 kommer vi att erbjuda träffar i Oskarshamn, Ludvika, Haparanda och Trollhättan. Vi vänder oss till skolkökskockar i de närliggande kommunerna till dessa orter.
2012-10-01 Medlemskväll Stockholms lokalavdelning
”Vill du veta det senaste inom måltidsområdet för vård, skola och omsorg?” Välkommen till höstens medlemskväll onsdag 3 oktober, 2012
2012-09-28 Järfälla kommun söker kostkonsult
Sista ansökningsdag är 21 oktober. Mer information hittar du här.
2012-09-23 Rapport från höstmöte i lokalavdelning 604
Lokalavdelning 604, Västergötland & Dalsland, rapporterar från sitt innehållsrika höstmöte, som i år hölls på Grovare Café i närheten av Hökerum.
2012-09-20 Associerade medlemmar: lösenordsförändring
UPPDATERAD. Associerade medlemmar i Kost & Näring kan nu åter logga in på medlemssidorna, men med en förändring angående lösenorden.
2012-09-19 Inloggningsinformation nu utskickad
Under eftermiddagen den 19 september har användaruppgifter skickats ut till Kost & Närings medlemmar via mail, för åtkomst till del av hemsidan som är låst för externa besökare.
2012-09-17 Varmt välkommen – nu kastar vi loss!
Välkommen helt nya kostochnaring.se – en uppdaterad, omstrukturerad och inte minst utbyggd hemsida. Målsättningen: att förbättra nytta, användbarhet och upplevelse, både för föreningens medlemmar och för våra externa besökare.
2012-09-03 Karlsborgs kommun söker kostchef – sista ansökningsdag 17/9
Som kostchef ansvarar du för arbetsledning med personalansvar, måltidsplanering, inköp, budget och kvalitetssäkring. I ditt uppdrag ingår även att utveckla verksamheten i samarbete med Hjo och Tibro kommuner. Sista ansökningsdag är den 17 september 2012.
2012-08-29 Kostvetarstipendium till Lotta Karlsson
Grattis Lotta Karlsson, kostvetare från Umeå universitet, både till Kost & Närings kostvetarstipendium och – inte minst – till ditt nya jobb som livsmedelsinspektör på miljökontoret i Örebro kommun!
2012-07-13 Almedalssatsning ger eko i upphandlingsbranschen
Kost & Närings seminarier om livsmedelsupphandlingen och möjligheterna kring Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger eko också i bredare upphandlingskretsar. Upphandling24.se toppar idag med en artikel om seminarierna.
2012-07-08 Artiklar, foton, material: allt om Almedalen 2012!
Under årets Almedalsvecka bidrog Kost & Näring till att sätta frågorna om den offentliga måltiden och maten på agendan. Här ett nyhetssammandrag från den intensiva veckan.
2012-07-04 Almedalen onsdag: sol, vind och flaskvatten
Törstiga estradörer på sin väg till, från eller mellan några av de många seminarierna och evenemangen i Visby fick på onsdagen Kost & Näring-flaskor fyllda med friskt, gotlänskt kranvatten.
2012-07-04 Almedalen onsdag: alla älskar LOU – eller?
Lagen om offentlig upphandling, LOU, engagerar runt om i Livsmedelssverige. Det bekräftades inte minst vid de två Almedalsseminarier som Kost & Näring höll under tisdagen och onsdagen. I kontrast till de gångna årens tidvis skarpa konflikter aktörerna emellan märktes tecken på ett förändrat, mer pragmatiskt tonläge.
2012-07-03 Almedalen tisdag: 3 frågor till Marianne Backrud-Hagberg ...
... styrelseledamot, som under tisdagen representerade Kost & Näring i en paneldiskussion inom ramen för Sodexos Almedalsseminarium "Hur får vi världens bästa patientmåltider?".
2012-07-03 Almedalen tisdag: sjukhus- och äldrematen på agendan
När Kost & Näring på tisdagen genomförde de två första av sammanlagt fyra seminarier vid årets Almedalsvecka stod nutrition inom vården och äldreomsorgen på agendan, tillsammans med LOU, Lagen om offentlig upphandling. Ett femtiotal...
2012-07-03 Almedalen tisdag: tid för kvalitetsfokus?
När Svenskt Kött på tisdagen höll seminarium på temat ”Skolmat – till vilket (lågt) pris som helst?”, fanns Kost & Näring, företrätt av ordförande Karin Lidén, med på podiet.
2012-06-29 Kost & Näring i Almedalen 2012
PRESSINBJUDAN. Vid årets Almedalsvecka genomför Kost & Näring, organisationen för Sveriges kostchefer, seminarier kring den offentliga måltiden på två högaktuella teman – måltider för sjuka och äldre samt livsmedelsupphandling inom ramen för LOU.
2012-06-25 Nedräkningen har börjat – Kost & Näring i Almedalen 2012
När Kost & Näring för första gången deltar i Almedalsveckan på Gotland, den 1-8 juli, står måltiderna inom vård och omsorg, Lagen om offentlig upphandling (LOU) samt matsvinnet i fokus.
2012-06-21 Kostvetarstipendium till Katarina Fasth
Ett ögonblick, Katarina Fasth ... nybliven kostvetare från Uppsala universitet och den andra i raden av avgångsstudenter som tilldelats Kost & Närings kostvetarstipendium 2012. Det nyinrättade stipendiet om 2 000 kronor delas ut till tre ...
2012-06-11 Rapport från vårmöte – lokalavdelning 604
Under blommande äppelträd har lokalavdelning 604 hållit vårmöte. Bland annat besöktes Sivans ost och Adelsåsens kalkon. Här hittar du text och bild från mötet!
2012-06-06 Kostvetarstipendium till Anna Karlsen
Foto: Maria Thorson I samband med examen tilldelades Anna Karlsen, nybliven kostekonom vid Göteborgs universitet, på tisdagen under högtidliga former Kost & Närings kostvetarstipendium, "för sitt engagemang och driv rörande utbildning...
2012-06-05 Nya nordiska näringsrekommendationer lyfter fram helheten i kosten
I dag presenteras förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer. Forskare från Norden har gått igenom det aktuella vetenskapliga läget i världen om sambanden mellan det vi äter och olika sjukdomar.
2012-06-05 SLV lanserar en definition på "Laga mat från grunden"
Tillsammans med olika aktörer, på den offentliga storköksmarknaden, där Kost & Näring är en, har SLV:s kompetenscentrum arbetat fram en definition.
2012-06-04 Lokalavdelning Skåne har haft vårträff
Lokalavdelning Skåne har haft vårmöte i Paradiset.
2012-05-26 Kost & Näring vs. Martin & Servera
Vid senaste styrelsemötet fredagen den 25 maj, träffade Kost & Närings styrelse MartinServeras VD Christer Lind och försäljningsdirektör kontrakt Johannes Reftberger, för ett samtal. Mötet var initierat av Martin Servera med anledning av utmärkelsen "Årets Äppelskrutt".
2012-05-14 Protokollet från årsmötet 2012
Nu finns protokollet från årsmötet 2012 på medlemssidorna.
2012-04-23 Vårmöte avd 601
Inbjudan till vårmöte och årsmötesprotokoll och verksamhetsberättelse för 2011.
2012-04-23 Skolmatsdagen 2012
Välkommen till SKOLMATSDAGEN 2012, en dag för dig som brinner för skolmaten och som bryr dig om Sveriges viktigaste matgäster: våra barn!
2012-04-21 Skolmaten är en het fråga - kommunerna måste ta sitt ansvar
Regeringen har lagstiftat om rätten till näringsriktig skolmat. Nu är det upp till kommunerna att göra sin del och anstränga sig mer för att alla skolbarn ska få bra kost. Det skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.
2012-04-11 Stipendium till framtidens kostvetare
I samband med vårens terminsavslut uppmärksammar Kost & Näring särskilt goda studentinsatser i form av ett stipendium. Stipendiet om 2 000 kronor delas ut till tre av avgångsstudenterna, en per ort, vid kostvetarutbildningarna vid universitete...
2012-04-05 Två doktorandtjänster lediga vid Uppsala Unviersitet
Forskningsämnet kostvetenskap klargör den komplexitet som mat och måltider utgör hos enskilda individer, olika grupper och i olika kontexter utifrån naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv. Vid institutionen för kostvetenskap, ...
2012-03-29 Idag lanseras SkolmatSverige!
Efter två års utveckling, validering och testning är SkolmatSveriges verktyg äntligen tillgängligt för alla grundskolor i landet!
2012-03-26 Kärleksfullt Äppelskrutt-pris till Menigo och Maritn-Servera
Livsmedelsgrossisten Menigo, med centrallager i Strängnäs, mottog i går den mindre smickrande utmärkelsen Årets Äppelskrutt. Det skriver Eskilstuna-kuriren lördagen den 24 mars.
2012-03-21 Bästa sjukhusmaten! – så höjs måltidskvalitén vid svenska sjukhus
Kost & Närings studie av måltidskvalitén vid svenska sjukhus, Bästa sjukhusmaten!, presenterades den 21 mars 2012 för Socialdepartementet och socialminister Göran Hägglund. Projektledare för studien är Christina Mörtl. Under hösten 2011 har måltidskvaliteten kartlagts vid nio svenska sjukhus, dels för att identifiera förbättringsområden och flaskhalsar, dels för att lyfta fram och sprida goda exempel.
2012-03-19 Hygien- och allergenseminarium 29-30 mars på SIK Göteborg
Aldrig tidigare har diskussionerna gått så höga om riskerna med dålig rengöring och allergener. Varje dag så får vi frågor om allergener och farorna med dessa. Därför anordnar vi nu ett unikt utbildningstillfälle i Göteborg.
2012-03-19 Kostdagarna 2012 - Helheten i fokus
Måltidsupplevelsen som helhet – och de olika aspekterna av den – står också i fokus när Kost & Näring bjuder in till årets upplaga av Kostdagarna, den 22-23 mars i Stockholm. Under evenemanget delas även Årets Granatäpple och Årets Äppelskrutt ut till den aktör som under det gångna året gjort mest respektive minst för den offentliga maten i Sverige.
2012-03-19 Bättre sjukhusmat till oförändrad kostnad
Bättre sjukhusmat till oförändrad kostnad Tvärtemot vad som ofta tas för givet i debatten är det stora problemet för sjukhusmatenvarken råvaror, tillagning – eller ens pengar. Flaskhalsen för högre måltidskvalitet utgörs istället av...
2012-03-19 Bättre sjukhusmat till oförändrad kostnad
PRESSMEDDELANDE. Tvärtemot vad som ofta tas för givet i debatten är det stora problemet för sjukhusmaten varken råvaror, tillagning – eller ens pengar. Flaskhalsen för högre måltidskvalitet utgörs istället av bristfällig utbildning och kommunikation.
2012-03-12 Vikariat som enhetschef på kostenheten Sundsvalls sjukhus
Är du en målmedveten och företagsam person som har ett ledarskap som präglas av förmågan att kunna engagera och entusiasmera dina medarbetare på ett förtroendefullt sätt och vill arbeta som enhetschef på Sundsvalls sjukhus i 15 månader ko...
2012-03-06 Doktorand inom området genus och måltider inom vård, skola och omsorg
Instituitionen för Kostvetenskap i Umeå söker doktroand inom området genus och måltider inom vård, skola och omsorg Läs mer på http://www.kost.umu.se/doktorandtjanst
2012-03-01 Margareta Håstad , Kost och Närings legendariska ordförande, har gått bort.
Margareta Håstad 1935-2012 Margareta personifierade som ingen annan en strävan efter att få kostverksamheten erkänd och accepterad som ett yrkes- och kompetensområde med stor vikt för samhället. Sin egen professionella gärning bedrev h...
2012-02-29 EFAD Årsrapport
EFAD står för European Federation of the Association of Dietitians och är en europeisk förening för dietist- och kostekonomföreningar. I EFAD är Sverige representerat av både Kost & Näring och Dietisternas Riksförbund. Här avhandlas ö...
2012-02-28 "Vi respekterar Sigtunadomen"
Martin & Servera ser kammarrätternas motstridiga domar på två likvärdiga överprövningar som mycket olycklig. En beklaglig situation enligt Nils Berntsson som dock inte kommer att överklaga vidare. Läs mer här
2012-02-26 Djurskyddskrav tillåts vid upphandling av livsmedel
En kommun kan ställa krav om antibiotikaanvändning, transporttider och slaktmetod vid upphandling av livsmedel. Kammarrätten i Stockholm konstaterar i en dom att kraven är tillåtna enligt lagen om offentlig upphandling.   Målet handlar om ...
2012-02-26 Vill du veta mer om årsmötet
Vill du veta var och när årsmötet 2012 kommer att hållas och vad som kommer att tas upp gå in under årsmöte och kolla
2012-02-21 Skulle du vilja arbeta utomlands?
Kings Collage söker en Professor of Dietetics Gå in på lediga jobb och klicka på länken för att få veta mer
2012-02-20 Möte med våra samarbetspartners 14-15 februari
Vi var denna gång 13 personer från Fokusgrupperna och styrelsen som samlades i Stockholm för att träffa våra samarbetspartners. Denna gång hade vi även bjudit in de stora grossisterna. Vårt fokus för denna träff var bl a frågor kring DA...
2012-02-19 Uppdaterat program för Kostdagarna 2012
Uppdaterat program med ändrade tider på torsdagens Kostdagar 2012 Kolla in det nya programmet här
2012-02-07 Vad händer 2012?
Kalendariet för året är uppdaterat där hittar du viktiga datum som vi vet om idag Kolla in kalendariet
2012-02-07 Registera din e-post adress hos EFAD
Vill du veta mer om vad som händer inom EFAD, få ett veckobrev om vad som händer på deras hemsida och ibland få e-post angående speciella intresseområden som du har. Gå in på http://www.efad.org/register och registrera din adress för att...
2012-02-01 Nu köper vi mer fet mat
Trenddieter som förespråkar ökad konsumtion av kött och fett ger klirr i kassan för delar av den svenska jordbruksnäringen. Försäljningen av feta mjölkprodukter som smör, vispgrädde och crème fraiche har ökat med över 20 procent på tv...
2012-01-28 Överlämnande av Årets Äppelskrutt 2011.
Vid Kost & Närings styrelsemöte idag, fredag den 26 , överlämnade delar av styrelsen Årets Äppelskrutt 2011 till SKL. Styrelsen hade önskat att överlämna den till SKLs styrelse, men istället fanns tre tjänstemän på plats. Det visar ...
2012-01-27 Upphandlingsdagen en succé!
Upphandlingsdagen som arrangerades på Stockholms universitet den 26 januari blev en succé. Ett hundratal kostchefer/kostekonomer,  inköpare och politiker (två st.) lyssnade med spänning på Sara CW Johanssons och Pater Schlyters beskrivning ...
2012-01-27 Upphandlingsdagen en succé!
Upphandlingsdagen som arrangerades på Stockholms universitet den 26 januari blev en succé. Ett hundratal kostchefer/kostekonomer,  inköpare och politiker (två st.) lyssnade med spänning på Sara CW Johanssons och Pater Schlyters beskrivning av...
2012-01-20 Stockholms sjukhus ska börja laga sin egen mat!
Svenska dagbladet skriver idag: Sjukhusen i Stockholm ska få egna tillagningskök där både patienter och anhöriga ska kunna få mat serverad dygnet runt utifrån sina behov. Det förslår landstingets måltidsutredning som presenteras i dag. N...
2012-01-12 Din åsikt är viktig, den kan göra skillnad!
Vad vill du att Kost & Näring ska arbeta med? Vilka frågor är viktiga och angelägna? Snart är det dags för årsmötet den 24 mars och till det vill vi få så många åsikter/motioner som möjligt. Gör din röst hörd och tala om vad ...
2011-11-22 Karin bloggar.
Kost & Närings ordförande Karin Lidén har en blogg där hon bloggar ibland, mer eller mindre ofta. Just nu kan du läsa om Pärkungen på 70-talet samt lite storkökshistoria. Klicka här  
2011-11-22 Eva bloggar!
Eva Sundberg, projektledare för Livsmdelesverkets nya kompetenscentrum för måltider inom offentlig sektor, har börjat blogga! Läs här:
2011-11-21 Kompetenscentrum ska förbättra måltiderna i den offentliga sektorn
Varje dag serveras uppemot 3 miljoner måltider i den svenska vården, skolan och omsorgen. Fortfarande saknas en helhetsbild av kvaliteten på måltiderna, men det står klart att skillnaderna är stora. Livsmedelsverket startar nu ett kompetenscent...
2011-11-18 Kost & Näring samarbetar med ny tidning om Offentliga Måltider.
När Mat & Vänner Förlag (ägt av Allers) lanserar ett nytt magasin om offentliga måltider i början av 2012, gör man det i samarbete med Kost & Näring. Vår medlemstidning Näringsvärt läggs ned och istället satsar vi på våra eg...
2011-09-21 Höstmöte för lokalavdelning 601 - Skåne
Välkomna till Österlens kryddor i Ystad 24 oktober. Inbjudann
2011-09-21 Socialstyrelsen har publicerat "Näring för god vård och omsorg"
Näring för god vård och omsorg - en vägledning för att förebygga och behandla undernäring Vägledningen ”Näring för god vård och omsorg” vänder sig till kommuner och landsting och syftar till att öka förmågan att förebygga oc...
2011-09-15 Nyhetsbrev från HCI
HCI, vårt internationella nätverk har nu publicerat sitt första nyhetsbrev. Läs om vad som händer "ute i världen" genom att klicka på länken här nedan.   HCI Newsletter Vol 1 PDF Format
2011-09-14 Inbjudan till Intressentforum nyckelhålet möte 2
  Livsmedelverket och Föreningen Nyckelhålet på restaurang inbjuder till ettandra möte om nyckelhålet. Inbjudan gäller både er som deltog i det första mötet i maj 2011 och helt nya intressenter. Datum: Onsdagen den 9 november 2011 Ti...
2011-09-12 Tankar om ett krig
ISvenska Dagbladet den 1 september i år, skriver ledarskribenten Johan Ingerö en tänkvärd och lite rolig betraktelse över fettkriget. Läs krönikan Fettkriget
2011-09-09 Bedre mad til mange – i et Nordisk perspektiv
 Inbjudan till konferens i Helsingfors Mad til mange program _ vers 2
2011-08-30 Köttdiet sponsrad av köttindustrin
Den populära LCHF-dieten har lockat många svenskar att byta ut kolhydraterna i maten mot mer kött och fett. Detta trots att kött är en större miljöbov än många andra livsmedel. En granskning SR:s Ekot gjort visar nu att flera studier som sve...
2011-08-28 UpToDate för kostchefer/kostekonomer
MatKompetens UTBILDNINGAR har satt ihop en konferens speciellt för Dig, som är intresserad av praktiska råd och verktyg för att bemöta dagens matdebatt. Du får en faktakavalkad och vi gör en djupdykning i aktuella ämnen. Under angenäma fo...
2011-07-12 Offentlig mat i Almedalen.
Under Almedalsveckan som nyligen genomförts i Visby, arrangerades flera seminarier som berörde den offentliga maten. Livsmedelsverket, Svergies Konsumenter,  Måltidsmuseum i Grythyttan arrangerade alla seminarier med olika rubriker som berörd...
2011-06-15 "Landsbygdsministern bör försöka ändra LOU"
I riksdagen har ledamoten Ann-Kristine Johansson uppmärksammat den osäkerhet som präglar livsmedelsupphandlingar. I en interpellation frågar hon landsbygdsministern om han är beredd att ändra på LOU. Läs mer här
2011-05-13 Grattis Kurt Weid!
11 maj 2011 anordnade Skolmat & Vänner, tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, Kostakademien och Målimun, Skolmatsdagen. Kurt Weid blev tilldelad Kostakademiens Stipendium på 10 000 kr med motiveringen “För sitt stora hjärta o...
2011-05-13 Skolmåltiden viktig för elevernas resultat
Skolans och elevernas resultat förbättras i första hand av skickliga lärare. Men även skolmåltiden har sin del i kvalitetsarbetet. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting, Karolinska Institutet och andra aktörer som tar fram verktyget ”Sko...
2011-05-09 Otillåten märkning av Gunnar Dafgård AB
Livsmedelsverket har förelagt Gunnar Dafgård AB att sluta märka livsmedel med ”utan konstgjorda färgämnen”, ”utan konstgjorda aromer”, ”utan stabiliserings- och emulgeringsämnen” och ”utan smakförstärkare”. Dessutom måste f...
2011-05-03 Goda exempel på mat och måltider inom sjukvården sökes
Känner du till ett sjukhus eller annan sjukvårdsverksamhet som har bra måltidsverksamhet? Det kan gälla både smak, näringsinnehåll, miljömedvetenhet, bra specialkost och annat som gör att måltiden som helhet känns bra. Även en trevlig må...
2011-04-26 Fritt fram för rätt formulerade djurskyddskrav
Miljöstyrningsrådet ser inga hinder för att ställa krav på djurskydd vid offentliga livsmedelsupphandlingar. Fast Monica Sihlén poängterar vikten av att omsorgsfullt formulera kraven.   Läs mer här
2011-04-18 Storsatsning på framtidens livsmedelskontroll
 Livsmedelsverket inleder nu ett arbete för att höja kvaliteten och effektiviteten inom den svenska livsmedelskontrollen. Det görs med särskilda medel från regeringen och i samarbete med länsstyrelser och kommuner.  Den fyraåriga satsningen ...
2011-04-13 Succé för årets Kostdag 2011
Läs mer
2011-04-04 Äntligen en lyckad upphandling!
Hädanefter kommer endast svenskproducerad mat att serveras i skolor och äldreboenden i Säffle och Dalslands kommuner. Det står klart efter en uppmärksammad upphandling. Läs mer här
2011-03-21 Nu blir det förbjudet med transfetter i Sverige
- Riksdagsbeslut röjer väg för mer hälsosam mat Det blir förbjudet att använda transfetter i mat. Det har riksdagen nu beslutat. Läs mer här
2011-03-15 Föreningsstämma 9 april 2010
För den intresserade finns dokument, bla motioner och styrelseförslag, under fliken Förening/stämma.
2011-03-13 Föreningsstämman 9 april 2011
För att alla ska kunna ta del av vad som kommer att behandlas på föreningsstämman publiceras alla dokument. Har ni synpunkter som ni vill framföra så kontakta er lokalavdelning som via respektive ombud kan framföra era åsikter. Tillhör du en...
2011-03-11 Bra mat inom äldreomsorgen är färdiga!
Livsmedelsverkets rekommendationer "Bra mat inom äldreomsorgen" är färdiga att ta i bruk! Kost & Närings fokusgrupp har varit delaktiga i processen och välkomnar de nya riktlinjerna. Här är de nya riktlinjerna
2011-03-03 Matupphandlingar i blåsväder
 Sex kommuner till har fått sina upphandlingar av matleveranser överklagade. Denna gång bland annat på grund av oenigheter runt djurskyddskrav Läs mer här
2011-03-01 Godis har stor miljöpåverkan
Chips och godis är inte bara onyttigt, de påverkar miljön mer än exempelvis äpplen, visar en ny studie. Läs mer här
2011-02-25 Årets Kostdag 8 april
Dags för anmälan till Årets Kostdag den 8 april. Programmet uppdateras allt eftersom. Så här ser det ut idag Inbjudan till Årets kostdag
2011-02-21 Fokusgruppernas medlemmar
Fokusgrupp Förskola/skola Marianne Schröder Maagaard, sammankallande marianne.schroder-maagaard@skola.kiruna.se Anna-Sofia Kulluvaara, anna-sofia.kulluvaara@kommun.pajala.se Carian Andersson, carina.andersson@orebro.se Inger Månson, inge...
2011-02-21 Valberedningens förslag
Valberedningens förslag till styrelse samt revisorer år 2011-2013/2015. Valberedningen presenterar förslag till styrelseledamöter inkl ersättare samt revisorer inkl ersättare. Det här förslaget är inte slutgiltigt utan kan ändras fram tills...
2011-02-21 Valberedningens förslag
Valberedningens förslag till styrelse samt revisorer år 2011-2013/2015. Valberedningen presenterar förslag till styrelseledamöter inkl ersättare samt revisorer inkl ersättare. Det här förslaget är inte slutgiltigt utan kan ändras fram tills...
2011-02-17 Den slängda maten blir till ny energi
Regeringen har som mål att minska livsmedelkedjans klimatpåverkan och arbetar för att öka kunskaperna om denna. Med anledning av det har regeringen idag beslutat om att satsa 4 miljoner kronor för att öka energiutnyttjandet ifrån vårt matavfa...
2011-02-15 Frysta grönsaker nyttigare än färska
Frysta grönsaker är nyttigare en färska. Det visar en undersökning gjord av Institutet för matforskning i Storbritannien och som refereras i dagstidningen Daily Mail. Läs mer i Djupfrysningsbyråns nyhetsblad Kristallklart.
2011-02-13 Norskt Mästerskap för "Institusjonskockar"
Norska Mästerskapet för institutionskockar genomfördes den 10 februari i Lillestöm, strax utanför Oslo. Vann gjorde Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen, båda anställda vid  Kongsberg sjukhus. Kost och Närings ordförande Karin L...
2011-02-04 Kostbyte kan lindra adhd
Den kontroversiella funktionsnedsättningen adhd kan bero på överkänslighet mot livsmedel. Ändrad kost borde därför testas på alla drabbade. Den sensationella förklaringen lanseras nu av en världsledande medicinsk tidskrift. Läs artikel...
2011-01-29 Reseräkning
Reseräkning skickas till: Christina Mörtl Carl Westmans allé 16 254 51 Helsingborg RESERÄKNING
2011-01-28 Svensk studie visar problem med mangan och arsenik i barnmat
En svensk undersökning visar att vissa barnmatsprodukter kan innehålla höga halter mangan, arsenik och kadmium. De höga halterna kan dels bero på den råvara produkten är gjord av, dels på grund av att vissa produkter berikas med mangan. Livsm...
2011-01-28 EU öppnar för enklare upphandlingar
Att köpa närproducerat är inte det lättaste för landets kommuner. Nu öppnar EU-kommissionen för en översyn av EU:s regler för offentlig upphandling. Kost & Närings  styrelse välkomnar en översyn. "Vi är många som av många anle...
2011-01-14 Lantmännen lanserar kokbok av och för skolkockar
2008 och 2010 anordnade Lantmännen SkolmatsGastro, Sveriges första matlagningstävling för skolkockar. Den 13 januari släpper Lantmännen Sveriges första kokbok för skolkockar – Matlust. Lantmännen har samlat vinnarrecepten och barnens favor...
2011-01-14 Kost och Näring har beviljats medel från regeringen.
Utdrag ur Regeringens beslut:     Regeringen beviljar branschföreningen Kost och Näring  ekonomiskt stöd med 500 000 kronor för att under 2011 genomföra ett projekt med syfte att dels utse någon eller några goda förebilder i form av...
2011-01-12 Planeringen av Årets Kostdag i full gång.
Idag har vi på allvar startat planeringen av Årets Kostdag, och vår moderator Malou von Sivers har besökt oss. Tack för värdefull inspiration och goda tips! Vi diskuterar nu programmet och vad vi behöver göra. Tyvärr har Eskil Erlandsson ...
2011-01-11 Storkökspotatis kan vara lika nyttig som hemkokt
En portion potatis förkokt för storkök är nästan lika nyttig som hemkokt potatis. Det framgår av Livsmedelsverkets undersökning av hur olika tillagningssätt påverkar näringsinnehållet. En portion kokt potatis innehåller mer än 20 procen...
2011-01-11 Tydligare och rättvisare kontrollavgift med förbättrad vägledning
Företagens avgift till livsmedelskontrollen beror på hur stor risk verksamheten innebär för konsumenten. Baka bröd innebär en liten risk, medan hantering av kött innebär en hög risk. Livsmedelsverkets vägledning är ett sätt att beräkna ...
2011-01-05 Tyskland har inte exporterat dioxinlivsmedel till Sverige
De tyska myndigheterna rapporterar att det enligt nuvarande bedömningar inte har exporterats några dioxinförorenade livsmedel till Sverige läs mer
2010-12-29 Centrum för offentliga måltider till Livsmedelsverket
Livsmedelsverket har fått uppdraget att skapa ett nationellt kunskapscentrum för den offentliga måltiden. Centrets huvudsakliga uppgift blir att bygga upp kunskap om måltider i offentlig sektor och att sprida den vidare till viktiga målgrupper. ...
2010-12-27 Otillåten GMO i fyra av åtta prover på ris
Fyra av åtta prov på ris från Kina innehöll spår av otillåtet genmodifierat ris. Produkterna har återkallats av importören. Analyserna gjordes inom ramen för Livsmedelsverkets kontroll av genmodifierat ris och linfrön som inte är godkända...
2010-12-27 Lyssna Livsmedelsverket får fem miljoner för att utveckla livsmedelskontrollen
Regeringen har idag beslutat om att ge Livsmedelsverket fem miljoner under 2011 för att utveckla livsmedelskontrollen. Pengarna kommer bland annat att gå till att utveckla utbildning och fortbildning av livsmedelsinspektörer, ta fram kontrollhand...
2010-12-13 Stämmer ingrediensförteckningen? Omfattande kontroll under 2011
Livsmedelsverket och kommunerna kommer tillsammans att granska märkning och speciellt ingrediensförteckningar under 2011. Det gäller färdigförpackade varor av färdiglagad mat och köttprodukter. Kontrollen kommer att ske hos tillverkaren. – ...
2010-12-08 Ny rapport: Vuxna européer blir allt tjockare
Drygt hälften av alla vuxna i EU-länderna (plus Norge, Island och Schweiz) är överviktiga eller feta, enligt en ny rapport. Under de senaste 20 åren har andelen överviktiga i dessa länder mer än fördubblats. läs med på Dn.se
2010-12-03 Akut brist på svensk potatis
Det börjar eka tomt i den svenska potatisbingen. Årets skörd skulle enligt planerna räcka till början av april nästa år. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, varnar nu för att bristen kan vara total redan långt tidigare. Klicka här  
2010-12-03 Matlandet Sverige - pengar att söka!
Jordbruksverket utlyser nu projekt inom Matlandet 2011, Pengar finns att söka, Mer information här
2010-12-02 Ett friskare Sverige 2011 - uppmärksamhetsvecka kring matvanor och fysisk aktivitet
Statens folkhälsoinstitut har fått regeringens uppdrag att än en gång samordna en uppmärksamhetsvecka kring matvanor och fysisk aktivitet. Veckan går under namnet Ett friskare Sverige och är ett samverkansprojekt som syftar till att främja go...
2010-12-02 Fokusgrupp Sjukhus – Syfte och mål år 2011
Vår vision Att sätta sjukhuspatienten i fokus genom att synliggöra sjukhuskostens betydelse. Vår ambition är att: kartlägga landets samtliga sjukhus undersöka för-och nackdelar med olika produktionssystem - nationellt och internatione...
2010-12-02 Motioner författas av lobbygrupper
”Intresseorganisationerna gör saker de är bra på och intresserade av” "Intressant", säger Karin Lidén ordförande i Kost och Näring. " Det här är något vi borde använda oss av mera!" läs mer på dn.se
2010-12-02 Motioner författas av lobbygrupper
”Intresseorganisationerna gör saker de är bra på och intresserade av” "Intressant", säger Karin Lidén ordförande i Kost och Näring. " Det här är något vi borde använda oss av mera!" läs mer på dn.se
2010-12-01 Pågen utökar återkallelse av bröd med spår av jordnötter
Uppdaterat 1 dec Pågen utökar sin återkallelse av bröden Pågen God Form och Pågen Lantgoda. Tidigare återkallades bröden med bakdag från 101027 till 101123. Nu återkallas även bröd bakade senare, 101024 till 101123. De har sålts i Sveri...
2010-12-01 Ungdomens källa anas i morot och pumpa
En bit pumpa- eller grönkålspaj med sallad på mandarin och rårivna morötter blir en måltid som kan förlänga livet. Ämnet alfakaroten ger skydd mot flera farliga sjukdomar, tror forskare.   Läs mer
2010-12-01 ”Svenskarnas ohälsa kostar minst 120 miljarder per år”
Folkhälsoinstitutet i ny rapport: Trots att färre svenskar röker och dricker har inte regeringens hälsomål uppnåtts. Kommunerna saknar ekonomiska incitament för att i de tidiga skolåren satsa på barns hälsa. Vi föreslår därför att reger...
2010-11-30 Oatlys Havregurt innehåller spårmängder av mjölkprotein
Viktigt meddelande till dig som är mjölkproteinallergiker Oatlys Havregurt innehåller spårmängder av mjölkprotein. Det är syrningskulturen som har visat sig innehålla mjölkprotein. Problemet upptäcktes vid en fördjupad kontroll hos leve...
2010-11-30 Allergibroschyrerna uppdaterade om märkning
Livsmedelsverkets broschyrer med allergiinformation har nu kommit ut i reviderad version. Det är särskilt avsnitten om märkning som har anpassats efter nya regler klicka här
2010-11-29 Flytta kostråden från Livsmedelsverket
Vetenskapen är idag enig om att köttkonsumtionen bör minskas radikalt, men Livsmedelsverket presenterar sina kostråd så diffust, luddigt och oengagerat att allmänheten inte har en chans att uppfatta det viktiga budskapet. Det skriver miljöpart...
2010-11-29 Gör din egen glögg
läs på Svd.se
2010-11-29 ”Patientmaten på sjukhusen måste bli en del av vården”
Ilija Batljan (S): Alliansen måste rätta till misstagen och se till att patienterna på Stockholms sjukhus får god och nyttig mat. Läs mer på DNdebatt
2010-11-25 Mer protein håller kilona i schack
Det är lätt att tappa kilon. Betydligt svårare är att undvika att plocka på sig dem igen. Det konstateras i en stor europeisk studie kallad Diogenes, presenterad i medicintidskriften New England Journal of Medicine. Läs mer på Svd.se
2010-11-23 Hälften av svenskarna gör matlåda
Hälften av alla svenskar gör matlådor. Det visar en undersökning Lantmännen låtit göra. Dock finns regionala skillnader. Storstadsbor och skåningar är sämst på att ta reda på sina matrester. Just i dagarna har EU utlyst ”European...
2010-11-23 Vi är inte så oroliga
En ny EU-studie visar att vi svenskar oroar oss mindre för att maten ska skada hälsan än invånarna i något annat EU-land. Vi tillhör bland annat dem som är minst bekymrade över tillsatser i maten. Däremot är vi – föga förvånande – ...
2010-11-23 Inget GMO-kött i svenska butiker
Inget GMO-kött i svenska butiker Lyssna – Det finns inte genmodifierat kött i svensk handel. Reglerna om märkning av livsmedel finns för att konsumenterna inte ska bli vilseledda.  Livsmedelsverket anser att märkningen ”G...
2010-11-17 Info om föreningen
LOKALAVDELNING 608  - NÄRKE Välkommen till kost- och näring avdelning 608 Närke I dagsläget är vi ca 20 medlemmar. Målet med lokalavdelningen är att medlemmarna ska känna gemenskap med kollegor inom samma yrkesområde. Lokalavde...
2010-11-17 Höstträff
Välkommen till en höstträff 23 november 2010 klockan 18.00 Vi träffas på restaurang al Forno Italiano, Drottninggatan 41. Vi kommer att informera om föreningens arbete och visa hur Ledarna/kost- och närings hemsida fungerar. Vi ...
2010-11-17 Matrikel och styrelse
          Ulla Ahlin Kostekonom Örebro läns landsting, LOVS kostenheten Universitetssjukhuset kostenheten 701 85  Örebro Tel arbete: 019-6023123 E-post: ulla.ahlin@orebroll.se Carina Andersson Kos...
2010-11-16 Sverige drar tillbaka förslag om miljösmarta matval
 Miljöhänsyn får stå tillbaka för frihandeln, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson, med anledning av att regeringskansliet beslutat dra tillbaka Livsmedelsverkets förslag till EU om råd om miljösmarta matval. Läs mer...
2010-11-16 Sverige drar tillbaka förslag om miljösmarta matval
– Miljöhänsyn får stå tillbaka för frihandeln, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson, med anledning av att regeringskansliet beslutat dra tillbaka Livsmedelsverkets förslag till EU om råd om miljösmarta matval. Läs ...
2010-11-15 Eva Sundberg från Skövde fick Årets Werner!
Per och Eva är Årets Werner! I lördags delades utmärkelsen Årets Werner ut. I år fick Eva Sundberg från Skövde priset tillsammans med Per Bengtsson från PM och Vänner i Växjö. Årets Werner är en utmärkelse instiftat av Werner Vö...
2010-10-28 Notis från Foodnet.se
Regeringen satsar på sjukhusmat Visionen Sverige – det nya matlandet innehåller fem fokusområden varav ett är offentlig mat. Regeringen anser det nu motiverat att uppmärksamma måltider som serveras inom hälso- och sjukvård. Regeringen h...
2010-10-25 "Experter" pratar mat hos Malou i TV4
I TV4 idag, måndag den 25 oktober sändes ett samtal om den offentliga maten. Experter som Camilla Sparring, Carola Magnusson och journalisten  Henrik Ennart samtalar  med EU-politikern Anna-Maria Corraza Bildt. Titta på inslaget här. Ytte...
2010-10-22 Regeringen satsar på sjukhusmat.
Visionen Sverige – det nya matlandet innehåller fem fokusområden varav ett är offentlig mat. Regeringen anser det nu motiverat att uppmärksamma måltider som serveras inom hälso- och sjukvård. Regeringen har gett Socialstyrelsen och Livsme...
2010-10-22 BMI - barometern för äldremat.
  Det är inte ovanligt att våra äldre får i sig otillräckligt med näring. Dethar till och med gått så långt att tre av fyra äldre är, eller riskerar att bli,undernärda. Findus Special Foods har skapat BMI-barometern, en sajt för...
2010-10-21 Råd om bra mat för äldre på remiss
Individen står i fokus i Livsmedelsverkets förslag till råd om bra mat inom äldreomsorgen, som nu går ut på remiss. Det är första gången som Livsmedelsverket tar fram råd för mat inom äldreomsorgen. Ett av rådens huvudsyften är att för...
2010-10-14 Karin Lidén blev Årets Kostprofil
"Modig, yrkesstolt och driven - och alltid lika pigg på att ta en diskussion. Hon är kvinnan som gett hela den offentliga måltidsbranschen ett efterlängtat lyft genom att tydliggöra villkoren och synliggöra alla dem som jobbar med vardagsmat"...
2010-10-14 Storsatsning på Matlandet ska ge jobb på landsbygden
Budget 2011: Storsatsning på Matlandet ska ge jobb på landsbygden Målet med regeringens satsningar är att stärka de svenska landsbygderna genom att skapa tillväxt och fler jobb i alla delar av landet. I budgetproposition för 2011 för...
2010-10-11 Var femte svensk handlar ekologiskt
Ekomaten har haft en boom under de sista 20 åren, men den har på senare år också fått kritik för att vara en lyxvara som tär på jordens resurser och därför inte kan anses vara någon helhetslösning för jordens livsmedelsförsörjning. ...
2010-10-07 Debatt om livsmedelsinspektörernas arbete
Debattartiklar om livsmedelsinspektörernas yrkesroll finns att läsa på Dagens Samhälle (kommunernas och landstingens tidning) http://www.dagenssamhalle.se/debatt/livsmedelsinspektorer-maste-fa-baettre-stod-17618
2010-10-07 Ny tidplan för EU:s reglering av hälsopåståenden
EU-kommissionen kommer att godkänna hälsopåståenden i två stora steg. Först ut blir alla hälsopåståenden kring ämnen med icke-botaniskt ursprung. Det väntas ske efter halvårsskiftet 2011, när Efsa, Europeiska myndigheten för livsmed...
2010-09-27 Kompetensdagarna 2010 - Laga mat med förnuft och känsla
– Det behövs stor kunskap, förnuft och eftertanke när man ska laga mat i storkök. Vi ställer krav på att den mat som framställs ska hålla hög kvalitet och vara säker. Vi med fötterna på jorden har den kompetens, erfarenhet och det engag...
2010-09-16 Bregott inte längre helsvenskt
Bregott, ett av de starkaste svenska varumärkena i mejeridisken kan numera vara tillverkat av dansk eller finsk mjölk. Ägaren Arla har gått från enbart svensk till nordisk råvara. En fråga är hur konsumenterna reagerar när ett varumärke,...
2010-09-08 Intressant ledare i dagens UNT
En annan vinkling  av "Det Nya Matlandet Sverige" än den vi är vana att höra och läsa om, kunde idag läsas på Uppsala Nya Tidnings ledarsida. klicka på länken nedan för att läsa ledaren. http://www.unt.se/ledare/dubbelmoral-pa-menyn...
2010-09-03 Att upphandla livsmedel - seminarium i Stockholm
Upphandlingar av livsmedel har varit ett problemområde med överprövningar, upphandlingar utan anbud och avbrutna upphandlingar. Upphandling24 tror att lösningen ligger i att upphandlare, kostansvariga och leverantörer närmar sig varandra. ...
2010-09-02 Näringsminister – Karins nästa utmaning
Kost och Närings ordförande Karin Lidén, har blivit utsedd till näringsminister i en framtida Matregering.  Det är tidningen Restaurangvärlden som utsett Karin till ministerposten eftersom hon är så lik Maud Olofsson, talar samma breda norr...
2010-08-31 Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet
Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet, har  platser kvar på kursen "Mat och Åldrandets problematik".  Kursen ges på avancerad nivå (7,5 hp) och går på halvfart med start från och med v 45.   Behörighet: Dietistexam...
2010-08-23 Vem blir Årets Kostprofil 2010?
Finalisterna till Årets Kostprofil, Årets Inspiratör och Årets Stjärnskott  är nu utsedda. Klicka här för att läsa mer
2010-08-23 Han överklagade – och fick rätt!
Staffan Vikström med den rikskända Mojjen i Knivsta som inte fick laga eget potatismos är den förste livsmedelsföretagen i Sverige som överklagat sin årliga tillsynsavgift – och fått rätt av Länsstyrelsen! Läs nyheten här
2010-08-19 Claude Marcus: varför är fattigare barn fetare än rika?
I dagens Gomorron Sverige  talar tidningen Näringsvärts förre krönikör Claude Marcus om sambandet mellan klasskillnader och feta barn. Klicka på länken nedan föär att se inslaget.     http://svtplay.se/v/2110813/varfor_ar_fatt...
2010-08-18 Kontakt
  Vi har ingen matrikel här eftersom det visat sig nästan omöjligt att hålla den uppdaterad med korrekta uppgifter. Men vi kan ändå hjälpa dig som är medlem att komma i kontakt med dina kolleger i Skåne. Sänd ett e-brev till <a h...
2010-08-17 Nationella och nordiska nätverksdagar i geriatrisk nutrition
    Nu är det återigen dags för Nätverksdagar i geriatrisk nutrition. Årets tema är tugg- och sväljproblem. Alla som är engagerade i nutritionsfrågor för äldre är välkomna. Liksom tidigare år kommer tonvikten under dagarna att...
2010-08-16 Närproducerad mat allt populärare
Att handla i gårdsbutiker blir allt populärare. Antalet jordbrukare som satsar på egna butiker ökar kraftigt. År 2007 hade 666 av LRF:s medlemmar butiker på den egna gården där de sålde närproducerad mat. Två år senare var siff...
2010-08-14 Svårt att hitta rätt bland alla kräftsorter? här hittar du länkar till några av årets kräfttester
http://www.dn.se/mat-dryck/billiga-kraftor-bast-i-test-1.1149558 http://mat.msn.se/misc/krafttest/2010/krafttest-frysta.html http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/bong/article256248/Sydsvenskans-stora-krafttest.html
2010-08-14 Svårt att hitta rätt bland alla kräftsorter? här hittar du länkar till några av årets kräfttester
http://www.dn.se/mat-dryck/billiga-kraftor-bast-i-test-1.1149558 http://mat.msn.se/misc/krafttest/2010/krafttest-frysta.html http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/bong/article256248/Sydsvenskans-stora-krafttest.html
2010-08-11 Domstol gav Livsmedelsverket rätt att förbjuda vilseledande ”utan-märkning”
Livsmedelsverket förbjöd Findus att märka fryst färdigmat med bland annat texten ”utan onödiga tillsatser”. Findus överklagade beslutet. Nu har Förvaltningsrätten i Uppsala dömt och i huvudsak fastställt förbudet. Domen har vunnit laga...
2010-08-11 DN-debatt om industrimaten
I går publicerades en debattartikel på DN debatt, skirven av Mats-Erik Nilsson och Henrik Ennart, båda journalister på SvD Läs artikeln här
2010-07-08 Kost och Näring-medlemmar utsedda i expertråd!
Expertråd för matland utsett under Almedalsveckan. Två av tolv är medlemmar i Kost och Näring! Tolv experter på mat i olika former och vid olika tillfällen ska hjälpa regeringen att lansera Sverige som ett nytt matland. Två av dem är me...
2010-06-23 Livsmedelsverket välkomnar nya skollagen
Livsmedelsverket välkomnar den nya skollagen som ställer krav på att skolelevernas mat ska vara näringsriktig. Förhoppningen är att lagen ska öka intresset för skolmatens innehåll. Vad som är näringsriktig mat framgår av de svenska närin...
2010-06-15 Krögare rasar mot orättvisa inspektörer
Maktgalna inspektörer som brister i kunskap och som gör olika bedömningar beroende på vilken kommun de är verksamma i. Det visar Restaurangvärldens granskning av landets livsmedelskontroll. Det är ingen vacker bild som målas upp när Restau...
2010-06-07 Ny vägledning om reglerna för nyckelhålet
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning för hälsosammare alternativ inom olika livsmedelsgrupper. Livsmedelsföretag får märka sina produkter med nyckelhålet om produkterna uppfyller villkoren. I juni 2009 skärptes villkoren för nyckelh...
2010-05-18 Paneldebatt om upphandling av mat.
    Vad vi äter påverkar vår miljö, hälsa och prestation. Idag finns kritik mot maten i skolan, i äldrevården och på sjukhusen. Är det möjligt att ställa hållbarhets- och kvalitetskrav med befintliga upphandlingsregler? Måste man vä...
2010-05-10 Kostbollen 2010 i Uppsala.
Kostbollen 2010 arrangerades under den dagarna den 7 – 8 maj av Culina, studierådet för Kostvetenskap. Syftet är att studenterna från de olika studieorterna ska lära känna varandra och knyta kontakter för framtiden. Arrangemanget var oerh...
2010-05-05 Arbetsplatsen - en plattform för bättre matvanor
Den 27 maj arrangerar Nyckelhålet på restaurang och Livsmedelsverket ett inspirerande seminarium om maten på jobbet. Sista anmälningsdag 12 maj. program och anmälan här
2010-05-05 Skakig grund för kostråd vid diabetes
Det finns ett visst vetenskapligt underlag för att det är gynnsamt för personer med diabetes att äta grönsaker och fisk och dricka måttliga mängder alkohol. Däremot saknas helt studier för att bedöma effekterna på sikt av att äta extrem l...
2010-05-05 Vårmöte i 614
STYRELSEN FÖR KOST & NÄRING AVD 614 INBJUDER TILL VÅRMÖTE  2010     VÄLKOMMEN PÅ EN KLIMATSMART RESA TILL BETLEHEM!   Avdelning 614:s VÅRMÖTE hålls torsdagen den 27 maj 2010 hemma hos vår medlem Elin Sols Sandin på gå...
2010-05-04 Efsa:s förslag till referensvärden för näringsintag
Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, publicerade i mars 2010 rapporter om referensvärden för intag av fett och fettsyror, kolhydrater och kostfibrer.  De svenska och nordiska näringsrekommendationerna ligger i linje med de f...
2010-04-28

2010-04-26 Smöruppror i Kramfors
Smörupproret i Kramfros, del 2. Länk till inslaget i Mittnytt Länk till inslag i P4 Västernorrland tisdag 27/4 Restaurangvärldens hemsida Länk till Nyheter i P4 Västernorrland torsdag 29/4
2010-04-21 Inbjudningar
2009 Inbjudan till vårmöte 28 maj 2009 (PDF-fil) Inbjudan till årsmöte 23 februari 2009 (PDF-fil) 2008 Inbjudan till årsmöte 26 februari 2008 (PDF-fil) 2007 Inbjudan till höstmöte den 22-23 september 2007 (PDF-fil) Inbjudan till v...
2010-04-20 Årets vinnare i Skolmatsgastro; Rosenknopparna från Skövde!
2010-04-20 Rosenknopparna är ”Årets bästa skolkockslag” Rosenknopparna från Skövde är Sveriges bästa skolkockslag och tillagar landets godaste skolmat. Det stod klart idag när finalen i SkolmatsGastro genomfördes på matmässan GastroN...
2010-04-15 Näringsvärt 4 - 2010
Inger Andersson, generaldirektör Livsmedelsverket. Tema: Kompetens Ledare: Vi ställer krav Ur innehållet: Möt livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson Ny avhandling: Barn kan visst älska fisk Kloka idéer om mat och sjuk...
2010-03-23 Nytt verktyg för hälsofrämjande ledarskap
Ett nytt ledarskapsverktyg har utvecklats vid Mittuniversitetet. Verktyget ger statistiskt säkerställda varningar om medarbetarnas hälsa. Det väntas därför kunna bli ett viktigt stöd för chefer i deras ledarskap. Läs mer på Ledarnas hems...
2010-03-22 Offentlig mat i Sverige - det nya matlandet.
Näringsriktig och god mat ska serveras på skolor och äldreboenden. Regeringens vision om Matlandet Sverige är att inom den offentliga sektorn sprida kunskap om god och nyttig mat, hur man gör den eller hur man upphandlar den.  Maten som servera...
2010-03-22 Bristande kunskap om mat
Kunskapen om mat brister. Mer än hälften av svenskarna vet inte att falukorv är ett halvfabrikat. Svenskarna har stora kunskapsbrister om mat. Få vet att falukorv och pesto inte är råvaror. Det visar en undersökning gjord bland 1 000 personer....
2010-03-19 Kost och Näring på Facebook!
Nu finns Kost och Näring på Facebook. Gå med i gruppen du också! OBS! Du måste vara medelm på Facebook för att kunna se sidorna! Klicka här: Skolmatsgastro har också en sida. Klicka på länken. Skolmatsgastro Det finns också fl...
2010-03-19 WHO om fett och fettsyror
I den pågående fettdebatten och smörupproror som pågår ute i landet hänvisas det ofta till "WHOs" rapport som säger att mättat fett inte orsakar hjärt och kärlsjukdomar. I länken här nedan  kan man läsa Livsmedelsverkets kommentar till ...
2010-03-09 Kommunstyrelseförvaltningen i Bollnäs söker Kostekonom
Kostenheten i Bollnäs kommun hör till Kommunstyrelseförvaltningen. Vi lagar mat till förskolor, grundskolor, gymnasieskola samt äldreomsorgen. Totalt ingår 28 kök i kostenheten. Antalet anställda är 90 personer. Tjänsten är centralt placer...
2010-03-04 Ledare från Läkartidningen nr 9 2010
Ledaren i Läkartidningen nr 9 2010 diskuterar kvalitén på sjukhusmaten.  Intressant är, att det i Läkarförbundets fullmäktigemöte 2009 har yrkats att förbundet ska verka för att kvaliteten på sjukhusmaten förbättras!  Det ska bli intre...
2010-03-03 Tidig skolmat ger trötta barn
Varannan skola serverar lunchen före klockan elva. ”Vilken vuxen skulle ställa upp på det?” undrar Annika Unt Widell, projektledare på Skolmatens vänner. Livsmedelsverket rekommenderar att skolmaten serveras mellan klockan 11 och 13. Frä...
2010-03-02 HCI - en internationell förening
Under nedanstående länk  finns presentation av en av våra internationella samarbetspartners HCI Healtcare Caterers International. På startsidan  presenteras denna månad Kost och Näring. Gå in och läs mer på www.hciglobal.org
2010-02-17 Sveriges kostchefer kritiska mot SKL
I ett brev till styrelsen för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting riktar Sveriges kostchefer skarp kritik mot SKL för deras bristande engagemang och service till en yrkeskategori som årligen omsätter omkring 30 miljarder i offentlig kosthanter...
2010-02-08 Föreningsdagar på Djurö.
Föreningsdagarna på Djurönäset blev en succé. 24 entusiastiska medlemmar fomarde föreningens Framtida Arbete! Under helgen den 6-7 februari diskuterades bland annat etiska riktlinjer och föreningens idédokument - Vilka är vi? Vad står vi f...
2010-01-28 Finalisterna till SkolmatsGastro 2010 utsedda.
I måndags ( 25 januari) utsågs finalisterna till SkolmatsGastro 2010. Juryn för denna uttagning bestod av Kurt Weid och Cecilia Ceder, från Lantmännen Cerealia Foodservice som står som arrangör, Petra Thestrup Österåkers kommun och en...
2010-01-25 Fokusgrupperna möter industrin!
Under två dagar ( 19 - 20 januari) har Kost och Närings fokusgrupper träffat föreningens samarbetspartners. Mötena är en del av det samarbete som etablerades 2007 och som syftar till att utveckla kvalitén på maten i de svenska storhushålle...
2010-01-05 Bättre mat i skolorna
Varje dag äts tre miljoner mål mat som tillagats i det offentliga köket. Många människor äter sitt huvudmål i skolan, inom äldreomsorgen eller på ett sjukhus. Därför är det viktigt att maten är av hög kvalitet, att den är god och att d...
2009-12-17 Råden om bra mat i skolan utvärderade
Kommunernas kostchefer känner väl till och uppskattar Livsmedelsverkets råd om god och näringsriktig mat i skolan. Råden har bidragit till bättre luncher, mellanmål och till och med frukostar. Ändå är det långt ifrån alla skolor som följ...
2009-12-10 Kommunerna ger Livsmedelsverket gott betyg
Kommunernas livsmedelsinspektörer tycker att Livsmedelsverket är mycket snabbt, korrekt och tillgängligt, men verket får nöja sig med godkänt för sin tydlighet. Det framgår av en omfattande undersökning av landets kommuners och länsstyrelse...
2009-12-01 Ny hemsida ska öka kunskapen om kost och näring
Pressmeddelande 2009-12-01 Kost och Närings nya uppfräschade hemsida lanseras idag. Den nya hemsidan www.kostochnaring.se, är modernare, tydligare och betydligt mer lättnavigerad än den tidigare. − Vår ambition är att bidra till att ö...
2009-10-25 Lokalavdelining 619
Agneta Elofsson Westerbergsgatan 20 302 26 Halmstad Tel, hem: 035-21 47 35 E-post: agneta.elofsson@halmstad.se Anette Isaksson Mantelvägen 2 302 59 Halmstad Tel, hem: 035-10 07 40 Tel, arb: 035-13 72 80 E-post: arne.annette.isaksson@...
2009-10-13 Stadgar faställda april 2007
Fastställda april 2007 De fastställda stadgarna finns att läsa som PDF-fil. Klicka här! Information om medlemskap och medlemsavgifter finns att läsa som PDF-fil. Klicka här! § 1 Ändamål Kost och Närings ändamål är att samla k...
2009-10-08 Näringsvärt 4 - 2009
Tema: Kompe...
2009-10-07 BLI MEDLEM
Du får tillgång till ett brett nätverk av kollegor, både nationellt och lokalt. Du får tidningen Magasin Måltid, med nyheter och fördjupning från branschen och föreningen. Sex nummer per år Klicka här för att läsa mer!
2009-10-01 Kost och Närings Fokusgrupper
För närvarande finns det fyra Fokusgrupper bestämda efter Helsingsforsresan 11-13 januari 2008. Dessa är: UPPHANDLING FÖRSKOLA, SKOLA VÅRD & OMSORG MEDLEM Syftet med fokusgrupperna är att få igång en aktivitet som berör ...
2009-05-15 Mat måste få kosta!
DEBATTARTIKEL Svenska Dagbladet Publicerad 2009-05-15 Vi som är friska har ett val. Vi kan köpa den mat vi vill äta och välja hur mycket vi vill betala för den. Vårdtagare däremot, både på sjukhus och inom äldrevården, har inte den m...

Permalänk till denna artikel: http://www.kostochnaring.se/aktuellt/nyhetsarkiv